Μεταφορά γάτας: Τι πρέπει να προσέξεις για την ασφάλειά της & ποια τσάντα να επιλέξεις

Μεταφορά γάτας: Τι πρέπει να προσέξεις για την ασφάλειά της & ποια τσάντα να επιλέξεις

Όλοι οι γατογονείς το ξέρουν καλά. Η μεταφορά της γάτας δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Οι γάτες δένονται με τον χώρο τους και δεν θέλουν αλλαγές, οπότε δεν είναι καθόλου σπάνιο να εξαφανίζονται, όταν βλέπουν την τσάντα μεταφοράς, και να τις ψάχνουμε σε όλο το σπίτι!

Ωστόσο, με τις κατάλληλες κινήσεις μπορείς να κάνεις τη γατούλα σου να νιώθει πιο άνετα σε κάθε μεταφορά της, είτε πρόκειται για κάτι σύντομο ή ένα ολόκληρο ταξίδι, και φυσικά να είναι απόλυτα ασφαλής. Διάβασε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Πώς να επιλέξω τη σωστή τσάντα μεταφοράς γάτας;

Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξεις τον τύπο της τσάντας ανάλογα με τον χαρακτήρα της γατούλας σου και το είδος της μεταφοράς:

  • Κλουβί μεταφοράς: Πρόκειται για τον πιο ασφαλή τρόπο μεταφοράς, αφού το κουτί/κλουβί είναι σκληρό σε όλες τις πλευρές του. Επιπλέον, δεν χαλάει ούτε σκίζεται από τα νύχια της γάτας.

gata-se-plastiko-kouti-metaforas
  • Τσάντα μεταφοράς: Η τσάντα μεταφοράς έχει παρόμοιο σχέδιο με το κλουβί, δηλαδή είναι κλειστή από όλες τις πλευρές, ενώ μπροστά ή και περιμετρικά έχει δίχτυ για επαρκή αερισμό. Η διαφορά της είναι ότι είναι μαλακή, οπότε προσφέρει αίσθημα θαλπωρής στη γατούλα. 

tsanta-metaforas-gatas-yfasmatini-roz
  • Μάρσιπος/σακίδιο: Πρόκειται για τσάντες που τοποθετούνται μπροστά ή πίσω από το σώμα μας και επιτρέπουν στο κεφάλι της γάτας να βγαίνει έξω, ώστε να μην αισθάνεται εγκλωβισμένη. Προτείνεται μόνο αν η γάτα είναι πολύ εξοικειωμένη με τη μεταφορά και δεν αγχώνεται ούτε προσπαθεί να φύγει.

Από εκεί και πέρα, αφού καταλήξεις στο είδος μεταφοράς, καλό είναι να προσέξεις και τα εξής:

  • Μέγεθος: Η γατούλα θα πρέπει μέσα στο κλουβί/τσάντα να μπορεί να γυρίσει  με άνεση. Όμως, δεν θα πρέπει και η τσάντα να είναι πολύ μεγάλη, γιατί τότε δεν θα της χαρίζει την επιθυμητή αίσθηση ασφάλειας.

  • Αδιάβροχη: Τα κουτιά/κλουβιά μεταφοράς γάτας είναι φυσικά αδιάβροχα, όμως καλό είναι να ισχύει το ίδιο και με την τσάντα. Και αυτό επειδή μπορεί η γατούλα από τον φόβο της να κάνει μέσα στην τσάντα εμετό ή την ανάγκη της.

  • Ανθεκτική και ασφαλής: Τσέκαρε ότι η τσάντα κλείνει στέρεα ή έχει δικλείδα περιορισμού και δεν έχει σημεία που μπορεί να ανοίξουν και η γάτα να φύγει πάνω στον πανικό της.

Δες εδώ την εκτενή συλλογή του Petastero σε τσάντες μεταφοράς γάτας σε μεγάλο εύρος τιμών και σχεδίων.

Συμβουλές εύκολης μεταφοράς γάτας

Γνωρίζοντας ότι έχεις επιλέξει το κατάλληλο μέσο μεταφοράς της γατούλας σου, το επόμενο βήμα είναι να δεις πώς θα την κάνεις να νιώσει πιο άνετα. Με βάση την εμπειρία μας έχουμε καταλήξει στα εξής:

  • Εξοικείωση: Άσε την τσάντα σε κάποιο εμφανές σημείο στο σπίτι μέρες πριν τη μεταφορά. Η γατούλα σου θα έχει τον χρόνο να την περιεργαστεί, ώστε να μην της προκαλεί άγχος ως κάτι καινούριο. Μπορείς να βάλεις μέσα και μερικές λιχουδιές, για να τη συνδέσει με κάτι θετικό.

  • Προετοιμασία: Καλό είναι λίγες ώρες πριν τη μεταφορά η γάτα να μην έχει φάει τίποτα, ώστε να μη ζαλιστεί και κάνει εμετό. Αφού αποκλείσεις, λοιπόν, αυτό το ενδεχόμενο, μπορείς να στρώσεις μέσα στην τσάντα ή το κλουβί το αγαπημένο της κουβερτάκι, ώστε να νιώθει οικεία.

  • Αγκαλιά και τοποθέτηση: Λίγες γάτες μπαίνουν εύκολα μέσα στην τσάντα. Ο πιο απλός τρόπος ακόμα και για την πιο αγχωμένη γατούλα είναι να την πάρεις αγκαλιά και να την τυλίξεις με το κουβερτάκι της, ώστε να μη μπορεί να κάνει απότομες κινήσεις. Το κλουβί ή η τσάντα πρέπει να έχει τοποθετηθεί κάθετα, ώστε η πόρτα να κοιτάει προς τα πάνω. Έπειτα, απλώς, θα αφήσεις απαλά τη γάτα να καταλήξει μέσα με τη δύναμη της βαρύτητας.

  • Αίσθημα ασφάλειας: Κάνε τη γάτα σου να νιώθει λιγότερο άγχος κατά τη μεταφορά βάζοντας πάνω από την τσάντα ένα σεντόνι. Έτσι, δεν θα έχει πολλά ερεθίσματα και θα ησυχάσει αρκετά γρήγορα μέσα στο σκοτάδι.

Tip: αν δεις ότι χρειάζεσαι έξτρα βοήθεια για να την ξεστρεσάρεις χρησιμοποίησε το φυσικό σπρεϋ με φερομόνες που θα βρεις εδώ.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3