περιστομιο halti σκύλου

Εκπαίδευση σκύλου: Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του περιστόμιου σκύλου

Ίσως το έχετε ακούσει από κάποιον εκπαιδευτή ή το έχετε δει σε σκυλάκια στο δρόμο. Το περιστόμιο σκύλου είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που μπορεί υπό προϋποθέσεις να σας βοηθήσει στην καλύτερη υπακοή του σκύλου σας.

Ωστόσο, όπως με κάθε πρακτική στην εκπαίδευση σκύλου, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψη πριν τη χρήση του.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω τι ακριβώς κάνει το περιστόμιο σκύλου και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Τι είναι το εκπαιδευτικό περιστόμιο σκύλου;

Το περιστόμιο σκύλου είναι ένα κολάρο κεφαλής που εφαρμόζει στη μουσούδα του, μοιάζοντας κάπως με το χαλινάρι του αλόγου. Το περιστόμιο περνάει πάνω από το κεφάλι του σκύλου, με τον μεγαλύτερο βρόχο να περνάει γύρω από το λαιμό του και τον μικρότερο να περνάει πάνω από τη μουσούδα του. 

Το περιστόμιο δεν είναι το ίδιο πράγμα με το φίμωτρο, αφού σκοπός του είναι η υπακοή του σκύλου κατά τη διάρκεια της βόλτας και όχι να τον εμποδίσουμε να ανοίξει το στόμα και να δαγκώσει. Όμως, και το περιστόμιο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο όταν πρόκειται για σκύλους επιρρεπείς στην επιθετικότητα.

Πλεονεκτήματα του περιστομίου

  • Βοηθάει στη μείωση του τραβήγματος από τον σκύλο κατά τη διάρκεια της βόλτας. Με τον καλύτερο έλεγχο του κεφαλιού, ο σκύλος δεν είναι τόσο εύκολο να τραβήξει απότομα ή να κάνει κάποια επιθετική κίνηση.
  • Το περιστόμιο είναι η πιο ήπια λύση εκπαίδευσης και μείωσης των προβληματικών συμπεριφορών σε σχέση με άλλα εργαλεία, όπως οι πνίχτες.
  • Η εφαρμογή του είναι γενικά άνετη και δεν πονάει καθόλου τον σκύλο. 
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φίμωτρο.
  • Δεν εμποδίζει τον σκύλο να ανοίγει το στόμα του και να λαχανιάζει, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μεγάλους και κουραστικούς περιπάτους.

Μειονεκτήματα του περιστομίου

  • Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του περιστομίου είναι ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για να προσαρμοστεί ο σκύλος σε αυτό. Μερικά σκυλιά θα πανικοβληθούν και γενικά θα δείξουν άσχημη συμπεριφορά στις πρώτες χρήσεις του και θα στρεσαριστούν πολύ.
  • Ορισμένα σκυλιά γίνονται πολύ υποτονικά όταν το φορούν.
  • Όπως και με άλλα εργαλεία εκπαίδευσης, το περιστόμιο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο λαιμό και τη σπονδυλική στήλη, ειδικά αν ο σκύλος ακόμα και με αυτό συνεχίζει να κάνει απότομες κινήσεις.
  • Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο προσωρινά και πάντα σε συνδυασμό με θετική εκπαίδευση.
  • Θέλει πολλή προσοχή στην εφαρμογή του, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του. Από κάθε ιμάντα θα πρέπει να χωράει ένα δάχτυλο, ενώ το περιστόμιο δεν θα πρέπει να ακουμπάει στην περιοχή των ματιών.

Σε κάθε περίπτωση, το περιστόμιο απαιτεί σκέψη πριν το χρησιμοποιήσετε. Καλό είναι η χρήση του να γίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κατόπιν συμβουλής εκπαιδευτή σκύλου.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3