γυναίκα μαθαίνει κόλπα με μπάλα σε σκύλο

Πώς να εκπαιδεύσω το σκύλο μου: Οι 4 βασικότεροι κανόνες που πρέπει να θυμάσαι

Η εκπαίδευση του σκύλου δεν είναι μόνο μια διαδικασία που θα σε φέρει κοντά μαζί του, περνώντας ποιοτικό χρόνο. Είναι μια βαθύτερη ανάγκη που έχει ο τετράποδος φίλος σου, ώστε να αναπτύσσει τις δεξιότητές του. Και φυσικά είναι θέμα ασφάλειας και σωστής διαβίωσης μέσα στο σπίτι και έξω στη βόλτα.

Γενικά, ο σκύλος είναι ένα ζώο που μαθαίνει εύκολα, όμως θα πρέπει να προσέξεις κάποια πολύ βασικά πράγματα. Αν αναρωτιέσαι πώς να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου, τότε υπάρχουν κάποια λάθη που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις και κάποιοι κανόνες που θα σου λύσουν τα χέρια και θα σε βοηθήσουν θεαματικά.

Διάβασε στη συνέχεια όλα όσα πρέπει να προσέξεις.

Θετική (και όχι αρνητική) επιβράβευση

Το ζητούμενο είναι να επιβραβεύεις τον σκύλο σου όταν κάνει κάτι σωστά και όχι να τον τιμωρείς όταν κάνει κάτι λάθος. Γιατί στη δεύτερη περίπτωση απλά θα αποκτήσεις σταδιακά ένα σκυλάκι που σε φοβάται και είναι αγχωμένο.

Θυμήσου ότι στόχος είναι ένας υπάκουος αλλά γεμάτος αυτοπεποίθηση σκύλος!

Συνεπώς, όταν κάνει κάτι σωστά, τον επιβραβεύεις με έπαινο, χάδι και κυρίως μια λαχταριστή λιχουδιά. Καλό είναι, όμως, από ένα σημείο και μετά να μην του δίνεις λιχουδιά κάθε φορά που κάνει το σωστό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να εκτελεί την εντολή μόνο αν υπάρχει μεζές στο οπτικό (και οσφρητικό) του πεδίο. Το χάδι και ο έπαινος είναι εξίσου δυνατές επιβραβεύσεις.

γυναίκα εκπαιδεύει το σκύλο της με λιχουδιές σκύλου

Σύστημα και υπομονή

Η εκπαίδευση του σκύλου χρειάζεται πολλή υπομονή και καλό συγχρονισμό. Θα χρειαστεί να πεις πολλές φορές «Κάτσε» και «Έλα», μέχρι τελικά ο σκυλάκος σου να κάνει αυτό που του λες. Το σημαντικό είναι αρχικά να μην τα παρατάς.

Το δεύτερο σημαντικότερο είναι να δώσεις την επιβράβευση αμέσως. Η εκπαίδευση του σκύλου βασίζεται στο εξής απλό: Ο σκύλος συνδέει μια πράξη του (π.χ. ότι έρχεται κοντά σου στην εντολή «Έλα») με ένα θετικό ερέθισμα (π.χ. τη λιχουδιά), οπότε καταλαβαίνει ότι αυτό που κάνει είναι το σωστό.

Θα πρέπει, όμως, το θετικό ερέθισμα να δοθεί αμέσως μετά τη σωστή πράξη και η αλληλουχία αυτή να γίνει αρκετές φορές, για να έχει αποτέλεσμα.

Περιβάλλον

Στα αρχικά στάδια της εκπαίδευσης, καλό είναι να την πραγματοποιείτε σε περιβάλλον χωρίς περισπασμούς. Μέσα στο σπίτι και χωρίς άλλα άτομα είναι μια καλή αφετηρία για την εκμάθηση μιας νέας εντολής.

Σταδιακά, μπορείτε να ενθαρρύνετε τον σκύλο να υπακούει στην εντολή και σε πιο πολύπλοκα περιβάλλοντα. Αρχικά στο σπίτι με άλλα άτομα, ύστερα έξω στη βόλτα αλλά χωρίς σκυλιά γύρω του και τέλος στη βόλτα και το πάρκο, όταν υπάρχουν και άλλα σκυλιά και άνθρωποι γύρω του.

εκπαιδεύτρια σκύλου εκπαιδεύει γερμανικό ποιμενικό

Στάση σώματος

Για να εκπαιδεύσεις αποτελεσματικά τον σκύλο σου, είναι απαραίτητο να του δείξεις ότι είσαι το ανώτερο ιεραρχικά μέλος της αγέλης. Συνεπώς, στην εκπαίδευση θα πρέπει να είσαι όρθιος και η φωνή σου να είναι σταθερή και σίγουρη.

Οι λιχουδιές καλό είναι να βρίσκονται στο ειδικό τσαντάκι για λιχουδιές που είναι κρυμμένο στην πλάτη. Έτσι, θα αποφύγεις το φαινόμενο ο σκύλος να κάνει κάτι μόνο και μόνο επειδή περιμένει τη λιχουδιά (και αυτό θα το καταλάβει αμέσως αν βλέπει τα χέρια σου στις τσέπες ή σε γροθιές).

Βρες στο Petastero όλα τα αξεσουάρ εκπαίδευσης σκύλου που θα σε βοηθήσουν να εκπαιδεύσεις τον πιστό σου φίλο διασκεδαστικά και αποτελεσματικά!

 bres oti xreiazesai gia ekpaideysi skylou

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3