κουτάβι μαλτέζ κάθεται σε καναπέ

Μαλτέζ: Μυστικά φροντίδας αυτής της υπέροχης ράτσας που πρέπει να γνωρίζετε

Παιχνιδιάρικα, φιλικά και πανέμορφα, τα μαλτέζ αποτελούν από τις πιο αγαπημένες ράτσες σκύλων, καθώς τα πηγαίνουν καλά με τα υπόλοιπα σκυλιά και τα παιδιά, είναι έξυπνα και εκπαιδεύονται εύκολα, ενώ είναι και μικρόσωμα. Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες φυλές σκύλων, καθώς θεωρείται ότι ήταν τα αγαπημένα σκυλιά του Φαραώ Ραμσή Β’, ο οποίος έζησε τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.

Και φυσικά, όπως κάθε φυλή, έτσι και τα μαλτεζάκια έχουν τις δικές τους ξεχωριστές ανάγκες. Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να προσέξετε στη φροντίδα τους, ώστε να τα έχετε υγιή και ευτυχισμένα.

κουταβάκι μαλτέζ

Φροντίδα τριχώματος

Τα μαλτέζ ξεχωρίζουν για το μακρύ και λείο τρίχωμά τους, όπως αυτό είναι που μπορεί να τους προκαλέσει και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και αυτό επειδή μπορεί να σχηματιστούν κόμποι στη γούνα τους ή ακόμα και να κολλήσουν φύλλα ή άλλες βρομιές που θα ερεθίσουν το δέρμα τους.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να χτενίζετε με μια ειδική διπλή τσατσάρα που δεν κόβει την τρίχα κάθε μέρα το αγαπημένο σας σκυλάκι, έτσι ώστε η γούνα του να παραμένει απαλή και να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες.

Επίσης, όταν κάνετε μπάνιο τον τετράποδο φίλο σας, τότε εκτός από το ειδικό σαμπουάν για λευκούς σκύλους που πρέπει να εφαρμόζετε πάντα, θα χρειαστείτε και μαλακτική κρέμα που θα μαλακώσει τις μακριές τρίχες και θα είναι έτσι ευκολότερο να το χτενίσετε.

Ένα άλλο πρόβλημα με το πλούσιο τρίχωμα του μαλτέζ είναι ότι συχνά οι τρίχες πέφτουν μέσα στα μάτια του, προκαλώντας ερεθισμό ή ακόμα και σοβαρά προβλήματα όρασης. Καλό είναι, λοιπόν, να κουρεύετε πιο κοντές τις μπροστινές τρίχες του προσώπου ή να τις πιάνετε πάνω με ένα κομψό κοκαλάκι μαλλιών.

 σκύλος Μαλτεζ

Εκπαίδευση

Τα μαλτέζ είναι ιδιαίτερα φιλομαθή. Θα έλεγε κανείς ότι αγαπούν τόσο πολύ τη μάθηση που αποζητούν να εκπαιδευτούν. Αυτό, άλλωστε, δεν είναι καθόλου δύσκολο ακόμα και για αρχάριους, αφού τα μαλτέζ είναι υπάκουα. Έτσι, τη βασική εκπαίδευση μπορείτε να του την κάνετε ακόμα και μόνοι σας, ώστε το σκυλάκι σας να μάθει τα όρια και να συμπεριφέρεται σωστά στο σπίτι και στη βόλτα.

Παιχνίδι

Μπορεί τα μαλτεζάκια να είναι ιδανικά για ένα διαμέρισμα, αφού το μέγεθός τους δεν ξεπερνάει συνήθως τα 8 κιλά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ανάγκη να ξεδίνουν με παιχνίδι και άσκηση. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ δραστήριοι σκύλοι και έχουν ανάγκη να ασχολείστε μαζί τους.

Επειδή είναι πολύ έξυπνη φυλή, σε ένα μαλτέζ θα αρέσουν πολύ τα παιχνίδια μακράς απασχόλησης που ενισχύουν την ανάγκη του να ανακαλύπτει και να πετυχαίνει πράγματα. Επιπλέον, παιχνίδια σκύλου, όπως κόμποι, σχοινιά και λαστιχένια παιχνίδια, θα δώσουν την ευκαιρία στο μικρόσωμο σκυλάκι να ασκηθεί σε οποιοδήποτε μέρος, ακόμα και μέσα στο σαλόνι του σπιτιού.

κτηνίατρος κρατά σκύλο Μαλτέζ στην αγκαλιά

Υγεία και διατροφή

Τα μαλτέζ έχουν την τάση να παχαίνουν λόγω της καθιστικής ζωής μέσα στο σπίτι, αλλά και να παθαίνουν διαβήτη. Αυτό μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθεί με την άσκηση αλλά και με τη διατροφή.

Η τροφή του σκύλου πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες και λιπαρά. Η ποιοτική τροφή σημαίνει ότι το σκυλάκι σας θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλή υγεία του χωρίς να παίρνει επιπλέον θερμίδες που θα του προσθέτουν βάρος. Ειδικά για τα λευκά σκυλάκια όπως τα Μαλτέζ υπάρχουν εξειδικευμένες τροφές που διατηρούν και προστατεύουν το λευκό τους τρίχωμα αλλά αποτρέπουν και το σχηματισμό λεκέδων στα ματάκια!

Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και ένα κιλό πάνω από το ιδανικό βάρος, όταν μιλάμε για ένα σκυλάκι 4-5 κιλών, είναι σαν ένας άνθρωπος να έχει έξτρα δέκα κιλά από το κανονικό!


Βρείτε στο Petastero μια μεγάλη ποικιλία σε τροφές σκύλου, ενδιαφέροντα παιχνίδια, είδη περιποίησης τριχώματος και όλα όσα θα χρειαστείτε για το αγαπημένο σας μαλτεζάκι!
Επιστροφή στο ιστολόγιο

1 σχόλιο

Υπέροχες συμβουλές και στρέουν

Ιωαννα

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3