σκύλος που κοιτάζει

Πώς μαθαίνω στο σκύλο μου να κάνει την ανάγκη του έξω: Εύκολα tips εκπαίδευσης

Ένα κουτάβι είναι όπως ένα μωρό. Χρειάζεται αρκετή υπομονή, μέχρι να μάθει κάποιες βασικές λειτουργίες, και στην αρχή μπορεί να αισθανόμαστε ότι όλα γίνονται λάθος. Από την άλλη, μας γεμίζει χαρά με την αθωότητα και την ενεργητικότητά του.

Τα καλά νέα είναι ότι η φάση που το κουτάβι λερώνει μέσα στο σπίτι μπορεί να κρατήσει ελάχιστα ή και καθόλου. Αν χειριστείτε το ζήτημα με υπομονή και συστηματικότητα, τότε ο σκύλος θα μάθει πολύ γρήγορα να κάνει την ανάγκη του έξω και να απολαμβάνει τη βόλτα του μαζί σας.

Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Ας δούμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πρώτες μέρες αλλά και τις δυνατότητες εκπαίδευσης του σκύλου στην τουαλέτα.

Η πάνα εκπαίδευσης

Αν μόλις ήρθε στο σπίτι σας ένα κουτάβι μερικών ημερών ή εβδομάδων, είναι αναπόφευκτο να περάσει από το στάδιο της πάνας εκπαίδευσης. Και αυτό επειδή στα κουτάβια οι σφιγκτήρες είναι χαλαροί, οπότε τους είναι αδύνατο να κρατηθούν μέχρι τη βόλτα. Αυτό, όμως, θα κρατήσει για λίγο, το πολύ μέχρι να γίνουν 2-3 μηνών.

Το σημαντικό είναι να βάλετε την πάνα σε ένα εμφανές και εύκολα προσβάσιμο σημείο, μακριά από το φαγητό και το νερό του σκύλου. Μπορεί να είναι δίπλα στην πόρτα, στο WC ή στο μπαλκόνι. Οι πάνες εκπαίδευσης είναι απορροφητικές και αποτρέπουν τις διαρροές, οπότε εξασφαλίζουν πολύ καλή υγιεινή.

 

aporrofitikes-panes-ekpaideysis-skylou-oikonomikh-syskeyasia

 

Λίγη ώρα μετά το γεύμα, ακουμπήστε το σκυλάκι πάνω στην πάνα και περιμένετε μερικά λεπτά. Κατά πάσα πιθανότητα, θα κάνει την ανάγκη του εκεί. Τώρα ήρθε η ώρα να το επιβραβεύσετε με ένα χάδι, έναν καλό λόγο και φυσικά μια λιχουδιά!

Τα στάδια της βόλτας

Όσο το κουταβάκι θα μεγαλώνει, τόσο πιο εύκολο θα είναι να το εκπαιδεύσετε στη βόλτα. Μόλις κάνει τα εμβόλιά του και το επιτρέψει ο κτηνίατρος, μπορείτε να αρχίσετε να το βγάζετε έξω ανά 1-2 ώρες και το σημαντικότερο, μετά από κάθε γεύμα.

Καλό είναι να το βγάζετε κάθε φορά στο ίδιο σημείο, ώστε να μην έχει πολλούς περισπασμούς και να μην αργεί να κάνει την ανάγκη του. Όταν τελικά το κάνει, η επιβράβευση με χάδια και λιχουδιές είναι απαραίτητη για να καταλάβει ότι αυτό είναι η επιθυμητή συμπεριφορά.

 

κουτάβι με σαμαράκι έχει βγει βόλτα

 

Σιγά σιγά, μπορείτε να αραιώνετε τα διαστήματα ανάμεσα στις βόλτες, μέχρι να φτάσετε στις 2-3 μέσα στην ημέρα, κάτι που μπορεί να γίνει αφού το σκυλάκι περάσει την ηλικία των έξι μηνών.

Σημάδια ότι ο σκύλος θέλει να κάνει την ανάγκη του: Είναι σημαντικό να παρατηρείτε τη συμπεριφορά του σκύλου, ώστε να τον βγάζετε έξω όταν το χρειάζεται. Αν κλαψουρίζει μπροστά στην πόρτα, κινείται νευρικά πάνω κάτω ή μυρίζει το έδαφος, σας δείχνει με τον τρόπο του ότι θέλει να πάει τουαλέτα.

Τι να κάνω αν ο σκύλος μου λερώσει μέσα;

Σε κάποια φάση μπορεί να συμβεί και κάποιο ατύχημα, ειδικά αν έχετε κουτάβι. Καλό είναι να θυμάστε τα εξής:

  • Δεν μαλώνουμε και δεν τρομοκρατούμε το σκυλάκι, αφού έτσι απλά θα το αγχώσουμε και θα έχουμε μακροπρόθεσμα τα αντίθετα αποτελέσματα. Πάντα επιλέγουμε τη θετική επιβράβευση όταν κάνει κάτι σωστά.

  • Καθαρίζουμε το σημείο με ειδικό καθαριστικό που διαλύει τις οσμές, ώστε να μη μπορεί να τις ξαναμυρίσει το σκυλάκι.

  • Αν για κάποιο λόγο ο σκύλος κάνει συνέχεια την ανάγκη του σε ένα συγκεκριμένο σημείο, χρησιμοποιούμε απωθητικό σπρέι που θα τον κρατήσει μακριά.

Βρείτε στο Petastero όλα όσα θα χρειαστείτε για τον αποτελεσματικό καθαρισμό χώρου και την εκπαίδευση του σκύλου στην τουαλέτα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές!

 

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3