γάτα ψύλλοι

Πώς να απαλλαγείτε από τους ψύλλους της γάτας μια για πάντα

Οι ψύλλοι είναι παράσιτα που βρίσκουν φιλόξενο καταφύγιο στα κατοικίδιά μας και τρέφονται με το αίμα τους. Πρόκειται για ενοχλητικούς επισκέπτες που μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στις γάτες μας αλλά και σε εμάς.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίζετε αν η γατούλα σας έχει ψύλλους, τι μπορείτε να κάνετε για να τους διώξετε αλλά και πώς δεν θα τους επιτρέψετε να επιστρέψουν ποτέ ξανά.

γάτα που ξύνεται

Πώς να καταλάβετε αν η γάτα σας έχει ψύλλους 

Η έγκαιρη ανίχνευση των ψύλλων είναι βασική, ώστε να προλάβετε την εξάπλωσή τους και τα επικίνδυνα συμπτώματά τους στο αγαπημένο σας ζωάκι. Τα κοινά σημάδια που φανερώνουν ότι η γάτα έχει ψύλλους είναι: 

  • Έντονη φαγούρα: Η γάτα δεν σταματά να ξύνεται σε σημείο που πολλές φορές προκαλεί πληγές στο δέρμα.
  • Απώλεια τριχών: Η απώλεια αίματος, με το οποίο τρέφονται οι ψύλλοι, και η αύξηση της φαγούρας μπορεί να οδηγήσουν σε κηλιδωτό τρίχωμα ή τριχόπτωση στη γούνα της γάτας.
  • Μαύρα στίγματα: Τα περιττώματα των ψύλλων είναι μικροσκοπικές μαύρες νιφάδες που κρύβονται στο τρίχωμα της γάτας.
  • Κοκκινίλα στο δέρμα: Μερικές γάτες παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση στο σάλιο του ψύλλου που ονομάζεται αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους και μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και ερεθισμό στο δέρμα τους. 

Πώς να απαλλαγείτε από τους ψύλλους 

Σε πρώτη φάση και εφόσον η γατούλα έχει πολλούς ψύλλους, καλό είναι να της κάνετε ένα μπάνιο με χλιαρό νερό και ειδικό σαμπουάν για γάτες. Έτσι, θα απομακρυνθούν οι περισσότεροι ψύλλοι και θα ηρεμήσει το δέρμα της που πιθανόν έχει ερεθιστεί από τη φαγούρα.

Επόμενο βήμα είναι να εφαρμόσετε spray ή αμπούλα κατά των ψύλλων. Τα προϊόντα αυτά θα σκοτώσουν τους ψύλλους και τα αυγά τους, ώστε το ζωάκι σας να απαλλαγεί οριστικά από αυτούς.

Ένα καλό χτένισμα με μια μαλακή βούρτσα είναι ιδανικό, για να απομακρύνετε τους νεκρούς ψύλλους από το τρίχωμα της γάτας.

Αν ο ερεθισμός στο δέρμα της γάτας παραμένει και εκείνη συνεχίζει να ξύνεται, καλό είναι να απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρο, καθώς πιθανώς να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.

αμπούλα γάτας για ψύλλους

Πώς να προλάβετε τους ψύλλους

Το καλύτερο, φυσικά, είναι να μη χρειαστεί να κάνετε όλα τα παραπάνω. Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία και ευτυχώς είναι πολύ απλή και εύκολη.

Οι μολύνσεις από ψύλλους συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των υγρών και θερμών εποχών, οπότε το καλοκαίρι χρειάζεται επιπλέον προστασία. 

Οι αντιπαρασιτικές αμπούλες και spray λειτουργούν και αποτρεπτικά, ώστε οι ψύλλοι να μην μετοικήσουν στο τρίχωμα της γάτας. Μάλιστα, εξαιρετική δουλειά κάνουν τα φυτικά προϊόντα κατά των ψύλλων, τα οποία δεν έχουν χημικά και δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό του ζώου. Αυτά καλό είναι να εφαρμόζονται κάθε μήνα το καλοκαίρι.

Τους ψύλλους απωθεί και το αντιπαρασιτικό κολάρο, το οποίο έχει διάρκεια έξι μήνες. Όμως, χρειάζεται προσοχή αν η γατούλα είναι πολύ ζωηρή, ώστε να μη μπλεχτεί στο λαιμό της.

Σε κάθε περίπτωση, ο περιορισμός της γάτας σε εσωτερικό χώρο είναι μια άριστη πρακτική, αφού οι ψύλλοι βρίσκονται κυρίως στο χώμα και τα φυτά.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3