κοπέλα με κουτάβι αγκαλιά

Τα στάδια ανάπτυξης του σκύλου: Από το κουτάβι στην ωριμότητα

Κάθε σκύλος περνάει από διακριτά στάδια ανάπτυξης από τη στιγμή που θα γεννηθεί μέχρι να ωριμάσει. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι να περιμένετε σε κάθε στάδιο, έτσι ώστε να δώσετε στο σκυλάκι σας όλα όσα χρειάζεται και να επενδύσετε στην εκπαίδευσή του.

Ας δούμε, λοιπόν, στη συνέχεια ποια είναι αυτά τα στάδια και τι πρέπει να προσέξετε σε κάθε ένα από αυτά.

κουταβάκια 3 μηνών

Πρώτες δύο εβδομάδες

Στη φάση αυτή το κουτάβι είναι τυφλό και κουφό, οπότε κινείται μόνο με βάση τη μυρωδιά προς τη μαμά του. Είναι ένα στάδιο προσκόλλησης στη μητέρα και το κουτάβι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκόβεται από αυτή. Το σημαντικό είναι να ζει σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, ώστε να ξεκινήσει σωστά την πρώτη του επαφή με τον κόσμο γύρω του.

Τρίτη εβδομάδα

Είναι το στάδιο, όπου το σκυλάκι αρχίζει σιγά σιγά να βλέπει, να κινείται και να βγάζει δόντια. Είναι, μάλιστα, και η πρώτη φάση της κοινωνικοποίησης, καθώς το κουτάβι αλληλεπιδρά με τα αδέρφια του, ενώ συνηθίζει και την παρουσία ανθρώπων.

Αν και ακόμα δεν κάνει να το απομακρύνετε από τη μητέρα του, μπορείτε να ξεκινήσετε να το χαϊδεύετε, ώστε να μάθει την ανθρώπινη παρουσία.

1-3 μήνες

Είναι η σημαντικότερη φάση της κοινωνικοποίησης του σκύλου. Από τον δεύτερο μήνα το κουτάβι μπορεί να έρθει στο σπίτι με τον άνθρωπό του και τότε αρχίζει η ουσιαστική επαφή του με τα ερεθίσματα γύρω του.

Είναι πολύ σημαντικό να έχει πληθώρα ερεθισμάτων τόσο με άλλα ζώα όσο και με ανθρώπους, ώστε να σχηματίσει θετικές εντυπώσεις για τον κόσμο και τα άλλα έμβια όντα. Αν αυτό το στάδιο κοινωνικοποίησης γίνει σωστά, τότε το κουτάβι θα γίνει ένας σκύλος με αυτοπεποίθηση και χωρίς στρες.

κουτάβι που κοιτάζει

4-12 μήνες

Η κυρίως φάση της ανάπτυξης ξεκινάει τώρα και ολοκληρώνεται με τη σεξουαλική ωριμότητα του σκύλου που μπορεί να έρθει στους 6 αλλά και στους 12 μήνες (ανάλογα τη φυλή). Τώρα είναι που πρέπει να δώσετε έμφαση στην εκπαίδευση του ζώου, να του μάθετε βασικές εντολές και όρια, ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

Σε αυτό το στάδιο, επίσης, χτίζει τη σχέση του μαζί σας, οπότε η στοργή και η τρυφερότητα θα τον κάνουν έναν ευτυχισμένο σκυλάκο που θα χαίρεται την καθημερινότητα με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

1-2 ετών

Το στάδιο αυτό μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα (ακόμα και στους 6 μήνες) ανάλογα με το πότε ο σκύλος θα μπει στην εφηβεία, πότε δηλαδή θα έχει φτάσει στη σεξουαλική ωριμότητα. Αυτό το καταλαβαίνουμε όταν έρθει ο οίστρος στο θηλυκό και όταν το αρσενικό αρχίζει να σηκώνει το πόδι του, για να ουρήσει.

Όπως και στους ανθρώπους, η εφηβεία έχει αρκετές συγκρούσεις, δυσπιστία και ανυπακοή από την πλευρά του σκύλου. Οπότε, το να συνεχίσετε την εκπαίδευσή του με θετικότητα και αγάπη είναι εξαιρετικής σημασίας.

Τώρα είναι που ο σκύλος θα χτίσει την οριστική του σχέση μαζί σας και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας καθώς και τα ζώα γύρω του. Η υπομονή, η επιμονή και η ποιοτική ενασχόληση μαζί του θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτό το «δύσκολο» στάδιο που θέτει τις βάσεις για αργότερα.

γλυκό κουταβάκι

Όταν πια ο σκύλος φτάσει τα τρία έτη, έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα του, έχει αποκτήσει τις εμπειρίες του και γενικά έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του. Οπότε πλέον δεν θα χρειαστεί να αναμένετε σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά του.

Φυσικά, πάντα μπορεί να έρθουν δύσκολες στιγμές και να τεστάρει τα όριά σας, όμως με αγάπη και αίσθηση φροντίδας εκ μέρους σας θα μπορείτε να απολαύσετε μια ήρεμη και γεμάτη σχέση με τον πιστό σας φίλο!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3