Crate σκύλου: Πώς να το χρησιμοποιήσετε σωστά

Crate σκύλου: Πώς να το χρησιμοποιήσετε σωστά

Το crate σκύλου είναι οποιοσδήποτε χώρος -συνήθως ένα μεγάλο κλουβί-, όπου μπορούμε να περιορίσουμε το ζώο. Η λέξη κλουβί μπορεί να ακούγεται σκληρή, όμως στην πραγματικότητα το crate μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά για το σκυλάκι μας, να το κάνει να νιώθει ασφάλεια και τελικά να γίνει το αγαπημένο του μέρος.

Πώς, όμως, θα γίνει αυτό; Χρειάζονται προσεκτικά βήματα στην εξοικείωση του σκύλου με το crate και το βασικότερο: Πρέπει να ξέρουμε γιατί το χρησιμοποιούμε και τι θα περιμένουμε από την παραμονή του σκύλου σε αυτό.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή χρήση του crate σκύλου και πώς θα κάνετε το σκυλάκι σας να το λατρέψει.

Γιατί να χρησιμοποιήσω crate για τον σκύλο μου;

Η χρήση του crate έχει να κάνει με την εκπαίδευση του σκύλου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο τιμωρίας! Στόχος είναι ο σκύλος να έχει ένα μέρος όπου νιώθει ασφαλής και μπαίνει με τη θέλησή του.

Το crate μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να:

  • Μάθει ο σκύλος να μένει σε έναν περιορισμένο χώρο και να ηρεμεί, χωρίς να κάνει ζημιές στο σπίτι.
  • Εκπαιδευτεί στην τουαλέτα του, αφού τα σκυλιά δεν λερώνουν τον χώρο τους, οπότε μέσα στο crate θα μάθει να πειθαρχεί σε αυτόν τον τομέα.
  • Μπαίνει μέσα ο σκύλος όταν φοβάται ή είναι στρεσαρισμένος (π.χ. αν στο σπίτι έχουμε πολύ κόσμο).
  • Μένει εκεί χωρίς να κάνει πολλές κινήσεις σε περίπτωση που είναι τραυματισμένος.
  • Συνηθίσει σιγά σιγά σε ένα καινούριο περιβάλλον χωρίς να αγχωθεί υπερβολικά.

crate σκύλου

Τι δεν πρέπει να κάνετε με το crate

Η εξοικείωση του σκύλου με το crate θέλει χρόνο και υπομονή. Στο αρχικό στάδιο, δεν θα πρέπει να κάνετε ορισμένες κινήσεις που θα οδηγήσουν σίγουρα στην καταστροφή. Τέτοιες κινήσεις είναι:

  • Να βάλετε τον σκύλο μέσα στο crate ως τιμωρία για κάτι που έκανε.
  • Να τον βάλετε μέσα με το ζόρι.
  • Να αφήσετε τον σκύλο μέσα στο crate και να φύγετε από το σπίτι.

Ειδικά τα σκυλάκια που έχουν άγχος αποχωρισμού θα στρεσαριστούν πολύ με το crate, οπότε καλό είναι να το αποφύγετε.

πώς θα μάθει ο σκύλος μου το crate

Πώς να μάθετε στον σκύλο σας το crate

Είναι πολύ βασικό να συνδέσετε το crate με κάτι θετικό στο μυαλό του σκύλου. Άλλωστε, στόχος είναι να γίνει το μέρος που θα αγαπάει και θα πηγαίνει να ηρεμεί.

Συνεπώς, θα πρέπει να γεμίσετε το crate με αγαπημένα αντικείμενα του σκύλου, όπως το μαξιλάρι ή την κουβέρτα του, καθώς και πολλά παιχνίδια, με τα οποία θα απασχολείται.

Αρχικά, δώστε του χρόνο να περιεργαστεί αυτό το μεγάλο κλουβί σε συνδυασμό με ένα θετικό ερέθισμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να του βάλετε δίπλα το φαγητό του ή να του δώσετε μια λιχουδιά.

Επόμενο βήμα είναι να βάλετε το φαγητό ή τη λιχουδιά μέσα στο crate, έτσι ώστε ο σκύλος να μπει οικειοθελώς μέσα. Αν νιώσει άσχημα, όταν μπει μέσα, μην τον πιέσετε. Γενικά, στην αρχή θα πρέπει να δίνετε απόλυτη ελευθερία στον σκύλο να βγει από το crate όποτε θέλει. Συνεπώς, το κλείσιμο της πόρτας θα πρέπει να γίνει σε επόμενη φάση και μόνο όταν ο σκύλος είναι απόλυτα ήρεμος.

Αφού καταφέρετε να αφήσετε το σκυλάκι σας μέσα στο crate με κλειστή πόρτα, μην υπερβάλλετε με τον χρόνο. Λίγα λεπτά είναι καλά για αρχή και σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε το χρονικό διάστημα παραμονής.

Το σίγουρο είναι ότι θα μπορέσετε να αφήσετε τον σκύλο σας στο crate και να φύγετε από το σπίτι, όταν πια του έχει γίνει ρουτίνα η παραμονή του εκεί και δεν αγχώνεται καθόλου. Έτσι, θα ξέρει και εκείνος ότι πρόκειται για έναν χώρο όπου ηρεμεί, έχοντας το φαγητό του και πολλά παιχνίδια.


Δείτε εδώ τη μεγάλη συλλογή του Petastero σε crate σκύλου για όλα τα μεγέθη και ράτσες σε πολύ χαμηλές τιμές.
Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3