λυπημένος σκύλος που ξαπλώνει

Tι να κάνω αν ο σκύλος μου κάνει διάρροια;

Η διάρροια είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα σκυλάκια και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Η συνολική αντιμετώπιση φυσικά διαφέρει ανάλογα με το αν η διάρροια είναι αποτέλεσμα ιατρικού προβλήματος ή κάποιας περιστασιακής δυσανεξίας, όμως υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις σε κάθε περίπτωση.

σκύλος που κάνει κακά έξω

Το σημαντικό είναι να μην πανικοβληθείς και να λάβεις όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία του αγαπημένου σου φίλου.

  • Αποχή από φαγητό και νερό

Το κυριότερο και πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις από τον σκύλο σου το μπολ με το νερό και το φαγητό. Όποια και αν είναι η αιτία της διάρροιας, η νηστεία για 24 ώρες είναι απαραίτητη για να ησυχάσει το γαστρεντερικό του σύστημα.

Νερό καλό είναι να του δίνεις ανά μερικές ώρες, για να μην πάθει αφυδάτωση, όμως μην τον αφήνεις να πιει πολύ και απότομα. Λίγο νερό σε ένα μικρό μπολ είναι μια καλή πρακτική.

  • Επικοινώνησε με τον κτηνίατρο

Αν η διάρροια δεν περνάει παρά τη νηστεία ή/ και αν ο σκύλος έχει και άλλα ανησυχητικά σημάδια, όπως λήθαργο ή πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνήσεις αμέσως με τον κτηνίατρο. Είναι πιθανό το ζωάκι να πρέπει να μπει σε ορό, για να μην πάθει αφυδάτωση.

σκύλος με χαρτί τουαλέτας

Τι να δώσω στον σκύλο μου που κάνει διάρροια;

Καταρχάς, αν δεν σου το έχει συστήσει ο κτηνίατρος, δεν θα πρέπει να δώσεις αυθαίρετα κανένα φάρμακο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάρροια θα περάσει μόνη της μετά από λίγες ώρες.

Μετά τη νηστεία των 24 ωρών, αν το σκυλάκι σου έχει αρχίσει να συνέρχεται, λογικά θα πεινάει. Σε αυτή τη φάση καλό είναι να του δώσεις κάτι ελαφρύ και εύπεπτο, όπως ρύζι, βραστή πατάτα ή λίγο βραστό κοτόπουλο χωρίς καρυκεύματα. 

Πώς θα σταματήσει ο σκύλος μου να κάνει διάρροιες;

Σε πολλά σκυλάκια, το γαστρεντερικό σύστημα είναι αρκετά ευαίσθητο, οπότε η διάρροια είναι ένα συχνό φαινόμενο. Για να το αντιμετωπίσεις, μπορείς να κάνεις τα εξής:

  • Κάνε τακτικές εξετάσεις στον κτηνίατρο, ώστε να αποκλείσεις ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που οδηγεί στη χρόνια διάρροια. Οι εξετάσεις αίματος και ο υπέρηχος κάθε 6 μήνες/ 1 χρόνο είναι κάτι απαραίτητο σε όλες τις ηλικίες.

  • Κάθε τρεις μήνες θα πρέπει να δίνεις στον σκύλο σου χάπι εσωτερικής αποπαρασίτωσης που απομακρύνει από το έντερο τα παράσιτα που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για τις συχνές διάρροιες.

  • Τα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ώστε να βελτιωθεί η χλωρίδα του γαστρεντερικού συστήματος του σκύλου.

  • Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο κτηνίατρος μπορεί να συστήσει κάποια κλινική τροφή που θα βοηθήσει στην υγεία και την προστασία του στομάχου και του εντέρου του σκύλου.

  • Αν ο σκύλος σου εμφανίζει συχνά διάρροια μετά τη βόλτα, τότε είναι πιθανό να τρώει από τη λαιμαργία του ό,τι βρίσκει στο δρόμο (χώμα, ελιές, κουκουνάρια ακόμα και πετραδάκια!) Σε αυτή την περίπτωση, ένα άνετο φίμωτρο θα μειώσει το πρόβλημα και θα προστατεύσει το σκυλάκι και από τον κίνδυνο να φάει φόλα.

 banner-gia-skeyasma-kata-tis-diarroias

 

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3