σκύλος και έντερο

Πώς να διατηρήσετε υγιές το εντερικό μικροβίωμα του σκύλου σας

Ένα υγιές έντερο ισοδυναμεί με έναν υγιή σκύλο. Διαβάστε παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μικροβίωμα του εντέρου του σκύλου σας και μάθετε τα αποτελεσματικότερα tips, για να το διατηρήσετε υγιές, προσφέροντας στον αγαπημένο σας φίλο χρόνια ζωής.

Τι είναι το μικροβίωμα;

Το μικροβίωμα είναι το σύνολο των δισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα του σκύλου και μάλιστα σε διάφορες περιοχές, όπως τα μάτια, τα γεννητικά όργανα, το δέρμα και το έντερο.

Το μικροβίωμα έχει διάφορες ευεργετικές λειτουργίες, όπως ότι αντιμετωπίζει τα επικίνδυνα μικρόβια, συμβάλλει στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και ότι δημιουργεί βιταμίνες και λιπαρά οξέα που βοηθούν στη γενικότερη υγεία του ζώου.

σκυλος κάνει κακα

Γιατί το μικροβίωμα του εντέρου είναι τόσο σημαντικό

Ορισμένα μικρόβια προάγουν την υγεία, ενώ άλλα είναι επιβλαβή. Για παράδειγμα, η σαλμονέλα είναι παθογόνο μικρόβιο, καθώς μπορεί να προκαλέσει ασθένεια, ενώ οι μικροοργανισμοί του εντερικού μικροβιώματος όχι μόνο δεν προκαλούν ασθένειες, αλλά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψή τους.

Έτσι, όταν διαταράσσουμε το μικροβίωμα του εντέρου, διαταράσσουμε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο σε σημαντικό βαθμό βασίζεται στο έντερο. Μελέτες σε σκύλους (και γάτες) αποδεικνύουν ότι πολλές από τις παθήσεις που παρατηρούνται συχνά στα κατοικίδια ζώα, όπως στοματικές παθήσεις, γαστρεντερικές παθήσεις, προβλήματα του δέρματος και του ουροποιητικού συστήματος και βακτηριακές λοιμώξεις, συνδέονται με αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η γενετική ευθύνεται μόνο για το 10% περίπου των ασθενειών των σκύλων. Το υπόλοιπο 90% έχει περιβαλλοντικές αιτίες, με επικρατέστερη την ακατάλληλη διατροφή.

σκύλος κάθεται σε λεκάνη

Πώς να διατηρήσετε υγιές το μικροβίωμα του σκύλου σας

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το μικροβίωμα του σκύλου σας υγιές είναι να αποφεύγετε τη χρήση αντιβιοτικών, εκτός εάν έχει διαγνωστεί με βακτηριακή λοίμωξη και έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες θεραπευτικές επιλογές. Εάν ο κτηνίατρός σας συστήσει μια σειρά αντιβιοτικών, επιμείνετε να κάνει πρώτα μια εξέταση καλλιέργειας, για να προσδιορίσει το εμπλεκόμενο βακτήριο και το καλύτερο φάρμακο για τη θεραπεία του.

Το πρόβλημα με τα αντιβιοτικά είναι ότι σκοτώνουν αδιακρίτως τα βακτήρια του εντέρου, τόσο τα καλά όσο και τα κακά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δευτερογενείς λοιμώξεις και η μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι συχνές παρενέργειες της λήψης αντιβιοτικών. Η χρόνια έκθεση σε χαμηλές δόσεις αντιβιοτικών μέσω των τροφίμων επιβαρύνει επίσης το μικροβίωμα του εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε κακή υγεία και αυξημένο κίνδυνο ανθεκτικότητας στα φάρμακα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας του εντέρου του σκύλου σας είναι να του προσφέρετε τροφή και συμπληρώματα ευεργετικά για τη χλωρίδα του εντέρου. Μια ισορροπημένη διατροφή με πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά προσφέρει στον σκύλο σας τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς που έχει ανάγκη. Όμως, αν έχει υποβληθεί σε αντιβιοτική θεραπεία, θα πρέπει να λάβει και συμπληρώματα διατροφής, όπως προβιοτικά, ώστε να αναπληρώσει το μικροβίωμα που επλήγη από τα φάρμακα.

Ένα άλλο πολύ ευεργετικό συμπλήρωμα είναι τα πεπτικά ένζυμα. Τα υψηλής ποιότητας πεπτικά ένζυμα για κατοικίδια πρέπει να προέρχονται από ζώα και ιδανικά να περιέχουν συστατικά, όπως αμυλάση, λιπάση, πρωτεάση, λακτάση, βρωμελίνη και παπαΐνη.

Άλλοι παράγοντες που διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου

Το μικροβίωμα του εντέρου, εκτός από τα αντιβιοτικά, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά και από άλλους παράγοντες, όπως:

  • Ξαφνική αλλαγή στη διατροφή
  • Κακής ποιότητας ή ακατάλληλη για τις ανάγκες του σκύλου διατροφή
  • Μολυσμένο νερό
  • Χειρουργική επέμβαση
  • Γαστρεντερικές παθήσεις
  • Συναισθηματικό στρες (συχνά προκαλείται από αλλαγή ρουτίνας ή περιβάλλοντος).

Συνεπώς, γίνεται σαφές ότι η διατήρηση της υγείας του εντέρου στον σκύλο σας απαιτεί την παροχή υψηλής ποιότητας τροφής, χωρίς σημαντικές αλλαγές και με βάση τις διατροφικές του ανάγκες ανάλογα με τη φυλή, το βάρος και την ηλικία του. 

Σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης, κάποιας πρόσφατης γαστρεντερικής πάθησης ή έντονου στρες, καλό είναι ο σκύλος σας να λαμβάνει συμπλήρωμα διατροφής που προάγει την υγεία του εντέρου. Έτσι, θα διατηρηθεί στα ιδανικά επίπεδα η ισορροπία του εντερικού του μικροβιώματος και κατ’ επέκταση η συνολική του υγεία.

Δείτε την πλήρη γκάμα προβιοτικών μας για να κρατάτε το έντερο του σκύλου σας σε τέλεια κατάσταση!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3