ενήλικοι σκύλοι παίζουν με μικρό γατάκι

Νέο γατάκι στο σπίτι; Πώς να το φέρετε σε επαφή με τα υπόλοιπα ζωάκια σας

Ένα καινούριο ζωάκι στο σπίτι είναι μεγάλη χαρά για τους ανθρώπους του και  για το ίδιο φυσικά. Όμως, μπορεί να είναι μια δυσάρεστη εμπειρία για τα ζωάκια που ήδη έχετε.

Βεβαίως, κάτι τέτοιο μπορείτε να το αποφύγετε, μειώνοντας τις αντιπαραθέσεις, αν ξέρετε πώς να χειριστείτε την κατάσταση τις πρώτες κρίσιμες μέρες. Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο τις πιο χρήσιμες συμβουλές, ώστε όλα τα κατοικίδια ζώα σας να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους και να υποδεχτούν ήρεμα το νέο μέλος της οικογένειας.

γυναίκα κρατά μωρό γατάκι ανάσκελα

Πριν έρθει το γατάκι

Βρείτε ένα ήσυχο δωμάτιο στο σπίτι με πόρτα που κλείνει. Αυτό το δωμάτιο θα είναι το μέρος, όπου θα μείνει το γατάκι για λίγες ημέρες. Όλα όσα θα χρειαστεί, όπως τροφή, νερό, αμμολεκάνη, παιχνίδια και ονυχοδρόμιο, θα πρέπει να είναι εκεί.

Την πρώτη μέρα

Το γατάκι καλό είναι να μπει στο σπίτι μέσα σε κουτί μεταφοράς, ώστε να είναι ασφαλές. Πηγαίνετέ το κατευθείαν στο δωμάτιο, κλείστε την πόρτα και ανοίξτε το κουτί. Το γατάκι πιθανότατα θα τρέξει και θα κρυφτεί αμέσως κάπου. Δεν πειράζει! Αφήστε το μόνο του στο δωμάτιο για να βολευτεί και να προσαρμοστεί σιγά σιγά εξερευνώντας το χώρο.

Δεδομένου ότι τα άλλα ζωάκια σας θα έχουν πιθανότατα ήδη αγχωθεί με την καινούρια έλευση-καθώς θα το μυρίζουν- βγείτε από το δωμάτιο, φωνάξτε τα κοντά σας και δώστε τους πολλή αγάπη.

μικρό γατάκι κάθεται δίπλα στην ουρά ενήλικου σκύλου

Τις επόμενες ημέρες

Κρατήστε το γατάκι στο χωριστό δωμάτιο, παρέχοντάς του όλα όσα χρειάζεται. Αν αρχίζει να βγαίνει από την κρυψώνα του, ασχοληθείτε μαζί του χαϊδεύοντάς το, παίζοντας μαζί του και μιλώντας του. Έτσι, το κάνετε σταδιακά να αποκτά αυτοπεποίθηση και να χτίζει το δεσμό μαζί σας.

Μην ξεχνάτε να δίνετε την ίδια αγάπη και προσοχή και στα άλλα ζώα σας.

Μόλις το γατάκι σας δείξει περιέργεια για το υπόλοιπο σπίτι, ήρθε η ώρα να το αφήσετε να βγει από το δωμάτιο, αλλά μόνο για λίγο. Βάλτε τα άλλα ζώα σας σε διαφορετικό δωμάτιο, μέχρι ο νεοφερμένος να εξερευνήσει το σπίτι. Μην εκπλαγείτε αν το γατάκι ρίξει μόνο μια γρήγορη ματιά και γυρίσει αμέσως στο δωμάτιό του. Κάθε μέρα θα εξερευνά και λίγο περισσότερο, μέχρι τελικά να νιώσει σιγουριά.

Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας

Μετά από μία εβδομάδα ήρθε η ώρα να γνωριστούν όλα τα ζωάκια σας μεταξύ τους! Είναι λογικό τα πιο μεγάλα ζώα να έχουν αμυντική συμπεριφορά, όπως να νιαουρίζουν επιθετικά ή να γρυλίζουν. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Απλά θέλουν να δείξουν στο μικρό ποιος είναι το αφεντικό! 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να είστε από δίπλα, ώστε να αποτρέψετε αμέσως πιθανούς τσακωμούς. Γενικά, θα πρέπει να επιβλέπετε συνέχεια τα ζωάκια σας, μέχρι να είστε απολύτως σίγουροι ότι παίζουν ήρεμα και αρμονικά με το νέο μέλος.

Μόλις αυτό συμβεί, μπορείτε να καταργήσετε το ξεχωριστό δωμάτιο, να τα αφήσετε όλα μαζί και σιγά σιγά να τα ταΐζετε στον ίδιο χώρο.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: να τα επιβραβεύετε με συγκεκριμένες λιχουδιές -που θα είναι ΜΟΝΟ για αυτή τη χρήση- κάθε φορά που μυρίζουν ήσυχα το νέο μέλος και δε δείχνουν επιθετικότητα!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3