απεικόνιση ψύλλων και τσιμπουριών σε σκύλο

Οι 5 πιο συνηθισμένοι μύθοι για τους ψύλλους και τα τσιμπούρια

Σίγουρα μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες σχετικά με τους ψύλλους και τα τσιμπούρια, ποιες από αυτές όμως είναι σωστές; Τα παράσιτα αυτά ενοχοποιούνται για σοβαρά προβλήματα υγείας στα αγαπημένα μας κατοικίδια, οπότε η σωστή και ολοκληρωμένη προστασία είναι απαραίτητη.

Διαβάστε παρακάτω για τους πιο γνωστούς μύθους σχετικά με τα τσιμπούρια και τους ψύλλους και εφόσον έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, καλό είναι πάντα να ρωτάτε τον κτηνίατρό σας.

1)Τα σαμπουάν για ψύλλους και τσιμπούρια προσφέρουν αρκετή προστασία

Παρόλο που τα σαμπουάν για ψύλλους ή/και τσιμπούρια μπορούν να σκοτώσουν τους ενήλικους ψύλλους, δεν έχουν καμία προληπτική προστασία.

Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι οι ψύλλοι μπορούν να γεννήσουν 80 έως 100 αυγά ημερησίως, ενώ ένα τσιμπούρι μπορεί να γεννήσει εκατοντάδες αυγά σε μια εβδομάδα, είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι μπορείτε για την απώθηση των παρασίτων και όχι μόνο για την εξάλειψη των ήδη υπαρχόντων.

Επιπλέον, ένα σαμπουάν για ψύλλους και τσιμπούρια δεν παρέχει την ίδια μακροπρόθεσμη προστασία που παρέχουν οι αμπούλες, αφού απλώς σκοτώνει τους ψύλλους και τα τσιμπούρια που είναι στο τρίχωμα του ζώου τη στιγμή του μπάνιου.

εφαρμογή αντιπαρασιτικής αμπούλας σε σκύλο

2)Τα υγιή κατοικίδια δεν κολλάνε ψύλλους και τσιμπούρια

Η καλή γενική υγεία του σκύλου ή της γάτας είναι σίγουρα πλεονέκτημα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα υγιή ζώα κολλάνε λιγότερα τσιμπούρια ή ψύλλους από τα άρρωστα. Στην πραγματικότητα, ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτά τα παράσιτα είναι η χρήση πολύ συγκεκριμένων αντιπαρασιτικών προϊόντων, όπως αμπούλες και spray με απωθητικές ιδιότητες.

3)Η αντιπαρασιτική προστασία απαιτείται μόνο τους ζεστούς μήνες

Ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής σας, η προστασία από ψύλλους και τσιμπούρια όλο το χρόνο είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση των παρασίτων. Αν και στην Ελλάδα συνηθίζεται να βάζουμε αμπούλα στον σκύλο ή τη γάτα μόνο από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, δεν αποκλείεται να υπάρχουν τσιμπούρια και το χειμώνα.

Αν και τα παράσιτα αυτά είναι πιο ενεργά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα αυγά και οι προνύμφες τους είναι σε θέση να επιβιώνουν ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε χρειάζεται προσοχή.

4)Το μηλόξυδο απωθεί τα τσιμπούρια

Ένα από το πιο γνωστά φυτικά αντιπαρασιτικά, το μηλόξυλο υποτίθεται ότι προστατεύει από ψύλλους και τσιμπούρια, όμως η δράση του είναι ελάχιστα αποτελεσματική.

Στην πραγματικότητα, είναι απωθητικό μόνο για ενήλικες ψύλλους και τσιμπούρια, ενώ τα αυγά των παρασίτων συνεχίζουν να ζουν ανενόχλητα στο τρίχωμα του ζώου. Με λίγα λόγια, με τέτοιες αυτοσχέδιες μεθόδους δεν πετυχαίνουμε τίποτα πέρα από το να διακινδυνεύουμε την υγεία του τετράποδου φίλου μας.

5)Τα ζώα που ζουν μέσα στο σπίτι δεν χρειάζονται προστασία

Κανένα κατοικίδιο και ειδικά σκύλος δεν είναι απόλυτα μέσα στο σπίτι. Μια γάτα θα βγει στο μπαλκόνι ή στον κήπο και ένας σκύλος θα βγει την καθημερινή του βόλτα, οπότε οπωσδήποτε κινδυνεύει. Τα πάρκα, τα λουλούδια, τα χόρτα, το χώμα αλλά και τα άλλα ζώα είναι πηγές παρασίτων που μπορεί να κολλήσει το ζωάκι οποιαδήποτε στιγμή.


Είναι, λοιπόν, εξαιρετικής σημασίας να προνοείτε για την πρόληψη και την προστασία του πιστού σας φίλου από τσιμπούρια και ψύλλους με τα σωστά αντιπαρασιτικά και όλο τον χρόνο.

Βρείτε στο Petastero μια μεγάλη ποικιλία σε αντιπαρασιτικά σκύλου και σε αντιπαρασιτικά γάτας σε πολύ χαμηλές τιμές!
Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3