yorkhire terrier με λαμπερό τρίχωμα

4+1 εύκολοι τρόποι για λαμπερό και δυνατό τρίχωμα σκύλου

Φροντίζοντας το τρίχωμα και το δέρμα του σκύλου σας πρακτικά φροντίζετε το πιο βασικό-ίσως και εξέχον- κομμάτι της άμυνας του οργανισμού του! Τόσο το δέρμα όσο και το τρίχωμα καλύπτει όλο του το σώμα και αποτελούν το κυριότερο φράγμα προστασίας του σκύλου μας προστατεύοντάς τον από βακτήρια,εξωπαράσιτα και παθογόνους μικροοργανισμούς . Ακολουθούν πέντε απλοί τρόποι για να διασφαλίσετε ότι το δέρμα και το τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου σας είναι σε άριστη κατάσταση!

ποικιλία τροφών πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα

Διατροφή

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα ώστε το δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου σας να δείχνει υγιές και λαμπερό, είτε το τρίχωμα του είναι μακρύ είτε κοντό , σκληρό ή ακόμα και σγουρό.

Αναζητήστε την κατάλληλη τροφή για το μικρό σας ώστε να διασφαλίσετε ότι η διατροφή του είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της φυλής,και του επιπέδου δραστηριότητας αλλά και της επίτευξης του ιδανικού βάρους. Αναζητήστε τροφή που περιέχει πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας (όπως σολομό, λευκά ψάρια, πέστροφα) βιταμίνες , αλλά και μέταλλα-ιχνοστοιχεία.

symbouli gia trofi trixwmatos skylou

Όταν επιλέξετε  την κατάλληλη τροφή, είναι εξίσου σημαντικό να φροντίσετε για την ενυδάτωση του σκύλου σας κάτι που θα έχει επίσης άμεση επίδραση στην κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος του. Το να έχετε διαθέσιμο άφθονο ,καθαρό, φρέσκο ​​νερό είναι πάντα σημαντικό καθώς βοηθάτε στην ενυδάτωση του σκύλου σας εκ των έσω.

Επίσης όμως σημαντικό είναι να ενυδατώνετε το τρίχωμα του σκύλου σας και εξωτερικά με ειδικά καλλυντικά που περιποιούνται το θύλακα αλλά και ολόκληρη την τρίχα κατά μήκος της.

Οι ειδικές βιταμίνες για τρίχωμα σκύλου αλλά και το λάδι σολομού αποτελούν μια έξτρα ενίσχυση για πιο γρήγορα και εμφανή αποτελέσματα καθώς περιέχουν μεταξύ άλλων βιοτίνη, μαγιά μπύρας αλλά και Ω3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην ανάπλαση του δέρματος στην τόνωση του τριχώματος και στο να μην πέφτει το τρίχωμα του σκύλου.

Τσιμπούρια και Ψύλλοι

Το υπερβολικό ξύσιμο που προκαλείται από τα εξωπαράσιτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό και ξηρότητα του δέρματος αλλά και μαυρισμένο δέρμα σκύλου ανά περίπτωση.

Επιπλέον, το συνεχές ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει απώλεια τριχώματος και πολλές φορές ανεπανόρθωτη ζημιά. Ένα και μόνο δάγκωμα ψύλλου είναι ικανό για να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στον σκύλο σας. Αποτρέψτε το με προστασία είτε μέσω spray είτε με ειδικές αμπούλες για εξωπαράσιτα  όλο το χρόνο!

σκύλος που τον κάνουν μπάνιο

Μπάνιο και Σκύλος

Είτε περιποιείστε το σκύλο σας στο σπίτι, είτε το πηγαίνετε σε ένα κομμωτήριο σκύλων πρέπει να φροντίζετε να το κάνετε μπάνιο κάθε 2 εως 4 εβδομάδες maximum. Να επιλέγετε πάντα το σωστό σαμπουάν και μαλακτική ανάλογα με τη φυλή του σκύλου σας. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε το δικό σας (ανθρώπινο) σαμπουάν στο κατοικίδιο ζώο σας καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος λόγω του διαφορετικού Ph που έχει το δέρμα μας σε σχέση με αυτό του σκύλου μας.

Βούρτσισμα

Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ίσως την πιο σημαντική στιγμή της ημέρας : το βούρτσισμα! Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές ανάμεσα σε εμάς και το σκύλο μας για να περνούμε ποιοτικό χρόνο μαζί του και όχι μόνο- Το βούρτσισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να απλωθούν τα φυσικά έλαια που παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό σε όλο το δέρμα του, βοηθώντας το τρίχωμα να φαίνεται γυαλιστερό και διατηρώντας το σε άριστη κατάσταση. Ελέγχετε πάντα για πιθανές αλλοιώσεις , αποχρωματισμούς, ερεθισμούς, ελιές, εξογκώματα στο δέρμα του σκύλου  ή ακόμη και εξωπαράσιτα. 

Ακόμη, πολύ σημαντικό είναι ότι βουρτσίζοντας το σκύλο μας, το νεκρό τρίχωμα καταλήγει στη χτένα/βούρτσα και όχι στο πάτωμα του σπιτιού μας, καθώς επίσης αφαιρούμε τυχόν κόμπους που εμποδίζουν το οξυγόνο και την κατάλληλη υγρασία να φτάσουν στο δέρμα.

Ακόμη κι αν εμπιστεύεστε την περιποίηση του τριχώματος του μικρού σας φίλου σε επαγγελματία  groomer, είναι απολύτως απαραίτητο να έχετε μια ποικιλία από βασικά είδη περιποίησης στο σπίτι όπως βούρτσα ,χτένα και εργαλείο αφαίρεσης για κόμπους τριχώματος σκύλου . Είναι πάντα καλή ιδέα να βουρτσίζετε το σκύλο σας τόσο πριν όσο και μετά το μπάνιο!

σκύλος που τον χτενίζουν

Προστασία από τον ήλιο

Οι ακτίνες του ήλιου είναι επιβλαβείς για τον σκύλο σας. Όπως και για τους ανθρώπους, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα συχνός σε σκύλους με ροζ δέρμα και λευκή γούνα. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό αντηλιακό για κατοικίδια με ελάχιστο δείκτη προστασίας ,κάθε φορά που ο σκύλος σας εκτίθεται στον ήλιο. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφύγετε την απευθείας έκθεσή του στον ήλιο μεταξύ 11:00-16:00 που η ακτινοβολία του ήλιου είναι η πιο δυνατή και επιβλαβής.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3