γάτα πίνει γάλα από μπολ

Μήπως δηλητηριάζετε τη γάτα σας άθελά σας με 8+1 διαφορετικούς τρόπους?

Τοξικές και επικίνδυνες τροφές για τη γάτα σας: Τι πρέπει να προσέξετε!

Επειδή είναι τόσο επιλεκτικές στη διατροφή τους, μερικές φορές πιστεύουμε ότι οι γάτες γνωρίζουν τι είναι καλύτερο για αυτές. Αλλά το γεγονός ότι απομακρύνονται από ένα κομμάτι μπαγιάτικο κρέας δεν σημαίνει ότι δεν θα φάνε με λαχτάρα κάτι άλλο που μπορεί να απειλήσει την υγεία τους, ακόμα και τη ζωή τους!

Δυστυχώς, μέσα στο σπίτι υπάρχουν πολλές τροφές που είναι τοξικές για τη γατούλα μας. Διαβάστε παρακάτω τι δεν πρέπει να δώσετε ΠΟΤΕ στην αγαπημένη σας φίλη, ακόμα και αν σας ικετεύει κοιτάζοντάς σας στα μάτια!

1. ΤΟΝΟΣ

Μια κονσέρβα τόνου δεν είναι τόσο επικίνδυνη για τη γατούλα σας, ώστε να τη βλάψει άμεσα. Σίγουρα, αν τρώει μόνο τόνο, δεν θα λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ευζωία της, όμως λίγο τόνος δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία της. Όμως, μεγάλη ποσότητα τόνου μπορεί να της προκαλέσει δηλητηρίαση από υδράργυρο. Γι΄ αυτό, καλύτερα να μην τη μάθετε να τρώει, γιατί μετά απλά δεν θα μπορεί να σταματήσει.

μικρό γατάκι τρώει από διπλό μπολ γάτας

2. ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ

Το κρεμμύδι σε όλες τις μορφές του (σε σκόνη, ωμό ή μαγειρεμένο) μπορεί να καταστρέψει τα ερυθρά αιμοσφαίρια μιας γάτας, οδηγώντας τη σε αναιμία. Αυτό ισχύει ακόμη και για τη σκόνη κρεμμυδιού που βρίσκεται σε ορισμένες παιδικές τροφές. Ακόμα χειρότερα, το σκόρδο, το οποίο είναι πέντε φορές πιο ισχυρό από το κρεμμύδι, μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στη γατούλα σας.

3. ΓΑΛΑ

Ο μύθος ότι ένα πιατάκι γάλα είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να δώσετε σε μια γάτα είναι όχι μόνο αναληθής, αλλά και επικίνδυνος. Στις γάτες λείπει το ένζυμο της λακτάσης κάτι που τις καθιστά δυσανεκτικές στη λακτόζη, με αποτέλεσμα το γάλα, να τους προκαλεί σοβαρές διαταραχές στο γαστρεντερικό σύστημα. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να δώσετε γάλα σε γάτα, προμηθευτείτε ειδικό σκεύασμα!

4. ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Τα σταφύλια και οι σταφίδες χρησιμοποιούνται συχνά ως λιχουδιές για τα κατοικίδια. Δεν είναι, όμως, καλή ιδέα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να αρρωστήσει μια γατούλα, προκαλώντας της επαναλαμβανόμενο έμετο.

5. ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η σοκολάτα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τις γάτες, ακόμα και σε ελάχιστη ποσότητα, καθώς περιέχει τον τοξικό παράγοντα θειοβρωμίνη. Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, τρόμο, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.

γάτα τρώει χορτάρι

6. ΚΟΚΚΑΛΑ

Άλλος ένας μύθος είναι ότι οι γάτες μπορούν να τρώνε όλων των ειδών τα κόκκαλα. Σίγουρα, ο ουρανίσκος τους είναι σκληρότερος από των σκύλων και των ανθρώπων και γι’ αυτό μπορούν να καταπίνουν κόκκαλα ψαριών, όμως η αλήθεια είναι ότι μια γάτα μπορεί να πνιγεί με ένα κόκαλο. Τα οστά μπορούν επίσης να θρυμματιστούν μέσα στο στομάχι και να προκαλέσουν απόφραξη ή διάτρηση του στομαχιού ή του εντέρου της γάτας.

7. ΩΜΟ ΚΡΕΑΣ, ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΑΥΓΟ

Οι ωμές τροφές μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, όπως Escherichia coli. Επιπλέον, ένα ένζυμο που βρίσκεται στο ωμό ψάρι καταστρέφει τη θειαμίνη, η οποία είναι απαραίτητη βιταμίνη Β για τη γάτα. Η έλλειψη θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα και να οδηγήσει σε σπασμούς και κώμα.

8. ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΗ

Το να φάει για μια φορά λίγη σκυλοτροφή δεν είναι πρόβλημα για μια γάτα. Αλλά η τροφή για σκύλους δεν είναι υποκατάστατο της τροφής που πρέπει να τρώνε οι γάτες. Σίγουρα, τα δύο είδη τροφών έχουν πολλά κοινά συστατικά, όμως, η τροφή για γάτες είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες μιας γάτας, οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερες πρωτεΐνες καθώς και ορισμένες βιταμίνες, λιπαρά οξέα και αναγκαία αμινοξέα (όπως  ταυρίνη). Η σταθερή κατανάλωση σκυλοτροφής μπορεί να προκαλέσει σοβαρό υποσιτισμό στη γάτα σας.

Άλλες πολύ επικίνδυνες ουσίες για τη γάτα σας είναι το αλκοόλ και η καφεΐνη, όπως είναι αναμενόμενο. Αποφύγετε να δίνετε στη γατούλα σας να τρώει κάτι πέρα από την τροφή της και τις λιχουδιές που είναι ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες της. Στο Petastero, μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές λιχουδιές για γάτες, οι οποίες περιέχουν όλες τις ουσίες που χρειάζεται και φροντίζουν τα δόντια, το τρίχωμα, το ανοσοποιητικό της σύστημα και γενικά την καλή της υγεία.

Αποφύγετε τον κίνδυνο επιλέγοντας ΜΟΝΟ κατάλληλες τροφές για τη γάτα σας!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3