9 τρόποι να διαχειριστείτε το άγχος αποχωρισμού της γάτας σας όταν λείπετε

9 τρόποι να διαχειριστείτε το άγχος αποχωρισμού της γάτας σας όταν λείπετε

Είναι μύθος ότι οι γάτες είναι εντελώς ανεξάρτητες. Σίγουρα, τα αγαπημένα μας αιλουροειδή μπορούν να είναι μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όμως πολλές γάτες παρουσιάζουν άγχος αποχωρισμού που μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές, όπως έντονο νιαούρισμα, συνεχή ή ελλιπή περιποίηση του τριχώματος, απώλεια όρεξης, εμετό και αποφυγή της αμμολεκάνης.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε το στρες της γατούλας σας, ειδικά όταν λείπετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Διαβάστε παρακάτω τους 9 πιο αποτελεσματικούς.

Βρείτε έναν έμπιστο φίλο ή συγγενή

Αν δεν είστε εσείς σπίτι, η επόμενη καλύτερη λύση είναι κάποιος που η γάτα γνωρίζει και εμπιστεύεται. Ένας φίλος ή συγγενής που έχει περάσει αρκετό χρόνο μαζί της θα είναι μια ιδανική παρέα όσο λείπετε. Καλό είναι ο φίλος να επισκεφθεί το σπίτι μερικές φορές πριν φύγετε, για να συνηθίσει η γάτα σας περισσότερο την παρουσία του.

γάτα ανάμεσα σε σεντόνια

Απευθυνθείτε σε έναν pet sitter

Αν δεν έχετε διαθέσιμο κάποιον έμπιστο φίλο, τότε μπορεί να σας βοηθήσει κάποιος έμπειρος pet sitter. Το καλύτερο είναι αυτός να επισκέπτεται τη γατούλα σπίτι σας, έτσι ώστε εκείνη να βρίσκεται στο οικείο της περιβάλλον. Κανονίστε να γνωρίσει ο pet sitter τη γάτα, ενώ εσείς θα είστε παρόντες, ώστε η γατούλα σας να μη μένει με έναν εντελώς ξένο.

Αποφύγετε τους αποχαιρετισμούς

Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο να αφήσετε τη γάτα σας να καταλάβει ότι πρόκειται να φύγετε. Υπερβολικές αγκαλιές, βαλίτσες στο σαλόνι, φορτισμένες κουβέντες και γενικά οτιδήποτε φανερώνει ότι θα φύγετε για καιρό απλά θα δημιουργήσουν εντονότερο άγχος στη γατούλα.

Εκπαιδεύστε τη γάτα στην απομάκρυνσή σας

Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να μην είναι τόσο αγχωμένη όταν φεύγετε. Αυτό θα γίνει σταδιακά, αρχικά με το να λείπετε λίγες ώρες από το σπίτι και ύστερα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αν το άγχος της γάτας παραμένει έντονο, καλό είναι να συμβουλευθείτε εκπαιδευτή που θα σας καθοδηγήσει καταλλήλως.

Δημιουργήστε περισπασμούς

Τα παιχνίδια για γάτες, τα παζλ φαγητού, ακόμα και οι λιχουδιές που είναι κρυμμένες σε διάφορα σημεία στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν να αποσπάσετε την προσοχή της γάτας σας τη στιγμή που πρόκειται να φύγετε αλλά και στο διάστημα της απουσίας σας. Αυτοί οι περισπασμοί θα τραβήξουν την προσοχή της γάτας σας μακριά από τα αγχώδη συναισθήματα και θα κρατήσουν το μυαλό της απασχολημένο.

γάτα μπροστά σε laptop

Φερομόνες και catnip

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που απελευθερώνουν στον αέρα φερομόνες που χαλαρώνουν τις γάτες. Αντίστοιχα, το catnip ηρεμεί αρκετές γατούλες και μειώνει το στρες. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε δοκιμάσει αυτά τα προϊόντα αρκετές φορές πριν φύγετε, ώστε να ξέρετε ότι το ζωάκι δεν έχει κάποια αλλεργία σε αυτά.

Κουτιά,κρυψώνες και τούνελ

Είναι γνωστό ότι οι γάτες λατρεύουν τα κουτιά, αλλά ξέρατε ότι τα κουτιά μπορούν στην πραγματικότητα να μειώσουν το στρες; Αυτό συμβαίνει επειδή η γάτα σας χρειάζεται μέρη για να αισθάνεται ασφαλής και προστατευμένη, οπότε είναι σημαντικό να της προσφέρετε πολλά σημεία, για να κρύβεται, όταν αισθάνεται νευρική.ΔΕΙΤΕ τη μεγάλη ποικιλία μας σε τούνελ γάτας!

Ρωτήστε τον κτηνίατρο για φαρμακευτική αγωγή

Αν οι συνήθεις μέθοδοι δεν αποδίδουν και η γάτα σας παρουσιάζει ακραίο άγχος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο που θα συστήσει φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του στρες. Βεβαίως, κάθε ζώο έχει διαφορετικές ανάγκες, οπότε η πιθανή χορήγηση φαρμάκου είναι κάτι που θέλει καλό ψάξιμο και σταδιακή προσέγγιση.

Πάρτε τη γάτα μαζί σας

Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, τότε αυτό φανερώνει ότι η γατούλα σας προτιμάει να είναι παντού μαζί σας. Επομένως, μπορείτε να αποφύγετε εντελώς το άγχος αποχωρισμού, αν απλά δεν υπάρξει αποχωρισμός. Αν και οι περισσότερες γατούλες προτιμούν να μένουν στον χώρο τους, υπάρχουν και άλλες που δεν θέλουν με τίποτα να μένουν μόνες τους.

Γιατί, λοιπόν, να μη χαρείτε το ταξίδι με την πιστή σας φίλη; Υπάρχουν πολλές επιλογές σε pet-friendly ξενοδοχεία και μεταφορικά μέσα, ώστε η γατούλα σας να νιώθει ασφαλής και ευτυχισμένη!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3