στρεσαρισμένη γυναίκα κρατά σκύλο

Η κροτοφοβία στους σκύλους: Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και πώς να το αντιμετωπίσετε

Τα σκυλάκια μας είναι υπέροχοι σύντροφοι, αλλά όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η κροτοφοβία, η οποία αφορά το φόβο που εκδηλώνει ένας σκύλος απέναντι στους ήχους πυροτεχνημάτων, πυροβολισμών και άλλων δυνατών ήχων όπως τα δυνατά μπουμπουνητά σε περιόδους βροχόπτωσης! Η κροτοφοβία μπορεί να είναι στρεσογόνος τόσο για τον σκύλο όσο και για τον ιδιοκτήτη του, αλλά υπάρχουν τρόποι να την αντιμετωπίσετε και να βοηθήσετε τον τετράποδο φίλο σας να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα.Πάμε να δούμε!

άνθρωπος κλείνει τα αυτιά του σκύλου του

Κροτοφοβία: Τα συμπτώματα

Η κροτοφοβία είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να εκδηλώνεται διαφορετικά ανάλογα με τον σκύλο, αλλά υπάρχουν κάποια κοινά συμπτώματα που μπορείτε να παρατηρήσετε:

  1. Τρόμος και πανικός: Ο σκύλος σας μπορεί να αντιδρά με έντονο φόβο, τρέξιμο, γαυγίσματα,ουρλιαχτό, τρέμουλο και ακόμη και προσπάθειες απόδρασης από τον ήχο που τον τρομάζει.

  2. Συμπεριφορικές αλλαγές: Ο σκύλος σας μπορεί να εμφανίσει αλλαγές στη συμπεριφορά του, όπως αυξημένη επιθετικότητα, απομόνωση, ή ακόμη και ανοσία στις εντολές.

  3. Σωματικά συμπτώματα: Ορισμένοι σκύλοι εκδηλώνουν σωματικά συμπτώματα, όπως ταραχές της πέψης, σιελλόροια έντονη ακόμη και εμετό ανά περίπτωση.

Αντιμετώπιση της κροτοφοβίας στους σκύλους

Εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας αντιδρά έντονα στους κρότους και στους δυνατούς ήχους, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τον βοηθήσετε:

  1. Μην αφήνετε τον σκύλο σας μόνο του: Κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που προκαλούν φόβο, προσπαθήστε να είστε κοντά στον σκύλο σας. Η παρουσία σας θα τον καταπραΰνει και θα του δίνει αίσθηση ασφάλειας.

  2. Δημιουργήστε ένα ασφαλές καταφύγιο: Δημιουργήστε έναν χώρο στο σπίτι σας όπου ο σκύλος μπορεί να αποσυρθεί και να αισθάνεται ασφαλής. Αυτό μπορεί να είναι μια φωλίτσα ή ένα δωμάτιο με τα αγαπημένα του παιχνίδια.Εκεί μπορεί να πηγαίνει για να νιώθει ασφαλής και παίζοντας να αποσπάται και η προσοχή του!

  3. Χρησιμοποιήστε χαρωτική μουσική. Σε αρκετά μεγάλη ένταση ώστε να είναι το κύριο πράγμα που ακούει ,βάλτε ειδική playlist να παίζει μέχρι να υποχωρήσουν οι θόρυβοι (tip: αναζητήστε τις playlists ψάχνοντας "relaxing dog music")
  4. Χρησιμοποιήστε θετική εκπαίδευση: Επιβραβεύστε με νόστιμες λιχουδιές το σκύλο σας όταν αντιδρά θετικά σε ηχητικά ερεθίσματα, όπως για παράδειγμα να κάθεται ήρεμος καθώς ακούει τους θορύβους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φόβου.

  5. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία: Εάν η κροτοφοβία είναι σοβαρή και δεν μπορείτε να τη διαχειριστείτε μόνοι σας, συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή σκύλων ή έναν κτηνίατρο που ειδικεύεται στη συμπεριφορά των ζώων.

  6. Φαρμακευτική θεραπεία & Συμπληρώματα διατροφής: Σε ορισμένες περιπτώσεις,μπορείτε να προβείτε στη χορήγηση ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής που προάγουν την ηρεμία και τη χαλάρωση ΧΩΡΙΣ να ναρκώνουν το ζωάκι σας! Αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο τότε οι κτηνίατροι μπορεί να συνιστούν φαρμακευτική θεραπεία για τον σκύλο σας.

Η κροτοφοβία είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής τόσο του σκύλου όσο και του ιδιοκτήτη του. Με αγάπη, υπομονή και σωστή αντιμετώπιση, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ξεπεράσει τον φόβο του και να ζήσει μια πιο ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3