Συνεχές μασούλημα σκύλου και άγχος αποχωρισμού: Πώς να τα αντιμετωπίσετε με τη σωστή εκπαίδευση
Share
Η εκπαίδευση ενός σκύλου απαιτεί χρόνο, κατανόηση, υπομονή και συνέπεια. Ωστόσο, είναι ο μόνος τρόπος να καταπολεμήσετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου σας, όπως το συνεχές μασούλημα επιφανειών και το άγχος αποχωρισμού.
Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή εκπαίδευση του σκύλου, ώστε να βελτιωθεί η συμπεριφορά και η διάθεσή του πιστού σας φίλου χωρίς άλλα προβλήματα.
Γιατί η θετική εκπαίδευση είναι ο μόνος σωστός τρόπος
Η σωστή εκπαίδευση είναι απαραίτητη για μια μακροχρόνια, ευτυχισμένη και ασφαλή σχέση με τον σκύλο σας, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι το αγαπημένο σας τετράποδο θα νιώθει ασφαλές, χρήσιμο και ευτυχισμένο. Η θετική ενίσχυση, η οποία βασίζεται στις ανταμοιβές, είναι διασκεδαστική και αποτελεσματική, χωρίς να πιέζει και να φοβίζει τον σκυλάκο σας.
Η ευγενική και τρυφερή εκμάθηση των επιθυμητών συμπεριφορών ενισχύει τον δεσμό μεταξύ σκύλου και ανθρώπου, δημιουργεί αυτοπεποίθηση και στους δύο και το κυριότερο, δεν ωθεί το ζώο να συμμορφώνεται από φόβο ή πόνο, αλλά επειδή πραγματικά το θέλει.
Συνεχές μάσημα
Τα σκυλιά λατρεύουν να μασάνε τα πάντα, ειδικά όταν είναι κουτάβια. Έτσι, εξερευνούν τον κόσμο αλλά και ανακουφίζονται από τον πόνο της οδοντοφυΐας και τη φαγούρα των ούλων. Τα ενήλικα σκυλιά μασάνε για διάφορους λόγους, όπως πλήξη, μοναξιά ή απλώς επειδή είναι διασκεδαστικό.
Το να μάθετε τον σκύλο σας να μασάει τα κατάλληλα αντικείμενα και να μην προκαλεί σοβαρές ζημιές στο σπίτι σας μασώντας έπιπλα και άλλες ακατάλληλες επιφάνειες, είναι η μοναδική λύση, αν έχετε σκυλάκι μέσα στο σπίτι.
Όταν πιάνετε το σκυλάκι σας επ' αυτοφώρω να μασάει κάτι που δεν πρέπει, απομακρύνετε το αντικείμενο και δώστε του κάτι που επιτρέπεται να μασάει. Αντί να τον μαλώσετε αν μασάει, για παράδειγμα μια παντόφλα, επιβραβεύστε τον όταν αρχίσει να μασάει το κατάλληλο παιχνίδι.
Ο σκύλος σας μπορεί να μασάει συνεχώς ό,τι βρει από άγχος όταν λείπετε. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να τον βάλετε στο crate του μαζί με διάφορες λιχουδιές και μασητικά παιχνίδια, ώστε να ηρεμεί.
Δεν υπάρχει λόγος να τιμωρείτε το σκύλο σας όταν η ζημιά έχει γίνει. Η ζημιά μπορεί να έχει γίνει πριν από ώρες και ο σκύλος σας δεν θα έχει ιδέα για ποιο λόγο τον μαλώνετε. Ο σκύλος σας θα μάθει ότι όταν επιστρέφετε στο σπίτι είστε θυμωμένος και θα αρχίσει να σκύβει και να δείχνει ένοχος, ακόμα και όταν δεν έχει κάνει τίποτα κακό.
Το βασικό πέρα από την εκπαίδευση είναι να προσφέρετε στο σκυλάκι σας επαρκή άσκηση κάθε μέρα και πολύ παιχνίδι και αλληλεπίδραση μαζί σας. Η βαρεμάρα, το αίσθημα μοναξιάς και η υπερβολική ενέργεια συχνά πυροδοτούν το ακατάλληλο μάσημα.
Άγχος αποχωρισμού
Αναστατώνεται υπερβολικά ο σκύλος σας όταν μένει μόνος του; Κλαίει και γαυγίζει όταν τον αφήνετε μόνο του σε άλλο δωμάτιο; Το άγχος αποχωρισμού είναι μια συναισθηματική διαταραχή κατά την οποία ο σκύλος σας νιώθει θυμωμένος και φοβισμένος όταν μένει μόνος του, ακόμη και για μικρά χρονικά διαστήματα.
Το σημαντικό είναι να μάθετε στον σκύλο σας να ηρεμεί μόνος του. Αυτό μπορείτε να το κάνετε σταδιακά, βάζοντάς τον σε ένα δωμάτιο ή στο crate, όπου αισθάνεται άνετα. Εκεί θα πρέπει να του προσφέρετε πολλά παιχνίδια, ιδανικά μακράς απασχόλησης, ώστε αυτά να του τραβήξουν την προσοχή. Περιμένετε για λίγα λεπτά και ξαναμπείτε στο δωμάτιο, όχι όμως όταν κλαίει ο σκύλος. Θα πρέπει να μπείτε όταν αυτός είναι ήσυχος, για να μην κάνει τη σύνδεση ότι εμφανίζεστε, μόλις κλάψει ή γρατζουνίσει την πόρτα.
Καλό είναι να μπείτε και να βγείτε αρκετές φορές από το δωμάτιο και όταν ο σκύλος είναι ήρεμος να τον επιβραβεύετε με χάδι, έπαινο και λιχουδιά.
Όταν φεύγετε ή επιστρέφετε στο σπίτι, μην δίνετε υπερβολική σημασία στον σκύλο σας. Αν πηδάει πάνω σας, γαυγίζει και κάνει σαματά, αγνοήστε τον, μέχρι να ηρεμήσει. Στη συνέχεια, προσφέρετε του ένα σύντομο χάδι. Ειδικά όταν φεύγετε, αποφύγετε τους αποχαιρετισμούς και την υπερβολική προσοχή. Το ζητούμενο είναι να δείξετε στο σκυλάκι ότι είναι μια φυσιολογική ρουτίνα το να φεύγετε και να έρχεστε, οπότε δεν χρειάζεται να αγχώνεται.
Αν το σκυλάκι σας αναγνωρίζει τις ενδείξεις της φυγής σας, όπως ότι παίρνετε τα κλειδιά ή το παλτό, μπορείτε αρχικά να κάνετε αυτές τις κινήσεις χωρίς να φεύγετε, αγνοώντας όμως τον σκύλο. Σύντομα αυτές οι οπτικές ενδείξεις δεν θα έχουν νόημα και ο σκύλος σας δεν θα αντιδρά σε αυτές.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει μέσα στη μέρα να προσφέρετε αγάπη, τρυφερότητα και επαρκή άσκηση και παιχνίδι στον σκυλάκο σας. Μπορείτε, όταν λείπετε, να αφήνετε ανοιχτό το ραδιόφωνο, ώστε να μην επικρατεί απόλυτη ησυχία, ενώ φυσικά τα παιχνίδια σκύλου, και ειδικά τα παιχνίδια μακράς απασχόλησης, είναι η καλύτερη λύση, για να απασχολείται δημιουργικά ο τριχωτός σας φίλος, όταν είναι μόνος του.
Πάντως, θα πρέπει να θυμάστε ότι κάθε εκπαίδευση θέλει χρόνο, ενδεχομένως κάποιες εβδομάδες, μέχρι να φέρει αποτέλεσμα, οπότε χρειάζεται υπομονή και συνέπεια.