γάτα γρατζουνάει τον καναπέ

Πώς να σταματήσετε τη γάτα σας να ξύνει τα έπιπλα ;!

Δεν υπάρχει γατογονιός που δεν έχει αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Η γατούλα του να ξύνει τα νύχια της στον ακριβό καναπέ ή στην αγαπημένη του πολυθρόνα. Μάλιστα, αυτή η συμπεριφορά των γατών είναι και ένας από τους λόγους που αποτρέπουν πολλούς να πάρουν ένα αξιολάτρευτο αιλουροειδές σπίτι τους.

Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι υπάρχει τρόπος, και μάλιστα απλός, να σταματήσει η γάτα αυτή την ενοχλητική συνήθεια. Ας δούμε παρακάτω τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.

γάτα γρατζουνάει το πλαϊνό του καναπέ

Γιατί οι γάτες γρατζουνάνε τα έπιπλα;

Σίγουρα δεν το κάνουν από κακία! Όλες οι γάτες πρέπει να ξύνουν τακτικά διάφορες επιφάνειες, για να διώξουν το εξωτερικό στρώμα των νυχιών τους, ώστε να βγει το καινούριο από κάτω. Αν δεν το κάνουν, τα νύχια τους θα αρχίσουν να μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα των ποδιών τους, κάτι που προκαλεί έντονο πόνο, όπως και στους ανθρώπους.

Οι γάτες ξύνουν επίσης, για να εξασκήσουν τους μύες και τους τένοντές τους αλλά και για να οριοθετήσουν την περιοχή τους.

Συνεπώς, δεν έχει νόημα να μαλώνετε τη γατούλα, αλλά να βρείτε έναν τρόπο να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά της να είναι καταστροφική.

Πώς θα γίνει αυτό; Με τρείς τρόπους.

  1. Ονυχοδρόμιο

Το κόλπο για να κρατήσετε τη γατούλα σας μακριά από την αγαπημένη σας πολυθρόνα είναι να της δώσετε την ευκαιρία να ξύνει αλλού τα νύχια της.

Υπάρχουν πάρα πολλά ονυχοδρόμια σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με τις προτιμήσεις της γάτας. Για παράδειγμα, αν η γάτα σας θέλει να φτάνει ψηλά για να ξύνει τα νύχια της, ένα ονυχοδρόμιο-στύλος είναι μια έξυπνη επιλογή. Αν στη γάτα σας αρέσει να ξύνει το χαλί σας, ένα οριζόντιο ονυχοδρόμιο είναι καλύτερο.

γάτα ξύνει ονυχοδρόμιο

Για να δελεάσετε τη γατούλα να χρησιμοποιήσει το ονυχοδρόμιο, όταν το δει πρώτη φορά, μπορείτε να το ψεκάσετε με το ειδικό spray για ηρεμία και ευεξία.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να την πιέσετε να ανέβει πάνω. Οι γάτες έχουν τον δικό τους τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων, οπότε καλό είναι να της δώσετε χρόνο να ανακαλύψει μόνη της το νέο της παιχνίδι.

Βρείτε εδώ οικονομικά ονυχοδρόμια για γάτες.

  1. Προστασία επίπλων

Εφόσον υπάρχει εύκαιρο ονυχοδρόμιο στο σπίτι, τότε μπορείτε να καλύψετε με προστατευτικά και ριχτάρια τα έπιπλα.

Επίσης, αν πιάσετε τη γατούλα σας να ξύνει τα νύχια της στα έπιπλα, μπορείτε αμέσως να της μάθετε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό φωνάζοντας δυνατά «Μη» ή «Όχι».

  1. Κόψιμο νυχιών

Μία φορά την εβδομάδα θα πρέπει να κόβετε τα νύχια της γάτας, ώστε να μην κάνει ζημιές στα έπιπλα. Το κόψιμο των νυχιών βοηθάει και στην ανανέωσή τους, οπότε έτσι δεν θα χρειάζεται να τα ξύνει συχνά.

Οπωσδήποτε, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε νυχοκόπτη για γάτες.

Βρείτε εδώ ασφαλείς και βολικούς νυχοκόπτες γάτας που θα κάνουν το κόψιμο των νυχιών της παιχνιδάκι!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3