σκύλος δίνει το πόδι του σε γυναίκα

Πώς να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου να δίνει το ποδαράκι του!

Ο καιρός κρυώνει και πάντα ψάχνουμε σούπερ fan δραστηριότητες για μέσα στο σπίτι με το σκύλο μας! Μάθε του πώς να "δίνει χεράκι" εύκολα και γρήγορα!

Το να δίνει ο σκύλος το χεράκι του είναι ένα από τα πιο κλασικά πράγματα, στα οποία μπορεί να εκπαιδευτεί και όπως οι περισσότερες πρακτικές εκπαίδευσης απαιτεί επανάληψη και θετική ενίσχυση.

Τα καλά νέα είναι ότι με μερικά απλά βήματα μπορείς εύκολα να μάθεις αυτή τη γλυκιά κίνηση στον πιστό σου φίλο, περνώντας μαζί ποιοτικό χρόνο και ενισχύοντας τον δεσμό σας.

Ας δούμε παρακάτω πώς θα το πετύχεις.

Σε ποια ηλικία μπορώ να μάθω στον σκύλο μου να δίνει το χέρι του;

Οι σκύλοι μπορούν να μάθουν να δίνουν το χέρι τους σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά αν ξεκινήσεις νωρίς, θα έχεις και τη μεγαλύτερη επιτυχία. Εφόσον του έχεις διδάξει βασικές εντολές, όπως το να κάθεται και να μένει σε ένα σημείο, τότε είναι έτοιμος να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

σκύλος ακουμπά το πόδι του στην παλάμη ανθρώπου

Τι πρέπει να γνωρίζεις για αυτή τη διαδικασία

Το κυριότερο που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί αρκετές, σύντομες και συχνές συνεδρίες εκπαίδευσης. Η υπομονή και η ανταμοιβή είναι οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες επιτυχίας. Οπότε, το να έχεις πολλές λιχουδιές για σκύλους είναι απαραίτητο, ώστε η εκπαίδευση να έχει αποτέλεσμα.

Από εκεί και πέρα, καλό είναι η εκπαίδευση να γίνεται σε ένα περιβάλλον χωρίς άλλα ερεθίσματα, ώστε ο σκυλάκος σου να μπορεί να συγκεντρωθεί σε αυτό που του μαθαίνεις. Έτσι, θα πρέπει να αποφύγεις έναν χώρο με άλλα άτομα παρόντα ή με άλλα ερεθίσματα, όπως θορύβους.

Μάθε στον σκύλο σου να δίνει το χέρι του σε 10 βήματα  

  1. Ζήτησέ του να καθίσει. Πρόκειται για μια βασική εντολή που πρέπει να την ξέρει πριν ξεκινήσετε.
  2. Δώσε το χέρι σου στον σκύλο. Κράτα το απλωμένο με την παλάμη προς τα πάνω και κοίταξέ τον, αλλά χωρίς να του μιλάς.
  3. Κράτησε το χέρι σου εκεί και άφησε τον σκύλο να το μυρίσει ή να το γλείψει. Μην το απομακρύνεις και μην του πιάνεις το πόδι ή του μουσούδα του. Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις αρκετή υπομονή, μέχρι ο σκύλος να καταλάβει τι του ζητάς να κάνει. Όταν τελικά το κάνει, θα πρέπει να του δώσεις αμέσως λιχουδιά και να τον επαινέσεις με χαρά.
  4. Επανάλαβε όλη την αλληλουχία κινήσεων με έμφαση στη θετική ενίσχυση κάθε φορά που ο σκύλος σου δίνει το χέρι του.
  5. Όταν επιτύχεις σταθερότητα σε αυτό, τότε αύξησε λίγο το χρόνο μεταξύ της κίνησης του σκύλου να δώσει το χέρι του και της ανταμοιβής.
  6. Στο επόμενο στάδιο θα πρέπει να περιμένεις μέχρι το χέρι του σκύλου απλώς να ακουμπάει πάνω στην παλάμη χωρίς να την χτυπάει. Δώσε λιχουδιά μόνο όταν συμβαίνει αυτό, ώστε το σκυλάκι σου να μάθει ότι αυτή είναι η επιθυμητή ενέργεια.
  7. Όταν αυτό εδραιωθεί, τότε μπορείς να εισάγεις και το λεκτικό στοιχείο. Η εντολή μπορεί να είναι «Δώσε χέρι», αλλά μπορεί να είναι και κάτι διαφορετικό, όπως «Κόλλα πέντε». Εδώ είναι σημαντικό το timing. Θα πρέπει να πεις την εντολή ακριβώς πριν αισθανθείς ότι ο σκύλος σου είναι έτοιμος να σηκώσει το μπροστινό του πόδι.
  8. Μετά από επανειλημμένη επιτυχία του προηγούμενου βήματος, μπορείς να αλλάξεις λίγο τη θέση του χεριού σου, ώστε να είναι πλάγια, ακριβώς όπως όταν δίνουμε το χέρι οι άνθρωποι. Αν ο σκύλος σου μπερδευτεί, τότε θα πρέπει να επιστρέψεις στο βήμα 7.
  9. Όταν υπάρξει συνέπεια και στο βήμα 8, τότε μπορείς να αρχίσεις να κουνάς το χέρι σου πάνω κάτω, ακριβώς όπως σε μια ανθρώπινη χειραψία. Επειδή πρόκειται για νέο μέρος του κόλπου, θα πρέπει να δώσεις ξανά αρκετές λιχουδιές και έπαινο στον σκύλο σου.
  10. Εφόσον πλέον το αγαπημένο σου τετράποδο κάνει όλα τα παραπάνω σωστά και χωρίς πισωγυρίσματα, μπορείς να σταματήσεις να του δίνεις λιχουδιές.

Δες νόστιμες μαλακές λιχουδιές σκύλου για να πετύχεις το σκοπό σου στο άψε σβήσε!

Συγχαρητήρια! Αν έχεις φτάσει με επιτυχία στο δέκατο βήμα, έμαθες με επιτυχία στον σκύλο σου να δίνει το χέρι του σε χειραψία!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3