Φίμωτρα σκύλου: Πότε τα χρησιμοποιούμε & τι πρέπει να προσέξετε

Φίμωτρα σκύλου: Πότε τα χρησιμοποιούμε & τι πρέπει να προσέξετε

Το φίμωτρο είναι ίσως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα που αφορούν τους ιδιοκτήτες σκύλων και όχι άδικα. Οι περισσότεροι τα έχουμε στο μυαλό μας ως κάτι πολύ περιοριστικό για τους αγαπημένους μας τετράποδους φίλους, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται.

Στην πραγματικότητα, το φίμωτρο σκύλου είναι πολλές φορές ένας τρόπος να προστατεύσουμε το ίδιο μας το ζωάκι. Επιπλέον, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, δεν του προκαλεί καμία δυσφορία και μπορεί να το συνηθίσει γρήγορα.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω πότε χρησιμοποιείται το φίμωτρο, υπό ποιες προϋποθέσεις και τι πρέπει να προσέξετε κατά την πρώτη αλλά και σε κάθε εφαρμογή του.

dog-wearing-muzzle

Πότε και γιατί χρησιμοποιούμε το φίμωτρο;

Καταρχάς, καλό είναι σε αυτή τη φάση να διευκρινιστεί ότι τα φίμωτρα σκύλου δεν επιβάλλονται από τη νομοθεσία στην Ελλάδα. Ο πιο πρόσφατος νόμος για τα ζώα συντροφιάς (ν. 4830/2021) επιτρέπει τη βόλτα σε όλους τους σκύλους χωρίς φίμωτρο, ενώ η μεταφορά τους στα δημόσια μέσα μπορεί να γίνεται μόνο σε ειδικό κλουβί μεταφοράς, εκτός αν πρόκειται για σκύλους βοήθειας, οπότε μπαίνουν ελεύθερα στα μέσα ακόμα και χωρίς φίμωτρο.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης ενός επικίνδυνου σκύλου που μπορεί να δαγκώσει άλλο ζώο ή άνθρωπο κατά τη βόλτα του δεν θα έχει νομικές συνέπειες, όμως δεν υπάρχει υποχρέωση χρήσης φίμωτρου, το οποίο επομένως επιλέγεται οικειοθελώς από τον ιδιοκτήτη.

Οι βασικότεροι λόγοι, για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να πρέπει να φορέσει φίμωτρο είναι οι εξής:

  • Ασφάλεια δική του ή των άλλων: Ένας σκύλος που ενδέχεται να εμπλακεί σε καυγά με άλλα σκυλιά είναι κίνδυνος για όλους. Αν ο σκύλος σας έχει εμφανίσει στο παρελθόν επιθετική συμπεριφορά ή στρεσάρεται πολύ σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον (π.χ. στον κτηνίατρο), τότε καλό είναι να σκεφθείτε το φίμωτρο ασφαλείας, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.

  • Προστασία από φόλες: Το φίμωτρο σκύλου για φόλες έχει σχεδιαστεί, ώστε να μην επιτρέπει στον σκύλο να φάει το οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της βόλτας. Αν έχετε ένα λαίμαργο σκυλάκι που γραπώνει το οτιδήποτε στη βόλτα και κυρίως αν στην περιοχή σας έχουν σημειωθεί περιστατικά με φόλες, τότε αυτό το φίμωτρο είναι μια εξαιρετική λύση για την ασφάλειά του.

  • Εκπαίδευση: Το φίμωτρο για εκπαίδευση θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον εκπαιδευτή του σκύλου, ώστε να μην έχετε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γενικά, ένα εκπαιδευτικό φίμωτρο τύπου περιστόμιο μπορεί να βοηθήσει στο τράβηγμα του σκύλου κατά τη βόλτα. Από την άλλη, το φίμωτρο για γαύγισμα δεν είναι κάτι που προτείνεται, όπως και σε όλα τα προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου. Το βασικό είναι να καταλάβετε γιατί ο σκύλος εκδηλώνει ένα πρόβλημα συμπεριφοράς, όπως συνεχές γαύγισμα, και να αντιμετωπίσετε την αιτία του που μπορεί να είναι άγχος, βαρεμάρα ή προσπάθεια να κερδίσει την προσοχή σας.

Τι πρέπει να προσέξω στη χρήση φίμωτρου;

Τρεις είναι οι βασικοί κανόνες, ώστε το σκυλάκι σας να αισθάνεται άνετα και να μη βλέπει το φίμωτρο ως τιμωρία:

  • Περιορισμένη χρονικά χρήση: Για όποιον λόγο και αν χρησιμοποιείτε το φίμωτρο, αυτό θα πρέπει να παραμένει στον σκύλο για μικρό χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, η βόλτα με φίμωτρο διαρκεί μισή με μία ώρα και ύστερα βγάζετε το φίμωτρο για όλη την υπόλοιπη μέρα.

  • Σωστή εφαρμογή: Το φίμωτρο θα πρέπει να εφαρμόζει καλά στη μουσούδα του σκύλου, ώστε να μην την πιέζει υπερβολικά. Γι’ αυτό, θα πρέπει να αποφύγετε να φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο φίμωτρο και καλύτερα να επιλέξετε ένα φίμωτρο σκύλου ελεύθερης αναπνοής, το οποίο ταιριάζει στο μέγεθος και τη φυλή του.

  • Εξοικείωση: Το σημαντικό είναι να δώσετε την ευκαιρία και τον χρόνο στο σκυλάκι σας να συνηθίσει το φίμωτρο. Αρχικά, θα πρέπει να του το δώσετε να το μυρίσει και να το περιεργαστεί, ενώ μπορείτε να του το έχετε κρεμασμένο στο περιλαίμιό του κατά τη διάρκεια της βόλτας, ώστε να το συνδέσει με αυτή. Η επάλειψή του με λίγη κονσέρβα θα σας βοηθήσει, ώστε να μη βάλετε το φίμωτρο με το ζόρι στον σκύλο. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή θα πρέπει να φοράει το φίμωτρο για λίγο και σταδιακά να αυξάνετε το διάστημα. Η επιβράβευση με μια λιχουδιά μετά την αφαίρεση του φίμωτρου είναι πάντα μια πολύ καλή πρακτική.

 

Στο Petastero θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε φίμωτρα σκύλου με πολλές επιλογές σε μεγέθη και τύπους ανάλογα με τη φυλή του σκύλου αλλά και τη χρήση του φίμωτρου.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3