σκύλος μπροστά από ανθρώπινο φαγητό

Διατροφή σκύλου: Ποιες ανθρώπινες τροφές κάνει να τρώει & ποιες όχι

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα δυο γλυκά ματάκια ενός σκύλου που τον κοιτάει με ικετευτικό ύφος, όταν τρώει το γεύμα του; Πόσοι δεν έχουμε αισθανθεί ότι ο σκύλος μας μας κοιτάει κυριολεκτικά στο στόμα την ώρα που τρώμε και του έχουμε δώσει ό,τι έχουμε βρει στο πιάτο μας;

Το πρόβλημα είναι ότι δεν κάνουν όλες οι τροφές για τον σκύλο μας. Κάποιες μάλιστα μπορεί να του προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, από δυσανεξία και γαστρεντερικές διαταραχές μέχρι αλλεργίες και επιβάρυνση στο συκώτι ή τα νεφρά.

Πριν, λοιπόν, δώσετε λίγο από το φαγητό σας στο σκυλάκι σας, διαβάστε παρακάτω τη λίστα με τις κυριότερες ανθρώπινες τροφές που πρέπει αλλά και δεν πρέπει να τρώει το ζωάκι σας.

Αμύγδαλα

ΟΧΙ. Τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε αμύγδαλα, επειδή ενδέχεται να πνιγούν. Αν ο σκύλος δεν μασήσει καλά τον καρπό, αυτός μπορεί να κολλήσει στον οισοφάγο του. Επιπλέον, τα αλατισμένα αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα επειδή προκαλούν κατακράτηση υγρών, η οποία είναι δυνητικά θανατηφόρα για σκύλους επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις.

Ψωμί

ΝΑΙ. Μικρές ποσότητες απλού ψωμιού (χωρίς μπαχαρικά και σταφίδες) δεν θα βλάψουν τον σκύλο σας, αλλά ούτε και θα έχουν κάποιο όφελος για την υγεία του. Το ψωμί δεν έχει καμία θρεπτική αξία για τον σκύλο και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και παχυσαρκία.

Κάσιους

ΝΑΙ. Μια μικρή ποσότητα ανάλατων κάσιους είναι επωφελής για τους σκύλους, επειδή περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνη. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την πρόσληψη λίπους.

Τυρί

ΝΑΙ. Οι σκύλοι μπορούν να τρώνε τυρί σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, εφόσον δεν έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Πολλά είδη τυριού μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γι' αυτό προτιμήστε ποικιλίες με λιγότερα λιπαρά, όπως το τυρί cottage ή η μοτσαρέλα.

ανθρωπος ταϊζει σκύλο φρούτα

Σοκολάτα

ΟΧΙ. Τα σκυλιά δεν πρέπει ποτέ να τρώνε σοκολάτα, καθώς περιέχει ουσίες που σταματούν τη μεταβολική διαδικασία ενός σκύλου. Ακόμη και λίγη σοκολάτα, ειδικά μαύρη σοκολάτα, μπορεί να προκαλέσει διάρροια και εμετό στο ζώο, ενώ μια μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, ασταθή καρδιακή λειτουργία, ακόμη και θάνατο.

Κανέλα

ΟΧΙ. Αν και η κανέλα δεν είναι τοξική για τους σκύλους, είναι καλύτερο να την αποφεύγετε. Η κανέλα και τα έλαιά της μπορεί να ερεθίσουν το εσωτερικό του στόματος των σκύλων, κάνοντάς τους να αισθάνονται άβολα. Επιπλέον, αν ο σκύλος εισπνεύσει την κανέλα σε μορφή σκόνης, μπορεί να του προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, βήχα και πνιγμό.

Καρύδα

ΝΑΙ. Η καρύδα περιέχει αντιβακτηριδιακές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των ιών. Επίσης, το γάλα και το λάδι καρύδας είναι ασφαλή για τους σκύλους και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Καλαμπόκι

ΝΑΙ. Το καλαμπόκι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συστατικά σε πολλές τροφές για σκύλους. Ωστόσο, σε μερικά σκυλάκια μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, οπότε χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα.

Αυγά

ΝΑΙ. Τα αυγά είναι ασφαλή για τους σκύλους, εφόσον δεν είναι ωμά. Τα μαγειρεμένα αυγά είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και είναι ιδιαίτερα εύπεπτα για τους τετράποδους φίλους μας.

λαχανικά σε σχήμα δένδρου

Ψάρια

ΝΑΙ. Τα ψάρια περιέχουν καλά λιπαρά και αμινοξέα, συμβάλλοντας στην υγεία του σκύλου. Ο σολομός και οι σαρδέλες είναι ιδιαίτερα ευεργετικά - ο σολομός επειδή έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και πρωτεΐνη και οι σαρδέλες επειδή έχουν μαλακά, εύπεπτα κόκαλα για επιπλέον ασβέστιο.

Σκόρδο

ΟΧΙ. Όπως τα κρεμμύδια και τα πράσα, έτσι και το σκόρδο είναι τοξικό για τους σκύλους, αφού μπορεί να δημιουργήσει αναιμία. Η αναιμία με τη σειρά της προκαλεί αδυναμία, ζαλάδες και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

Ζαμπόν

ΝΑΙ. Αν και το ζαμπόν είναι κατάλληλη τροφή για τον οργανισμό των σκύλων, σίγουρα δεν είναι και η πιο υγιεινή επιλογή. Το ζαμπόν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λίπος, οπότε δεν θα πρέπει να γίνεται συνήθεια η κατανάλωσή του από τον σκύλο.

Μέλι

ΝΑΙ. Το μέλι έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες A, B, C, D, E και K, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Η διατροφή των σκύλων με μικρές ποσότητες μελιού μπορεί να βοηθήσει στις αλλεργίες, επειδή εισάγει μικρές ποσότητες γύρης στον οργανισμό τους, ενισχύοντας την ανοσία στα αλλεργιογόνα. 

Παγωτό

ΟΧΙ. Το παγωτό περιέχει πολλή ζάχαρη, ενώ αρκετά σκυλιά έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Για να αποφύγετε εντελώς το γάλα, καταψύξτε κομμάτια από φράουλες, μήλα και ανανά, για να δώσετε στο σκυλάκι σας μια υγιεινή παγωμένη λιχουδιά τις μέρες του καλοκαιριού.

Γάλα

ΝΑΙ. Αν και το γάλα είναι μια τροφή που μπορούν να καταναλώσουν οι σκύλοι, χρειάζεται προσοχή για την περίπτωση που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Φυστικοβούτυρο

ΝΑΙ. Το φυστικοβούτυρο αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για τους σκύλους, αφού περιέχει ωφέλιμα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β και Ε και νιασίνη. Το ωμό, ανάλατο φυστικοβούτυρο είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα, για να βεβαιωθείτε ότι το φυστικοβούτυρο δεν περιέχει ξυλιτόλη, ένα υποκατάστατο ζάχαρης που μπορεί να είναι τοξικό για τους σκύλους.

Φιστίκια

ΝΑΙ. Σε αντίθεση με τα αμύγδαλα, τα φιστίκια είναι ασφαλή για τους σκύλους, επειδή περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη. Αρκεί φυσικά να μην είναι αλατισμένα.

σκύλος τρώει παό το χέρι

Ποπ κορν

ΝΑΙ. Το ποπ κορν περιέχει ριβοφλαβίνη και θειαμίνη, οι οποίες προάγουν την υγεία των ματιών και την πέψη, καθώς και μικρές ποσότητες σιδήρου και πρωτεΐνης. Πρέπει, όμως, το ποπ κορν να είναι ανάλατο και καλά ψημένο, ώστε να έχουν ανοίξει εντελώς οι σπόροι. Τα άψητα κομμάτια ποπ κορν μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό στο ζώο.

Χοιρινό

ΝΑΙ. Το χοιρινό κρέας είναι μια εξαιρετικά εύπεπτη πρωτεΐνη, γεμάτη αμινοξέα, και περιέχει περισσότερες θερμίδες ανά κιλό από άλλα κρέατα. Το χοιρινό επίσης είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στον σκύλο σε σχέση με άλλες πηγές πρωτεΐνης.

Κινόα

ΝΑΙ. Τη κινόα τη συναντάμε πλέον ολοένα συχνότερα σε ποιοτικές σκυλοτροφές, καθώς αποτελεί υγιή εναλλακτική στο καλαμπόκι, το σιτάρι και τη σόγια, κοινά συστατικό για το άμυλο που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ξηράς τροφής για σκύλους.

Γαρίδες

ΝΑΙ. Μερικές γαρίδες πού και πού είναι μια χαρά για το σκύλο σας, αλλά μόνο εάν είναι πλήρως μαγειρεμένες και το κέλυφος (συμπεριλαμβανομένης της ουράς, του κεφαλιού και των ποδιών) έχει αφαιρεθεί εντελώς. Οι γαρίδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Β12 και φώσφορο, αλλά και χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, θερμίδες και υδατάνθρακες.

Τόνος

ΝΑΙ. Οι σκύλοι μπορούν να τρώνε τόνο, αλλά μόνο σε μικρές ποσότητες. Ο καλά μαγειρεμένος, φρέσκος τόνος αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία προάγουν την υγεία της καρδιάς και των ματιών. Όσο για τον τόνο σε κονσέρβα, περιέχει μικρές ποσότητες υδραργύρου και νατρίου, οι οποίες πρέπει να αποφεύγονται σε υπερβολική ποσότητα. 

Γαλοπούλα

ΝΑΙ. Η γαλοπούλα είναι κατάλληλη τροφή για τους σκύλους, αρκεί να έχουν αφαιρεθεί όλα τα κόκκαλα. Τα κόκαλα των πουλερικών μπορεί να θρυμματιστούν κατά τη διάρκεια της πέψης, προκαλώντας απόφραξη ή ακόμη και σχισίματα στο έντερο. 

Σολομός

ΝΑΙ. Ο σωστά μαγειρεμένος σολομός αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, καλών λιπαρών και αμινοξέων. Προάγει την υγεία των αρθρώσεων και του εγκεφάλου και συμβάλλει στο ανοσοποιητικό σύστημα των σκύλων. Ωστόσο, ο ωμός ή μη καλά μαγειρεμένος σολομός περιέχει παράσιτα που μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια, αφυδάτωση και, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και θάνατο.

Δημητριακά

ΝΑΙ. Αν και οι σκύλοι δεν έχουν ανάγκη τα δημητριακά όπως την πρωτεΐνη, μπορούν κάλλιστα να τα τρώνε. Τα δημητριακά, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, είναι καλές πηγές λιπαρών οξέων και φυτικών ινών. Όμως, ορισμένοι σκύλοι έχουν αλλεργία σε αυτά.

Γιαούρτι

ΝΑΙ. Το απλό γιαούρτι είναι ένα απολύτως αποδεκτό σνακ για τους σκύλους. Ωστόσο, ορισμένοι σκύλοι μπορεί να έχουν πρόβλημα με την πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων. Εάν ο σκύλος σας μπορεί να το χωνέψει, τα ενεργά βακτήρια στο γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του πεπτικού συστήματος με προβιοτικά. Αποφύγετε, όμως, γιαούρτια με πρόσθετη ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά.
Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3