7 Tips για τη σωστή διατροφή των μικρόσωμων σκύλων! - petastero

7 Tips για τη σωστή διατροφή των μικρόσωμων σκύλων!

Είναι οι φίλοι μας, η καθημερινή μας συντροφιά που μας κάνει ευτυχισμένους με τα πιο απλά και απρόσμενα πράγματα και φυσικά πάνω από όλα είναι… οικογένεια! Τα κατοικίδια μας είναι σαν παιδιά μας, και με τον ίδιο τρόπο που φροντίζουμε κάθε μέλος της οικογένειας μας έτσι οφείλουμε να φροντίζουμε και τη δική τους ευημερία. Όπως ισχύει για τους ανθρώπους, έτσι ακριβώς και για τους σκύλους η διατροφή είναι το νούμερο-ένα όπλο για την καλή υγεία τους. Για να δούμε λοιπόν όλα εκείνα που πρέπει να γνωρίζετε και να προσέχετε σχετικά με τη διατροφή του μικρόσωμου σκύλου σας:

*Πίνακας με όλες τις μικρόσωμες ράτσες σκύλων

ράτσες μικρών σκύλων

Source Credits: http://www.spca.org.sg/images/SPCAHDBDogList.jpg

Tip no1: Διατροφή & Ανάπτυξη μικρόσωμων σκύλων

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες ράτσες έχουν διαφορετική ανατομία (μέγεθος σώματος, στομάχου, στόματος) αντιμετωπίζουν διαφορετικές ανάγκες και είναι ευαίσθητες σε διαφορετικά προβλήματα. Άρα σύμφωνα με αυτά πρέπει να καθορίζεται  και η διατροφή τους. Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζετε πως όλοι οι μικρόσωμοι σκύλοι έως 10 κιλά, λόγω του υψηλού μεταβολισμού τους καταναλώνουν πολύ περισσότερες θερμίδες και ενέργεια σε σχέση με τις μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές. Ενδεικτικά να πούμε πως τα Terriers όπως τα Jack Russell που είναι γνωστό πως είναι υπερκινητικά, χρειάζονται έως και 30% περισσότερες θερμίδες από αντίστοιχα μικρόσωμα! Γενικά, για τα μικρόσωμα σκυλιά κύρια πηγή της ενέργειας τους αποτελεί η πρωτεΐνη. Ειδικότερα δε, τα  χαριτωμένα  toy σκυλάκια, χρειάζονται πολύ περισσότερη πρωτεΐνη μέσα στη ξηρά τροφή τους συγκριτικά με ένα μεγαλόσωμο.

διάφορα είδη διατροφής σκύλου

Οι περισσότεροι μικρόσωμοι σκύλοι φτάνουν την πλήρη ανάπτυξη τους περίπου στους 9 μήνες ζωής. Καθώς λοιπόν το διάστημα αυτό είναι μικρότερο έναντι των μεγαλόσωμων σκύλων, χρειάζονται πολύ περισσότερο ασβέστιο, καθώς και λιπαρά μέσα στη καθημερινή τους διατροφή. Σε περίπτωση λοιπόν που επιλέξετε ξηρά τροφή, αναζητήστε τροφή μικρόσωμου σκύλου με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά ώστε να ενισχύσετε  την ανάπτυξη του, να αποφύγετε την παχυσαρκία -στην οποία είναι επιρρεπείς οι μικρόσωμες ράτσες- και να διατηρήσετε την καλή υγεία των αρθρώσεων του. Σε αντίθετη περίπτωση, η  επιλογή τροφής φτωχή σε αυτά τα συστατικά οδηγεί στην ανάπτυξη λίπους αλλά και θα του προκαλέσει μυοσκελετικά προβλήματα μελλοντικά.

 Tip no2: Μέγεθος κροκέτας

 Είναι πολύ σημαντικό η επιλογή της κροκέτας του σκύλου σας να γίνεται βάσει του μεγέθους του. Να επιλέγετε πάντα μικρή κροκέτα που είναι εύκολα διαχειρίσιμη από το σκύλο σας.  Οι μεγάλες κροκέτες που απευθύνονται σε μεγαλόσωμες ή μεσαίες φυλές μπορούν να κλείσουν τον οισοφάγο του μικρόσωμου σκύλου σας, προκαλώντας σοβαρό πνιγμό. Επιπλέον, η μεγάλη κροκέτα βαραίνει την πέψη, προκαλεί αέρια,  φουσκώματα και άλλες δυσάρεστες παρενέργειες. Προσοχή λοιπόν!

 Tip no3: Συστατικά κροκέτας για μικρόσωμο σκύλο

 Το σωστό μέγεθος κροκέτας είναι σαφώς ένας καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή της, αλλά επίσης πρέπει να προσέξετε πολύ προσεκτικά τα συστατικά της. Οι κροκέτες για μικρόσωμους σκύλους πρέπει να περιέχουν:

  • Περισσότερες πρωτεΐνες και λιπαρά υψηλής ποιότητας από ότι η τροφή για τα μεγαλύτερα σκυλιά
  • Περισσότερες θερμίδες
  • Καλές πηγές εύπεπτων αμύλων
  • Λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και ωμέγα-6
  • Δεν πρέπει να περιέχουν επιβλαβή πρόσθετα όπως τεχνητά χρώματα, γεύσεις ή συντηρητικά
τζακ ράσελ δίπλα σε γεμάτο μπολ ξηράς τροφής σκύλου

 Tip no4: Υγρή ή Ξηρά τροφή για μικρόσωμο σκύλο;

 Ποιά από τις δυο να προτιμήσετε; Καθώς πολλοί βρίσκεστε στο δίλημμα της υγρής vs ξηράς τροφής, ας δούμε τι πρέπει να επιλέξετε και γιατί. Επειδή τα μικρόσωμα ζώα έχουν έτσι κι αλλιώς ευαισθησία στα δόντια, προτείνεται η ξηρά τροφή καθώς η μάσηση της γυμνάζει τα δόντια και αιματώνει ολόκληρη την οδοντοστοιχία του σκύλου. Εάν λοιπόν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος υγείας -όπως κάποια κλινική περίπτωση που απαιτεί υγρή τροφή- τότε η επιλογή ξηράς τροφής είναι η καταλληλότερη. Επίσης, η κονσέρβα αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης και μάλιστα, υπάρχουν πλέον κονσέρβες εμπλουτισμένες με αντιοξειδωτικά που αποτελούν εξαιρετικά πλήρη γεύματα! 

 Τέλος, καθώς τα μικρόσωμα βαριούνται εύκολα το φαγητό τους, εμείς σας συνιστούμε να κάνετε έναν υγιή συνδυασμό και των δύο: ξηρά τροφή και κονσέρβα. Με αυτόν τον τρόπο σπάτε τη γευστική μονοτονία που θα κουράσει τον μικρόσωμο φίλο σας και παράλληλα του προσφέρετε μια γκάμα θρεπτικών συστατικών μέσα από τροφές διαφορετικής υφής!

Στη συνέχεια, αφού συμβουλευτείτε τον πίνακα ποσοτήτων πάνω στη συσκευασία της ξηράς τροφής, να δίνετε ανά 24ώρο την κατάλληλη ποσότητα τροφής. Όσον αφορά το σπιτικό φαγητό, καθώς είναι δύσκολο να υπολογίσετε τις θερμίδες, καλό είναι να αποφεύγετε να δίνετε έξτρα μαγειρευτό μαζί με τη ξηρά τροφή.

Tip no5: Τι ποσότητα πρέπει να ταΐζω το μικρόσωμο σκύλο μου;

 Αρχικά πρέπει να βεβαιωθείτε σε ποια κατηγορία ανήκει ο σκύλος σας από άποψη βάρους.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε κάποιες κατηγορίες προκειμένου να κατατάξετε και το δικό σας σκυλάκι.

  • Toy φυλές σκύλου/ toy μέγεθος σκύλου λιγότερο από 4 κιλά.
  • Μικρόσωμες φυλές σκύλων 4 έως 7 κιλά.
  • Μεσαίες φυλές σκύλων 7 έως 15 κιλά.

Tip no6: Πόσο συχνά να ταΐζω το μικρόσωμο σκύλο μου;

 Για έναν μικρόσωμο σκύλο τα μικρά συχνά γεύματα είναι απαραίτητα. Αυτό οφείλεται στον ταχύ μεταβολισμό του που καταναλώνει συνεχώς ενέργεια, σε συνδυασμό με το μικρό του στομάχι που αδυνατεί να λάβει με ένα μόνο γεύμα την απαραίτητη ποσότητα.  Έτσι λοιπόν για καλύτερη πέψη και παραγωγή ενέργειας πρέπει ο μικρόσωμος σκύλος να λαμβάνει τρία τουλάχιστον μικρά γεύματα την ημέρα. Τέλος, πρέπει να θυμάστε πως οι μικρόσωμες και toy ράτσες έχουν αρκετές μεταβολές στην καμπύλη σακχάρου του αίματος. Προκειμένου λοιπόν να διατηρούμε το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα, φροντίζουμε πάντα για μικρά, τακτικά γεύματα!

μικρός σκύλος που γλείφεται

 Tip no7: Ράτσα σκύλου και τροφικές αλλεργίες

 Έρευνες αποδεικνύουν πως ορισμένες φυλές είναι πιο ευαίσθητες σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τροφικές αλλεργίες. Τα μικρά έως μεσαίου μεγέθους σκυλιά, όπως  τα Dachshunds, κάποια μπουλντόγκ, τα Cocker Spaniels και τα Boston Terriers, ανήκουν στις φυλές με μεγαλύτερο κίνδυνο. Και παρόλο που οι περισσότεροι γνωρίζετε τις τροφές που είναι δηλητηριώδεις για τους  σκύλους, αν έχετε μικρόσωμο σκύλο πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Για παράδειγμα, μια ποσότητα σοκολάτας μπορεί να μην προκαλέσει πρόβλημα σε ένα μεγάλο σκυλί, αλλά για ένα μικρό μπορεί να έχει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις.

 Γενικά, τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα είναι το βοδινό κρέας, τα γαλακτοκομικά και το σιτάρι. Ως ιδιοκτήτης σκύλου λοιπόν θα πρέπει να προσέχετε για σημάδια τροφικής αλλεργίας όπως φαγούρα, πρησμένα βλέφαρα, πεπτικά προβλήματα κά, και να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο ή σε κάποιον με εξειδίκευση στη διατροφή μικρόσωμων σκύλων για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το “ένοχο” συστατικό τροφίμων και να σας προτείνει την κατάλληλη τροφή.

 Να θυμάστε πως η υγεία του σκύλου σας εξαρτάται από εσάς και οφείλετε να του παρέχετε το καλύτερο!  Διορθώστε όλα τα πιθανά λάθη που κάνετε στη διατροφή του μικρόσωμου σκύλου σας και επιλέξτε τροφές που είναι διαλεγμένες προσεκτικά με γνώμονα την ευεξία και τη μακροζωία του.

Βρείτε ακόμη στο κατάστημά μας:

Χρειάζεστε βοήθεια για να βρείτε την καλύτερη επιλογή για το μικρό σας φίλο;Μη διστάσετε να μας καλέσετε σημερα κιόλας στο 210-277.88.18

 

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3