γάτα τρώει ξηρά τροφή

Διατροφή γάτας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για κάθε ηλικία

Η ηλικία μιας γάτας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ποσότητα και τον τύπο της τροφής που θα πρέπει να της παρέχετε. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το είδος της τροφής της, όπως το βάρος της, το επίπεδο δραστηριότητάς της, αν είναι στειρωμένη ή αν υποφέρει από τριχόμπαλες, αλλά το πρώτο κριτήριο είναι η ηλικία της.

Ας δούμε παρακάτω τις βασικές οδηγίες που διασφαλίζουν ότι ταΐζετε τη γάτα σας με τη σωστή τροφή σε κάθε στάδιο της ζωής της.

Τροφή για γατάκια

Τα γατάκια χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά που δίνουν ενέργεια, όπως πρωτεΐνη και λίπος, αλλά και περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και νερό σε σχέση με τις ενήλικες γάτες. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και του τριχώματός τους, του αναπαραγωγικού συστήματος και του μεταβολισμού τους, ενώ οι βιταμίνες βοηθούν στην ανάπτυξη της όρασής τους, δυνατών οστών και υγιών δοντιών.

Οι τροφές που είναι ειδικά σχεδιασμένες για γατάκια παρέχουν όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά στις σωστές ποσότητες, για να βοηθήσουν το γατάκι σας να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σε μια υγιή ενήλικη γάτα. Δεν έχει σημασία αν η τροφή θα είναι υγρή ή ξηρά, αλλά το να καλύπτει  αυτές τις υψηλές απαιτήσεις του αναπτυσσόμενου οργανισμού.

γάτα τρώει κονσέρβα από μπολ γάτας

Όταν το γατάκι γίνει περίπου ενός έτους, οι διατροφικές του ανάγκες θα αλλάξουν και θα πρέπει να μεταβείτε σε μια τροφή για ενήλικες γάτες, η οποία θα περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες, θερμίδες και λιπαρά, έτσι ώστε να αποτρέψετε τον κίνδυνο παχυσαρκίας της γατούλας σας.

Καλό θα είναι αυτή η μετάβαση να γίνει σταδιακά, σε διάστημα 7-10 ημερών. Έτσι, ξεκινώντας από 75% τροφή για γατάκια και 25% τροφή για ενήλικες γάτες, θα μειώνετε σιγά σιγά την πρώτη και θα αυξάνετε τη δεύτερη, μέχρι η γάτα να αρχίσει να τρώει 100% τροφή για ενήλικα ζώα.

Τροφή για ενήλικες γάτες

Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία στις τροφές για ενήλικες γάτες και είναι σημαντικό να διαλέξετε αυτή που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του συγκεκριμένου ζώου. Η συμβουλή του κτηνιάτρου μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτή την απόφαση. Παράλληλα, μπορείτε να προσέξετε και τα συστατικά της τροφής, ώστε να αποφύγετε τροφές με πρόσθετα, συντηρητικά, τεχνητά χρώματα και γεύσεις.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διάφορες γατοτροφές που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα θέματα υγείας και τρόπου ζωής της γάτας. Για παράδειγμα:

Τροφή για γάτες μεγαλύτερης ηλικίας

Το πότε μια γάτα θεωρείται ηλικιωμένη ποικίλλει, καθώς αυτό κυμαίνεται μεταξύ 7-10 ετών. Έτσι, σε κάποια φάση σε αυτό το διάστημα καλό είναι να αλλάξετε γατοτροφή, ώστε η καινούρια να καλύπτει τις αλλαγές στην υγεία και στον τρόπο ζωής που προκαλούνται από τη γήρανση.

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, οι ηλικιωμένες γάτες μπορεί να αναπτύξουν μια σειρά από ιατρικά προβλήματα, όπως διαβήτη, απώλεια δοντιών, αρθρίτιδα και απώλεια όρεξης. Σε συνδυασμό με την κατάλληλη ιατρική παρέμβαση, η σωστή τροφή μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία ή τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Για παράδειγμα, μια γάτα με οδοντικά προβλήματα μπορεί να πρέπει να σιτίζεται αποκλειστικά με κονσέρβα, ενώ μια γάτα με διαβήτη θα ωφεληθεί από μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες αλλά χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Στο Petastero θα βρείτε πολύ μεγάλη ποικιλία σε τροφές γάτας για κάθε ηλικία και διατροφική ανάγκη και σε τεράστιο εύρος τιμών, για να επιλέξετε την ιδανική για το αγαπημένο σας αιλουροειδές!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3