γιατί ο σκύλος σας είναι επιθετικός

Ο σκύλος μου είναι επιθετικός: Μάθετε γιατί & τι μπορείτε να κάνετε

Παρουσιάζει ο σκύλος σας επιθετική συμπεριφορά; Δείχνει τα δόντια του, γρυλίζει ή ακόμα και δαγκώνει άλλα ζώα ή ανθρώπους; Πρόκειται για κάτι που θα πρέπει να σας θορυβήσει, ειδικά αν ενέχει τον κίνδυνο να τραυματιστεί κάποιος.

Άλλωστε, η συμπεριφορά του σκύλου είναι ευθύνη δική σας και τις περισσότερες φορές ένας επιθετικός σκύλος λειτουργεί έτσι, επειδή δεν έχει υπάρξει η κατάλληλη προσέγγιση σε αυτόν. Είτε η επιθετικότητά του οφείλεται σε τραυματικές εμπειρίες είτε σε λάθος κινήσεις εκπαίδευσης, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να κάνετε πολλά και εύκολα πράγματα, για να την σταματήσετε.

Γιατί ο σκύλος είναι επιθετικός;

Ένας σκύλος μπορεί να είναι επιθετικός για πολλούς λόγους, όπως:

  • Δεν έχει λάβει επαρκή κοινωνικοποίηση.
  • Πονάει ή έχει κάποια έντονη ενόχληση.
  • Νιώθει ανασφαλής (π.χ. επειδή είναι δεμένος και δεν μπορεί να απελευθερωθεί).
  • Έχει υποστεί τραυματικές εμπειρίες κακοποίησης.
  • Ζει απομονωμένος και χωρίς επαφή με ανθρώπους και άλλα ζώα.
  • Έχει εκπαιδευτεί με λάθος τρόπο (π.χ. ο ιδιοκτήτης του έμμεσα τον επαίνεσε στην επιθετική του συμπεριφορά χαϊδεύοντάς τον για να τον ηρεμήσει).

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι κανένα σκυλί δεν γεννιέται επιθετικό, ούτε καν οι φυλές που οι περισσότεροι θεωρούν επιθετικές, όπως τα πίτμπουλ ή τα ροτβάιλερ. Ο σκύλος είναι επιθετικός επειδή φοβάται ή αισθάνεται θυμό.

Οπότε είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίσετε την αιτία για αυτή τη συμπεριφορά και να τη διορθώσετε. Πώς; Θα το δούμε αμέσως στη συνέχεια.

Τι να κάνω αν ο σκύλος μου είναι επιθετικός;

Η αντιμετώπιση της επιθετικότητας του σκύλου περιλαμβάνει δύο στάδια.

Στο πρώτο, θα πρέπει να αποφεύγετε τις περιπτώσεις που του προκαλούν στρες και θυμό. Αν, για παράδειγμα, φέρεται επιθετικά απέναντι σε άλλα σκυλιά, τότε δεν θα πρέπει να τον φέρνετε σε επαφή με αυτά. Αν αισθάνεστε ανασφάλεια κατά τη διάρκεια της βόλτας, τότε ενδεχομένως μπορείτε να φορέσετε στο σκύλο φίμωτρο, το οποίο φυσικά θα είναι μια παροδική λύση για την προστασία όλων.

Στο δεύτερο στάδιο, θα πρέπει ο σκύλος να εκπαιδευτεί να υπακούει στις βασικές εντολές και να επιλέγει εναλλακτικές συμπεριφορές αντί της επιθετικότητας. Μπορείτε σίγουρα να προσπαθήσετε εσείς να του διδάξετε κάποιες εντολές, όπως το «κάτσε», το «μείνε» και το «άστο», όμως τις περισσότερες φορές θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια επαγγελματία εκπαιδευτή. Ο εκπαιδευτής θα χρησιμοποιήσει τεχνικές θετικής ενίσχυσης, ώστε να δείξει στον σκύλο πώς πρέπει να συμπεριφέρεται, ποια είναι τα όριά του και πώς μπορεί να χειρίζεται εποικοδομητικά το στρες και την ανασφάλειά του.

Βεβαίως, ακόμα και μετά την εκπαίδευση, είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος να νιώθει ότι έχει δίπλα του έναν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση, ο οποίος δεν χάνει την ψυχραιμία του και του εμπνέει εμπιστοσύνη. Επομένως, είναι βασικό να εξασκηθείτε κι εσείς, ώστε να μη δείχνετε νευρικότητα στον σκύλο σας και να αποπνέετε σιγουριά, όταν είστε μαζί του.

Το να δείξετε -πάντα με αγάπη και υπομονή- στο σκυλάκι σας ότι εσείς έχετε το πάνω χέρι θα το ηρεμήσει, θα βελτιώσει τη σχέση σας και τελικά θα κάνει πιο χαρούμενη την κοινή σας ζωή!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3