μικρόσωμα σκυλιά κοιμούνται σε ανατομικά κρεβάτια σκύλου

Μικρόσωμα σκυλιά -9+1 tips για τη φροντίδα τους!

Τα μικρόσωμα σκυλιά, όπως τα μαλτεζάκια, τα τσιουάουα και τα κανίς, είναι πολύ δημοφιλή για όσους ζουν στις πόλεις, καθώς προσαρμόζονται εύκολα στο περιβάλλον ενός διαμερίσματος. Ωστόσο, το ότι είναι μικρά δεν σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερη φροντίδα. Για την ακρίβεια, τα μικρόσωμα σκυλάκια απαιτούν μεγαλύτερη φροντίδα, καθώς οι ανάγκες τους συχνά παραγνωρίζονται λόγω του μεγέθους τους.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα δέκα σημαντικότερα tips φροντίδας για μικρόσωμους σκύλους, ώστε να προσφέρεις στο αγαπημένο σου τετράποδο το καλύτερο.

γιορκσαϊρ σκύλος κάθεται ξαπλωμένος

Διατροφή και αποφυγή παχυσαρκίας

Όπως είναι λογικό, τα μικρά σκυλάκια χρειάζονται πολύ λιγότερη τροφή σε σχέση με τα μεγαλόσωμα, όμως αυτό δεν το προσέχουμε πάντα. Ειδικά αν κάποιος είναι συνηθισμένος στις ποσότητες που τρώνε οι μεγάλοι σκύλοι, είναι πιθανό να βάζει στο μπολ του μικρού του σκύλου πολλή παραπάνω τροφή από αυτή που χρειάζεται.

Είναι βασικό να δίνετε στο σκυλάκι σας μια ποιοτική τροφή ειδική για μικρόσωμους σκύλους, η οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και προσφέρει στο σκυλάκι όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλή υγεία του. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ένα μικρόσωμο σκυλάκι χρειάζεται πολλή παραπάνω ενέργεια, για να κάνει το παραμικρό σε σχέση με ένα μεγάλο σκυλί.

Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε τη δοσολογία, για να αποφύγετε την παχυσαρκία.

Επιλέγοντας το σωστό μπολ φαγητού

Ένα μικρό σκυλάκι πρέπει να τρώει και να πίνει νερό από μικρά μπολάκια που ταιριάζουν στο μέγεθός του. Τα μπολάκια αυτά είναι κατάλληλα και για τις κροκέτες του αγαπημένου σας φίλου, αφού αυτές είναι πιο μικρές σε μέγεθος.

Δείτε εδώ μια μεγάλη ποικιλία σε μπολ φαγητού, για να διαλέξετε το κατάλληλο.

Σωστή εκπαίδευση

Η εκπαίδευση είναι κάτι που συχνά παραλείπουν οι ιδιοκτήτες μικρόσωμων σκυλιών, καθώς η οποία επιθετικότητα ή ανυπακοή δεν φαντάζει τόσο προβληματική όσο σε ένα μεγαλόσωμο σκυλί. Όμως, τα μικρόσωμα σκυλάκια έχουν συνήθως ιδιαίτερο χαρακτήρα με υψηλή ενεργητικότητα.

Έτσι, η θετική εκπαίδευση μπορεί να τα ωφελήσει, να τα κάνει να νιώθουν πιο ήρεμα και τελικά να τα μετατρέψει σε εξαιρετικούς συντρόφους για όλη την οικογένεια.

μακρύτριχο τσιουάουα κάθεται σε πολυθρόνα στον ήλιο

Συμπληρώματα διατροφής

Τα μικρόσωμα σκυλάκια εμφανίζουν αρκετά συχνά αρθριτικά προβλήματα, καθώς για κάθε κίνησή τους βάζουν έξτρα προσπάθεια. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι για ένα σκυλάκι πέντε κιλών να πηδήξει στον καναπέ που μοιάζει θεόρατος!

Έτσι, ένα συμπλήρωμα διατροφής για τις αρθρώσεις θα προλάβει τέτοια προβλήματα και θα κρατήσει υγιείς τις αρθρώσεις στο σκυλάκι σας μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

Ασφάλεια στη βόλτα

Καλό είναι στη βόλτα να χρησιμοποιείτε σαμαράκι σκύλου και όχι περιλαίμιο. Και αυτό επειδή η πίεση που ασκεί ένα μικρό σκυλάκι στο τράβηγμα μπορεί να σας φαίνεται αμελητέα, όμως για εκείνο είναι έντονη.

Έτσι, μπορεί να τραυματίσει το λαιμό του με τις απότομες κινήσεις, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση επιστήθιου που αγκαλιάζει αρμονικά το στέρνο και την πλάτη του σκύλου.

σκύλος με οδοντόβουρτσα στο στόμα

Κρεβάτι σκύλου

Όπως προαναφέραμε, είναι πολύ δύσκολο για ένα μικρόσωμο σκυλάκι να ανέβει στον καναπέ ή σε άλλα έπιπλα, ενώ βεβαίως είναι και επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Έτσι, καλό είναι να έχει το σκυλάκι σας ένα αναπαυτικό κρεβατάκι ή μαξιλάρι όπου θα μπορεί να νιώθει ασφάλεια και να κοιμάται ανενόχλητο και άνετο.

Πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες

Τα μικρόσωμα σκυλάκια είναι άκρως ενεργητικά και παιχνιδιάρικα, όμως συχνά παραμελούμε αυτή τους την πλευρά, καθώς τα θεωρούμε σκυλάκια διαμερίσματος.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ψυχική και σωματική τους υγεία να τους προσφέρετε άφθονα παιχνίδια σκύλου, τόσο λούτρινα και λαστιχένια όσο και μακράς απασχόλησης που προσφέρουν ευκαιρίες δραστηριοποίησης στο σκυλάκι ακόμα και όταν λείπετε από το σπίτι. 

Καθημερινό χτένισμα

Το τρίχωμα των μικρών σκύλων χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, ειδικά στις φυλές που είναι μακρύτριχες. Καλό είναι, λοιπόν, τους καλοκαιρινούς μήνες να χτενίζετε καθημερινά με μια μαλακή βούρτσα το σκυλάκι σας. 

Μπάνιο και κούρεμα

Ωστόσο, το χτένισμα δεν αρκεί, για να αποφύγετε τους κόμπους και τη συσσώρευση νεκρών τριχών στο σκυλάκι σας. Το μπάνιο του με ειδικό σαμπουάν και μαλακτική κρέμα για σκύλους θα κρατήσει το τρίχωμα και το δέρμα του απαλό, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και τα μικρόσωμα σκυλάκια έχουν ευαίσθητο τρίχωμα.

Φυσικά, το τακτικό του κούρεμα είναι μια συνήθεια που θα βοηθήσει το σκυλάκι να αισθάνεται δροσερό και άνετο στις μεγάλες ζέστες.

Ρούχα σκύλου 

Στα μικρά σε μέγεθος σκυλιά είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουν τη σωστή θερμοκρασία σώματος, όταν κάνει κρύο ή έχει πολλή υγρασία. Τα ρούχα σκύλου, λοιπόν, θα γίνουν το αγαπημένο αξεσουάρ για τη βόλτα, διατηρώντας το σκυλάκι σας ζεστό και ασφαλές αλλά και… στιλάτο.

Τα αδιάβροχα είναι ιδανικά για τις μπόρες του φθινοπώρου και της άνοιξης, όμως για τον χειμώνα σας προτείνουμε μάλλινα ρούχα, φούτερ και μπουφάν για έξτρα προστασία από το κρύο.


Βρείτε στο Petastero όλα όσα θα χρειαστείτε για τη φροντίδα του μικρόσωμου σκύλου σας σε πολύ χαμηλές τιμές και εκπτώσεις όλο το χρόνο!
Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3