βούρτσα σκύλου γεμάτη τρίχες

Πώς να μη μαδάει ο σκύλος μου; Οι αιτίες και οι λύσεις για την τριχόπτωση

Κάθε σκύλος είναι φυσιολογικό να χάνει τρίχωμα, αφού κάτι τέτοιο αποτελεί υγιή διαδικασία με την οποία αποβάλλονται οι νεκρές τρίχες. Το φαινόμενο επιτείνεται το καλοκαίρι, οπότε είναι λογικό να παρατηρείτε πολλές τρίχες στον καναπέ, το κρεβάτι και όπου αλλού κάθεται ο σκύλος.

Εφόσον αυτή η απώλεια τριχών δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δεν μιλάμε για τριχόπτωση, αλλά για κάτι που συνοδεύει κάθε σκυλάκο. Αν, όμως, ο σκύλος μαδάει πολύ και βλέπετε ολόκληρες τούφες, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις και για τα δύο.

Για τη φυσιολογική απώλεια τριχών του φουντωτού φίλου σας, μπορείτε να κάνετε μερικές απλές κινήσεις που θα βοηθήσουν να μην έρχεστε συνέχεια αντιμέτωποι με τρίχες μέσα στο σπίτι:

  • Χτενίστε τακτικά τον σκύλο (1-2 φορές την ημέρα το καλοκαίρι και 1 φορά κάθε 2 ημέρες το χειμώνα), για να απομακρύνετε τις νεκρές τρίχες.
  • Πλένετε τον σκύλο με ειδικό σαμπουάν για σκύλους που κρατάει υγιές το τρίχωμά του.
  • Μετά από κάθε μπάνιο, μπορείτε να του κάνετε μασάζ με γάντι ή μια μαλακή βούρτσα, για να απομακρυνθούν ακόμα περισσότερες τρίχες. 

 ΔΕΣ τα πιο αποτελεσματικά προϊόντα αντιμετώπισης τριχόπτωσης σκύλου και γάτας

Αν παρατηρήσετε σημαντική τριχόπτωση, τότε αυτό ίσως υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα υγείας. Σε αυτή την περίπτωση, για να μη μαδάει ο σκύλος, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

  • Προσέξτε τη διατροφή του: Η εκτεταμένη απώλεια τριχών ενδεχομένως οφείλεται στο ότι ο σκύλος δεν λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Θα πρέπει η τροφή του να είναι πλούσια σε πρωτεΐνη ανάλογα με το βάρος και τις απαιτήσεις της ράτσας του. Επίσης, τροφές σκύλων με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν στην τριχόπτωση.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει κάποια αλλεργία: Η αλλεργία μπορεί να είναι σε κάποιον περιβαλλοντικό παράγοντα ή σε συστατικό της τροφής.
  • Κάντε αποπαρασίτωση: Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε παράσιτα στο δέρμα, όπως ψύλλους και τσιμπούρια.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο: Καλό είναι να γίνουν αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.
Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3