γάτα τρώει από μεταλλικό μπολ γάτας

Τι τρώνε οι γάτες εκτός από γατοτροφή; Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καλή της υγεία

Οποιοσδήποτε έχει ένα ζωάκι στο σπίτι, ξέρει καλά ότι δεν είναι διόλου απίθανο κάποια στιγμή να ξεμείνει από την τροφή του. Ή μπορεί απλά το ζωάκι του να σταματήσει να τρώει την τροφή ή να πρέπει να το κάνει για κάποιο διάστημα (π.χ. επειδή εμφάνισε διάρροια). Ειδικά αν το ζωάκι είναι γάτα, τότε τα πράγματα μπορεί να δυσκολεύουν, αφού τα αγαπημένα μας αιλουροειδή είναι γνωστά για τα εκλεκτικά τους γούστα.

Τι τρώνε οι γάτες εκτός από γατοτροφή, λοιπόν; Η σύντομη απάντηση είναι εξαρτάται, γιατί οι γάτες είναι αρκετά περίεργα πλάσματα όσον αφορά το φαγητό τους. Έτσι, υπάρχουν… λιχούδικες γάτες που τρώνε κυριολεκτικά τα πάντα πέρα από τη γατοτροφή και άλλες που δεν ανέχονται ούτε μια ελάχιστη αλλαγή στη ρουτίνα του φαγητού τους.

γάτα κάθεται πάνω από μπολ γάτας

Ωστόσο, είναι βασικό να γνωρίζετε τι μπορεί να φάει μια γάτα πέρα από την κονσέρβα ή την ξηρά τροφή της και τι απαγορεύεται να φάει, γιατί μπορεί να κάνει κακό στην υγεία της.

Τι απαγορεύεται να φάει μια γάτα

Ας ξεκινήσουμε από το πιο σημαντικό: Τι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσετε στη γατούλα σας να φάει:

  • Κονσέρβα τόνου σε μεγάλη ποσότητα, γιατί περιέχει αλάτι και βαρέα μέταλλα.

  • Γάλα και τυρί, γιατί οι γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και μπορεί να τους προκαλέσει διάρροια και εμετό.

  • Κρεμμύδι σε οποιαδήποτε μορφή, γιατί μπορεί να της προκαλέσει αναιμία.

  • Σοκολάτα, γιατί περιέχει θεοβρωμίνη που είναι τοξική για τις γάτες.

  • Ωμό κρέας και ψάρι καθώς μπορεί να περιέχει τοξόπλασμα και άλλα επικίνδυνα παθογόνα για τη γάτα και τον άνθρωπο.

  • Ωμό αυγό καθώς μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση στη γατούλα λόγω σαλμονέλας.

 

γάτα στέκεται πάνω από μπολ γάτας με κονσέρβα

 

Βέβαια, εκτός από τις περιπτώσεις του τόνου, του ωμού κρέατος και του ψαριού, μια γάτα σπάνια θα πλησιάσει τις υπόλοιπες τροφές. Σε κάθε περίπτωση, αν καταναλώσει μικρή ποσότητα, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τι μπορεί να φάει μια γάτα εκτός από τη γατοτροφή της

Μια γατούλα μπορεί να φάει (και συνήθως θα της αρέσουν) τα ακόλουθα:

  • βραστό ή ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς καρυκεύματα

  • μαγειρεμένο μοσχάρι, χοιρινό και ψάρι

  • γιαούρτι σε μικρές ποσότητες, εφόσον δεν έχει πολύ ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα

  • βραστό αυγό

  • ρύζι

  • μαγειρεμένα θαλασσινά, όπως γαρίδες και καλαμάρι.

Πάντως, καλό είναι να θυμάστε ότι οι γάτες είναι ζώα της ρουτίνας, οπότε η αποθήκευση επαρκούς ποσότητας γατοτροφής είναι η καλύτερη πρακτική. Τόσο η ξηρά τροφή όσο και οι κονσέρβες γάτας, εφόσον αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον μέσα στο σπίτι, διατηρούνται σε κλειστή συσκευασία για αρκετούς μήνες, όπως αναγράφεται και με βάση την ημερομηνία λήξης τους.

Άλλωστε, η αλλαγή στη διατροφή μιας γάτας μπορεί να επηρεάσει το γαστρεντερικό της σύστημα και να την κάνει να εκδηλώσει εμετούς και διάρροιες, οπότε το προτιμότερο είναι να αποφεύγεται.

 

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3