ζευγάρι στο χιόνι κρατά αγκαλιά το σκύλο του

Πώς να κρατήσετε τα κατοικίδιά σας ασφαλή και ζεστά τον χειμώνα!

Ο χειμώνας είναι για πολλούς μια όμορφη εποχή και δεν είναι λίγα τα ζώα, ειδικά οι μεγαλόσωμοι σκύλοι, που τον λατρεύουν. Ωστόσο, το κρύο, το χιόνι και η υγρασία μπορεί να κρύβουν σημαντικούς κινδύνους για το αγαπημένο μας ζωάκι.

Διαβάστε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι και πώς θα προστατεύσετε το αγαπημένο σας ζωάκι, ώστε να είναι υγιές, άνετο και ασφαλές σε κάθε βόλτα στο χειμερινό τοπίο!

Τι κινδύνους κρύβει ο χειμώνας για τα κατοικίδια ζώα;

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν τα ακόλουθα προβλήματα στον σκύλο ή τη γάτα μας:

 • Ξηροδερμία: Ο κρύος αέρας μπορεί να ξηράνει το δέρμα των ζώων και να προκαλέσει φαγούρα και δυσφορία.
 • Κρυοπαγήματα στα πέλματα των ποδιών: Αυτό μπορεί να προκληθεί από τον πάγο, το χιόνι ή ακόμα και το αλάτι στον δρόμο.
 • Υποθερμία: Ειδικά στα μικρόσωμα σκυλιά, αλλά και τα ηλικιωμένα ή αυτά που έχουν πολύ κοντή τρίχα, η υποθερμία είναι ένας σημαντικός κίνδυνος αν παραμείνουν ώρα στο κρύο.
  σκύλος κια γάτα κοιμούνται μπροστά σε τζάκι

  Πώς να κρατήσετε ασφαλές το ζωάκι σας τον χειμώνα

  Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι ο τετράποδος φίλος σας δεν μπορεί να απολαύσει τη βόλτα του έξω τον χειμώνα. Θα πρέπει, όμως, να προσέξετε τα εξής:

  • Προστατέψτε τις πατούσες του: Τα χειμερινά παπούτσια για σκύλους είναι ιδανικά, για να κρατούν τα πέλματά του προστατευμένα όσο περπατάει. Σε κάθε περίπτωση, κάθε φορά που γυρνάτε από τη βόλτα, καλό είναι να σκουπίζετε τα πατουσάκια του και να τα επαλείφετε με ενυδατική κρέμα για σκύλους.
  • Χτενίστε τακτικά το τρίχωμά του: Η ξηροδερμία μπορεί να καταπολεμηθεί με το καθημερινό χτένισμα με μια απαλή βούρτσα, ώστε να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και τα υπολείμματα λάσπης και αλατιού.
  • Κρατήστε τον στεγνό: Το βρεγμένο τρίχωμα είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να πέσει η θερμοκρασία του σώματος του σκύλου ή της γάτας. Μετά από κάθε βόλτα σας προτείνουμε να στεγνώνετε το κατοικίδιό σας με μια καθαρή υπερ-απορροφητική πετσέτα. Φυσικά, ένα μπουφάν σκύλου θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο να παραμείνει σταθερή η θερμοκρασία του σώματός του.
  • Παίξτε μαζί του σε εσωτερικούς χώρους: Αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, αλλά θέλετε να απασχολήσετε τον σκύλο σας, αυτό μπορεί να γίνει και σε εσωτερικούς χώρους. Παιχνίδια για σκύλους, όπως σχοινιά και μπάλες, είναι ιδανικά, για να βγάλει την ενέργειά του και να ασκηθεί ο πιστός σας φίλος.
  • Προσφέρετέ του ένα ζεστό κρεβάτι: Αν ο σκύλος ή η γατούλα σας περνάει πολύ χρόνο έξω, τότε είναι βασικό να έχετε ένα ζεστό κρεβάτι, όπου μπορεί να κουρνιάσει. Το να κοιμάται πάνω σε κρύα επιφάνεια είναι ό,τι χειρότερο για πιθανές ασθένειες και κακουχία. 

  Πότε να φέρετε το σκύλο (ή τη γάτα) μέσα στο σπίτι

  Δεν υπάρχει μία μόνο απάντηση σε αυτό. Όσον αφορά στους σκύλους, υπάρχουν φυλές, όπως τα χάσκι και τα μάλαμουτ, που είναι φτιαγμένες για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αντίθετα, άλλες ράτσες, κυρίως μικρόσωμες, όπως τα τσιουάουα, μπορεί να μην αντέχουν το κρύο σχεδόν καθόλου. 

  σκύλος στο χιόνι φοράει κασκόλ

  Οπωσδήποτε, το καλύτερο είναι να μην αφήνετε το σκυλάκι σας έξω, όταν κάνει πολύ κρύο. Αν είναι συνηθισμένο αποκλειστικά σε εξωτερική διαβίωση, τότε θα πρέπει να το προσέχετε αρκετά, ώστε να διαπιστώσετε μέχρι ποιο σημείο νιώθει άνετα και δεν κρυώνει.

  Οι γάτες, πάντως, καλό είναι να περνούν τον χειμώνα αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, καθώς ο οργανισμός τους δεν είναι φτιαγμένος, για να αντέχει την υγρασία και το υπερβολικό κρύο.

  Βρείτε εδώ ειδικές κούνιες γάτας για καλοριφέρ!


  Και μια φιλική υπενθύμιση: Όταν κάνει πολύ κρύο, πριν ανάψετε τη μηχανή του αυτοκινήτου, χτυπήστε μερικές φορές το καπό. Οι αδέσποτες γατούλες κουρνιάζουν εκεί μέσα, για να ζεσταθούν…
  Επιστροφή στο ιστολόγιο

  Υποβάλετε ένα σχόλιο

  Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

  Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

  Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

  Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

  Δες περισσότερα
  1 από 3