σκυλος σε ζυγαριά

Πώς να διατηρήσετε το βάρος του σκύλου σας υγιές

Όλοι σε κάποια φάση δεν έχουμε καταφέρει να αντισταθούμε στα ικετευτικά μάτια του σκύλου μας που μας ζητάει τρυφερά μια λιχουδιά… Μήπως, όμως, έτσι κάνουμε κακό στον τετράποδο φίλο μας;

Η μεγάλη ποσότητα φαγητού και λιχουδιών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα υπέρβαρο ζώο. Και δυστυχώς η παχυσαρκία συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας για το σκυλάκι μας.

Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε, ώστε ο σκύλος μας να διατηρεί ένα υγιές βάρος με βάση την ηλικία και τη φυλή του.

Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό με απλά βήματα.

σκυλος με πιάτο κουζίνας

Πώς το βάρος του σκύλου επηρεάζει την υγεία του

Ακριβώς όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στους σκύλους η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει σειρά προβλημάτων υγείας, όπως:

  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Ορθοπεδικά προβλήματα
  • Τραυματισμούς στο μυϊκό σύστημα
  • Δερματικές παθήσεις
  • Καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Εάν το βάρος του σκύλου σας ξεφεύγει υπερβολικά από το φυσιολογικό, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μείωση του προσδόκιμου ζωής. Όσο, λοιπόν, χαριτωμένος και αν φαίνεται ένας στρουμπουλός σκύλος, χρειάζεται πολλή προσοχή στον έλεγχο του βάρους του και την απώλεια των παραπανίσιων κιλών.

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να χάσει τα περιττά κιλά

Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας έχει πάρει βάρος, τότε αρχικά θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο, ώστε να αποκλείσετε κάποια παθολογική κατάσταση. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα για την απώλεια βάρους του ζώου.

Το να είστε προσεκτικοί με το βάρος του σκύλου σας είναι κάτι που πρέπει να κάνετε σε τακτική βάση, ακόμα και πριν ο σκύλος πάρει κιλά. Άλλωστε, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία!

υπερβαρος σκυλος

Τρία είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέξετε.

  1. Σωματική άσκηση

Ακριβώς όπως και στους ανθρώπους, ο συνδυασμός σωματικής άσκησης και σωστής διατροφής φέρνει τη μεγαλύτερη επιτυχία στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Η άσκηση του σκύλου θα γίνει προφανώς μαζί σας και σας δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία να δεθείτε ακόμα περισσότερο!

Το περπάτημα, το κολύμπι αλλά και παιχνίδια με μπάλες και σχοινιά είναι διασκεδαστικές δραστηριότητες που αυξάνουν τους παλμούς του σκύλου και τον βοηθούν να κάψει θερμίδες.

  1. Διατροφή

Όσον αφορά στη διατροφή, θα πρέπει οπωσδήποτε να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα της τροφής που τρώει κάθε μέρα ο σκύλος καθώς και με τις λιχουδιές που του δίνετε. Σε κάθε τροφή αναγράφεται η απαιτούμενη καθημερινή ποσότητα.

Αν ο σκύλος είναι ήδη παχύσαρκος, τότε θα πρέπει να του αλλάξετε την τροφή σε κάποια για τον έλεγχο του βάρους, η οποία έχει λιγότερες θερμίδες.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στις λιχουδιές, καθώς υπάρχουν πολλές υγιεινές λιχουδιές με χαμηλές θερμίδες.

  1. Θέστε όρια

Στην προσπάθεια απώλειας κιλών, ένα πρόγραμμα διατροφής είναι πάντα η καλύτερη λύση. Είναι σημαντικό να βάλετε όρια στον σκυλάκο σας και αυτό θα το πετύχετε αν του δίνετε να φάει σε συγκεκριμένες ώρες και ποσότητες.

Αφού τελειώσει το φαγητό του, απομακρύνετε το μπολ του και απασχολήστε τον με κάτι άλλο πέρα από το φαγητό.

Το ίδιο ισχύει και για τις λιχουδιές, οι οποίες θα πρέπει να δίνονται σε συγκεκριμένες ώρες και για συγκεκριμένους λόγους (π.χ. επειδή υπάκουσε σε μια εντολή).


Στο Petastero θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε ειδικές τροφές για απώλεια βάρους αλλά και λιχουδιές με χαμηλές θερμίδες που θα λατρέψει ο τετράποδος φίλος σας!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3