σκεπασμένος σκύλος με κουβέρτα σκύλου

Πώς καταλαβαίνω ότι ο σκύλος μου πονάει;

Κάτι πολύ δύσκολο με τα αγαπημένα μας ζωάκια είναι ότι δεν μπορούν να μας μιλήσουν, για να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουν. Έτσι, δεν μπορούμε να καταλάβουμε αμέσως σημαντικές τους ανάγκες ή προβλήματα, όπως ότι πονάνε.

Αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο με τους σκύλους, αφού συχνά κρύβουν το πρόβλημά τους, ώστε να μη μας ανησυχήσουν και να μη δείξουν την αδυναμία τους. Είναι βασικό, όμως, να παρατηρούμε προσεκτικά τη συμπεριφορά τους, γιατί έτσι θα καταλάβουμε εγκαίρως ότι κάτι δεν πάει καλά.

ξαπλωμένος σκύλος στο πάτωμα

Μπορείτε να καταλάβετε ότι ο σκύλος πονάει, όταν:

  • Παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά (π.χ. αντιδράει στο χάδι δείχνοντας τα δόντια του).
  • Είναι κακόκεφος και δεν χαίρεται πλέον με πράγματα που του άρεσαν (π.χ. με τη βόλτα ή κάποιο παιχνίδι).
  • Κλαίει ή γαυγίζει δυνατά σε συγκεκριμένο άγγιγμα ή όταν κουνιέται.
  • Γλείφει ή δαγκώνει συνεχώς ένα συγκεκριμένο σημείο.
  • Παρουσιάζει απώλεια όρεξης.
  • Έχει ταχυκαρδία ή λαχάνιασμα.
  • Έχει πρήξιμο ή ερεθισμό σε κάποιο σημείο του σώματός του.
  • Κουτσαίνει ή αποφεύγει κινήσεις που κάποτε έκανε με άνεση.

Αν παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω, είναι σημαντικό να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες (πότε πονάει περισσότερο το ζώο, σε ποιες κινήσεις και ώρες της ημέρας), για να βοηθήσετε τον κτηνίατρο στη διάγνωση του προβλήματος.

Μάθετε κι άλλα χρήσιμα tips για τη συμπεριφορά του σκύλου σας στο blog του Petastero!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3