κοινωνικοποίηση κουταβιού

Κοινωνικοποίηση κουταβιών: Πώς να φέρετε σε επαφή το κουτάβι με νέα ερεθίσματα

Ένα νέο κουτάβι στο σπίτι είναι ένα από τα πιο συγκινητικά και συναρπαστικά πράγματα που μπορεί να κάνει όποιος αγαπάει τα σκυλιά, αλλά μαζί με όλο τον ενθουσιασμό έρχεται και μια νέα ευθύνη. Τα κουτάβια βασίζονται πλήρως στα αφεντικά τους για όλες τις ανάγκες τους, και ένα από τα πράγματα που θα χρειαστούν οπωσδήποτε είναι να κοινωνικοποιηθούν σωστά. 

κουτάβι παίζει με σχοινί σε κινούμενη εικόνα

 

Η επαρκής κοινωνικοποίηση των κουταβιών περιλαμβάνει την έγκαιρη επαφή τους με ανθρώπους, διάφορα περιβάλλοντα, ερεθίσματα, ήχους, μυρωδιές καθώς και άλλα σκυλιά και ζώα, ώστε να συνηθίσουν σε διαφορετικές καταστάσεις χωρίς να τις φοβούνται. Τα κουτάβια που κοινωνικοποιούνται σωστά νωρίς στη ζωή τους δεν υποφέρουν από άγχος και δεν προκαλούν αναστάτωση στους γύρω τους.

4 συμβουλές για την κοινωνικοποίηση κουταβιών

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να είστε προετοιμασμένοι για το τι να περιμένετε στο στάδιο της κοινωνικοποίησης του κουταβιού σας αλλά και να κρατήσετε ασφαλές και ήρεμο το σκυλάκι σας.

  • Ξεκινήστε νωρίς: Ακριβώς όπως όλες οι συμπεριφορές, η εκμάθηση του τρόπου αντιμετώπισης νέων καταστάσεων όσο το δυνατόν νωρίτερα θα έχει και τη μεγαλύτερη επιτυχία. Ξεκινώντας την κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας σε νεαρή ηλικία, θα εξασφαλίσετε ότι αυτό θα εμφανίσει λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στη ζωή του.
  • Εστιάστε στη θετική εκπαίδευση: Τα κουτάβια μαθαίνουν καλύτερα όταν η εκπαίδευση είναι βασισμένη στην ανταμοιβή. Αν ενισχύετε τις επιθυμητές συμπεριφορές με τις αγαπημένες τους λιχουδιές ή/και με μια ενθουσιώδη απάντηση γεμάτη έπαινο, τότε οι συμπεριφορές αυτές θα επαναλαμβάνονται. Φυσικά, αυτό χρειάζεται πολλή υπομονή καθώς δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.
κουτάβι κάθεται στο πάτωμα και κοιτά τον ιδιοκτήτη του
  • Μην «παραφορτώνετε» το κουτάβι: Κάθε συνεδρία εκπαίδευσης πρέπει να είναι σύντομη, αλλά και γενικά θα πρέπει να προσέχετε να μη φορτώνετε το κουτάβι με ερεθίσματα. Αυτό έχει να κάνει και με το πόσες νέες καταστάσεις και νέους σκύλους του παρουσιάζετε κάθε φορά. Γενικά, τα κουτάβια παίζουν καλύτερα σε ζευγάρια, οπότε αρχικά καλό είναι να μην το φέρετε σε επαφή με περισσότερους σκύλους.
  • Η επίβλεψη είναι σημαντική: Η επίβλεψή σας είναι σημαντική όχι μόνο για να βοηθήσετε το κουτάβι να μάθει περισσότερα παραμένοντας ασφαλές, αλλά και για να μάθετε κι εσείς καλύτερα τον δικό του τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης.

ΔΕΣ ΕΔΩ τη νούμερο 1 λιχουδιά για άμεση και αποτελεσματική εκπαίδευση

Με τι ερεθίσματα θα πρέπει να φέρω σε επαφή το κουτάβι μου;

Είναι σημαντικό να φέρετε σε επαφή το κουτάβι με όσο το δυνατόν περισσότερες καταστάσεις που μπορεί να συναντήσει σε κάποια φάση. Άλλοι σκύλοι και άλλα ζώα, όπως γάτες και άλογα, άνθρωποι διαφόρων ηλικιών συμπεριλαμβανομένων μωρών και παιδιών, καθώς και διάφοροι ήχοι που συναντάμε καθημερινά αποτελούν ξεχωριστά ερεθίσματα που πρέπει να μάθει ο σκύλος.

Επιπλέον, η επαφή με διάφορα περιβάλλοντα, καιρικές συνθήκες και επιφάνειες, όπως περπάτημα στο γρασίδι, το χώμα και τις σκάλες, θα βοηθήσει το σκυλάκι σας να είναι χαλαρό σε κάθε βόλτα μεγαλώνοντας.

γυναίκα εκπαιδεύει κουτάβια σε εξωτερικό χώρο

Πότε ξεκινάει και πόσο διαρκεί η περίοδος κοινωνικοποίησης του κουταβιού;

Η κοινωνικοποίηση, όπως είπαμε, πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Το διάστημα κοινωνικοποίησης κυμαίνεται μεταξύ 7 εβδομάδων και 4 μηνών. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να φέρετε σε επαφή το κουτάβι με διάφορα ερεθίσματα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Αυτή η χρονική περίοδος είναι κομβικής σημασίας για το κουτάβι σας, καθώς θα το βοηθήσει στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο αντιδρά στις καταστάσεις που θα συναντήσει στη ζωή του.

Στην αρχή, ενδέχεται το κουτάβι να περάσει μια περίοδο φόβου, ιδιαίτερα στην ηλικία από τις 8 έως τις 11 εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει επειδή όλα τα ερεθίσματα είναι καινούρια για αυτό. Τότε είναι που πρέπει να είστε προσεκτικοί, ώστε να μη δημιουργηθούν στο σκυλάκι τραυματικές αναμνήσεις και να αποκτήσει την επιθυμητή αυτοπεποίθηση.

Σε κάθε περίπτωση, η επαφή του κουταβιού με άλλα σκυλιά θα πρέπει να γίνει όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3