άντρας αγκαλιάζει γαλλικό μπουλντόγκ

Ποιος σκύλος μου ταιριάζει; Όσα πρέπει να προσέξεις σε αυτή τη δύσκολη επιλογή!

Θα σε συντροφεύει, Θεού θέλοντος, για αρκετά χρόνια της ζωής σου (και μακάρι να ήταν πολλά περισσότερα). Ο πιστός σου φίλος θα σου επιστρέψει στο πολλαπλάσιο την αγάπη που θα του δώσεις και θα αποτελέσει μέρος της οικογένειάς σου!

Ποιός σκύλος σου ταιριάζει όμως;

Ναι, αλλά είναι λογικό να σκέφτεσαι ποιος σκύλος σου ταιριάζει, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που σκέφτεσαι να αποκτήσεις ένα σκυλάκι. Κάθε σκύλος έχει φυσικά τα δικά του εντελώς ξεχωριστά χαρακτηριστικά, όμως κάθε φυλή έχει ορισμένα κοινά που θα σε βοηθήσουν στην απόφαση.

Αυτά που πρέπει να προσέξεις στην επιλογή σκύλου, ώστε να καταλήξεις με κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σου, τον τρόπο ζωής και τον χαρακτήρα σου είναι:

  • Ημίαιμο ή ράτσα: Τα καταφύγια αδέσποτων είναι γεμάτα με ημιαιμάκια που έχουν γονίδια από πολλές ράτσες. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που θα πάρεις από ένα σκύλο που θα τον σώσεις εσύ δεν συγκρίνεται, ενώ επιπλέον τα ημίαιμα είναι πιο υγιή, καθώς δεν έχουν κληρονομικά προβλήματα και συγκεντρώνουν τα πιο δυνατά γονίδια γενεών. Από την άλλη, δεν είσαι ποτέ σίγουρος για το ποια φυλή έχει επικρατήσει, οπότε έχεις πιο πολύ να κάνεις με τον ξεχωριστό χαρακτήρα κάθε ζώου. Αντίθετα, τα σκυλιά ράτσας έχουν γενικά πιο προβλέψιμο χαρακτήρα, οπότε και η εκπαίδευσή τους μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα.
  • Κουτάβι ή ενήλικο: Μπορεί τα κουτάβια να είναι έξτρα χαριτωμένα, όμως τους πρώτους 4-5 μήνες κάνουν αρκετές ζημιές, είναι ατίθασα και απαιτούν συνεχείς βόλτες. Αν είσαι έμπειρος με τα σκυλιά, πρόκειται για μια πρόκληση που μπορείς να βγάλεις πιο εύκολα εις πέρας σε σχέση με κάποιον πρωτάρη. Από την άλλη, οι ενήλικοι σκύλοι είναι πιο ήρεμοι και κατασταλαγμένοι. Η ευγνωμοσύνη που θα σου δώσει ένα ενήλικο αδέσποτο που θα το σώσεις θα είναι κάτι που θα σου αλλάξει όλη σου τη ζωή.
Υποδέξου το νέο μέλος της οικογενείας με τα πιο απίθανα παιχνίδια σκύλου σε αχτύπητες τιμές!
  • Επίπεδο δραστηριότητας: Πριν πάρεις σκύλο, καλό είναι να αναλογιστείς πόσο δραστήριο αφεντικό μπορείς να είσαι και πόσο μπορείς να παίζεις μαζί του. Αν σου αρέσουν οι μεγάλες και συχνές βόλτες και λατρεύεις τα παιχνίδια με έναν αεικίνητο σκυλάκο, τότε ράτσες, όπως τζακ ράσελ και μπιγκλ, είναι ιδανικές. Από την άλλη, αν θέλεις έναν ήρεμο σκύλο που θα αράζει μαζί σου στον καναπέ, τότε ράτσες, όπως το σιχ τσου, το μπασέ ή το γαλλικό μπουλντόγκ, είναι για σένα.
  • Για οικογένεια ή όχι: Το να έχεις οποιοδήποτε σκυλάκι είναι πάντα κάτι εξαιρετικό για τα παιδιά. Όμως, όπως και να το κάνουμε, κάποιες ράτσες είναι πιο κατάλληλες από άλλες, επειδή έχουν ηρεμία και υπομονή. Τα λαμπραντόρ, τα ριτρίβερ, τα μπόξερ και τα κόλεϊ είναι μια τέτοια περίπτωση.
  • Επίπεδο εκπαίδευσης: Αυτό έχει να κάνει πιο πολύ με σένα. Πόσο πολύ θέλεις να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου; Πόσες εντολές θέλεις να μάθει και τι περιμένεις από εκείνον; Ράτσες που εκπαιδεύονται εύκολα και θα σε εκπλήξουν με την εξυπνάδα τους είναι τα λυκόσκυλα και τα σέτερ.

Κάνε την εκπαίδευση παιχνιδάκι με τα έξυπνα αξεσουάρ εκπαίδευσης του Petastero!

  • Καθαριότητα: Για όσους είναι τρελαμένοι με την καθαριότητα, η ράτσα είναι μία: κανίς. Είναι ίσως η μοναδική φυλή που δεν μαδάει, οπότε έχει και το επιπλέον καλό ότι δεν προκαλεί αλλεργίες.
  • Για φύλακας ή όχι: Είναι ορισμένες ράτσες που εμπιστεύονται τους ανθρώπους πάρα πολύ εύκολα (βλ. λαμπραντόρ), οπότε προφανώς δεν κάνουν για φύλακες. Αν θέλεις να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου για φύλακα, τότε κατάλληλες ράτσες είναι τα λυκόσκυλα, τα ροτβάιλερ και τα ντόπερμαν.
  • Άλλα κατοικίδια: Αν στο σπίτι έχεις και άλλα σκυλάκια ή γατάκια, τότε θα πρέπει να είσαι προσεκτικός με τη ράτσα, καθώς δεν συμβιώνουν όλοι οι σκύλοι εύκολα με άλλα ζώα. Οπότε αν έχεις άλλο ζώο ή θα ήθελες κάποια στιγμή στο μέλλον να αποκτήσεις, θα πρέπει να αποφύγεις τα τσιουάουα, τα τεριέ και τα Δαλματίας και να επιλέξεις φυλές, όπως τα κόκερ σπάνιελ και τα λαμπραντόρ.

Αν δεν έχεις σιγουρευτεί για το τι ακριβώς σου ταιριάζει, μπορείς να απευθυνθείς στη φιλοζωική της γειτονιάς σου. Οι φιλοζωικές έχουν εκατοντάδες ημίαιμα αλλά και ράτσες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μπορούν να σε βοηθήσουν να διαλέξεις με σωστά κριτήρια τον φίλο που θα σου κλέψει την καρδιά.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3