14 Δερματικές Ασθένειες Σκύλων / Αρρώστιες - Δερματικά Προβλήματα - petastero

14 Δερματικές Ασθένειες Σκύλων / Αρρώστιες - Δερματικά Προβλήματα

Με το παρόν άρθρο σας βοηθούμε να κατανοήσετε όχι μόνο μέσα από λέξεις αλλά και μέσα από χαρακτηριστικές εικόνες τις πιο κοινές ασθένειες σκύλων (αρρώστιες - προβλήματα) που προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν στο δέρμα των φίλων σας.

Ψάχνετε μία λύση στα δερματικά προβλήματα?Δείτε την γκάμα προϊόντων μας στοχευμένη στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων πατώντας εδώ

Από αλλεργίες μέχρι εξωπαράσιτα αλλά και υποβόσκουσες ασθένειες, είναι μερικές από τις αιτίες που ταλαιπωρούν το δέρμα του σκύλου μας αλλά και γενικά ολόκληρο το σύστημα του αγαπημένου μας κατοικιδίου.

Δείτε π.χ το άρθρο μας " τριχόπτωση σκύλου θεραπεία ".

Δευτερευόντως ταλαιπωρούμαστε όμως και εμείς που, αν μη τι άλλο, θέλουμε να βοηθήσουμε.

Ας εξοικειωθούμε όμως λιγάκι με τα πιθανά δερματικά προβλήματα σκύλου που συναντούμε ήδη ή μπορεί να συναντήσουμε στο μέλλον.

1. ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ

Μπορεί να προκληθεί από φαγητό-τόσο τα σιτηρά όσο και το κοτόπουλο είναι τα συνήθη αλλεργιογόνα εντός των ξηρών τροφών- , προϊόντα καθαριότητας, σκόνη, καπνό στην ατμόσφαιρα αλλά και από δάγκωμα εξωπαράσιτου (τσιμπούρι, ψύλου). Το σκυλάκι σας θα ξύνεται επίμονα και θα προκαλέσει ερεθισμό και κοκκινίλα-εως και πληγή αν το ξύνει συνέχεια- στην περιοχή.Μπορείτε να βοηθήσετε με ειδικό σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό καθώς και με ειδικό προϊόν κατά της φαγούρας.

 2. ΔΕΡΜΑΤΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΣΚΥΛΟΥ

Εκδηλώνεται με επίμονο ξύσιμο στα αφτιά αλλά και διαρκές γλείψιμο στα πόδια.Το δέρμα στην προσβεβλημένη περιοχή αποχρωματίζεται και φαίνεται ερεθισμένο.Σε περίπτωση προσβεβλημένου αυτιού μπορεί το δέρμα να σας μυρίζει και άσχημα.Μπορείτε να βοηθήσετε με ειδικά καθαριστικά αυτιών, εξειδικευμένα για την περιοχή!Φροντίστε να κρατάτε πάντα ενισχυμένο το ανοσοποιητικό σύστημα με ειδικές βιταμίνες ώστε να μην είναι ευάλωτος ο οργανισμός του σκύλου σας σε λοιμώξεις του δέρματος.

3. ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ 

Πρόκειται για μία επιφανειακή μικροβιακή λοίμωξη του δέρματος που προκαλεί πληγές, κάπαλα και ξηρό δέρμα. Συνήθως παρατηρούνται σε κοντότριχες φυλές.Στα μακρύτριχα όταν εκδηλώνεται περιλαμβάνει πολύ έντονη ξηροδερμία αλλά και θαμπό τρίχωμα. 

 4. KΗΡΙΟ 

Βακτηριδιακή λοίμωξη, συνηθισμένη σε κουτάβια. Εκδηλώνεται με πυώδη σπυράκια τα οποία μπορεί και να σπάνε. Παρατηρούνται στο γυμνό μέρος της κοιλίτσας!

 5. ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΙΑ - ΕΝΤΟΝΗ ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ 

Εκδηλώνεται με έντονη πιτυρίδα αλλά και λιπαρότητα στο τρίχωμα του σκύλου. Μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες οπότε και δεν μπορεί να θεραπευτεί αλλά υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται σε αλλεργιογόνα ή ορμονικές διαταραχές οπότε και επιδέχεται αγωγή.Δοκιμάστε υποαλλεργικά σαμπουάν αλλά και τροφές χωρίς σιτηρά.

6. ΤΡΙΧΟΦΥΤΙΑ - ΓΥΜΝΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ 

πηγή εικόνας:https://www.msdvetmanual.com/en-au/integumentary-system/dermatophytosis/dermatophytosis-in-dogs-and-cats

Πρόκειται για μυκητίαση η οποία είναι κολλητική και στον άνθρωπο. Εκδηλώνεται με γυμνά μπαλώματα επάνω στο σκύλο (πέφτει το τρίχωμα σε εκείνα τα σημεία) και τα πιο συνήθη που προσβάλλονται είναι οι αρθρώσεις το κεφάλι αλλά και τα πατουσάκια του σκύλου σας.Τονώστε το ανοσοποιητικό του σκύλου σας και θωρακίστε το απέναντι σε βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις με εξειδικευμένο σκέυασμα.

7. ΑΛΩΠΕΚΙΑ - ΕΝΤΟΝΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΣΚΥΛΟΥ 

Εκδηλώνεται με υπέρμετρη τριχόπτωση και οφείλεται συνήθως σε φτωχή διατροφή, ασθένεια αλλά και στρες.Ειδικές ταμπλέτες ενάντια στο στρες μπορείτε να βρείτε εδώ.

8. ΨΩΡΙΑΣΗ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΟ ΑΚΑΡΕΑ - ΕΝΤΟΝΟ ΞΥΣΙΜΟ - ΠΛΗΓΕΣ - ΕΡΥΘΡΟΤΗΤΑ 

Προκαλείται από μικρούς οργανισμούς τα ακάρεα και εκδηλώνεται με έντονο ξύσιμο, κενά σημεία στο τρίχωμα, πληγές αλλά και ερυθρότητα στο δέρμα. Προμηθευτείτε αμπούλες για εξωπαράσιτα άμεσα.

9. ΨΥΛΛΟΙ ΣΚΥΛΟΥ - ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΟ ΞΥΣΙΜΟ 

Το δάγκωμα του ψύλλου προκαλεί ερεθισμό, κόκκινο δέρμα αλλά κάνει το σκυλάκι σας να ξύνεται επίμονα.Ενδείκνυται η θεραπεία με αμπούλες για εξωπαράσιτα

10. ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ 

Γνωστά σε όλους, η παραπάνω εικόνα σας δείχνει ένα τσιμπούρι πριν και μετά το…»φαγητό» του. Μπορεί να τραφεί με αίμα που αντιστοιχεί σε  εως και 10 φορές το βάρος του! ΜΗΝ τραβάτε ΠΟΤΕ τα τσιμπούρια με το χέρι γιατί μπορεί να προκαλέσετε σοβαρή μόλυνση. Χρησιμοποιείτε ΠΑΝΤΑ το ειδικό εργαλείο!

11. ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ Ή ΑΛΛΑΓΗ ΥΦΗΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Κοινός δείκτης για ορμονικά προβλήματα ή προβλήματα μεταβολισμού.

12. ΚΟΚΚΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ ΛΟΓΩ ΕΝΤΟΝΟΥ ΓΛΕΙΨΙΜΑΤΟΣ 

Δερματίτιδα σκύλου που προκαλέιται από πολύ επίμονο γλείψιμο των άκρων. Λόγω σιέλου η πληγή αδυνατεί να επουλωθεί και προκαλείται ένας φαύλος κύκλος πόνου φαγούρας γλειψίματος.

13. ΟΓΚΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΚΥΛΟΥ - ΕΜΦΑΝΙΣΤΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΣΤΩΝ  

Αν παρατηρήσετε μικρές κύστες στο δέρμα του σκύλου σας συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Μπορεί να πρόκειται για καρκίνο του δέρματος.

14. ΗΟT SPOTS 

Δερματίτιδα που εκδηλώνεται με κόκκινο ερεθισμένο δέρμα που πάσχει από φλεγμονή.Είναι σημεία επάνω στο δέρμα που ανεβάζουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Σε κάθε περίπτωση δερματικών προβλημάτων ζητήστε άμεσα κλινική εξέταση από τον κτηνίατρό σας.

 

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3