Γιατί τρέμει η γάτα; Τι να προσέξετε και πότε να ανησυχήσετε

Γιατί τρέμει η γάτα; Τι να προσέξετε και πότε να ανησυχήσετε

Το τρέμουλο της γάτας είναι κάτι που οι περισσότεροι γατογονείς θα παρατηρήσουν σε κάποια φάση στο αγαπημένο τους αιλουροειδές. Είναι λογικό να ανησυχήσετε, καθώς μπορεί όντως να σημαίνει κάτι σοβαρό.

Αν πρόκειται για λίγο τρέμουλο που δεν έχει εμφανιστεί ξανά, καλό είναι να το παρακολουθήσετε. Αν, όμως, εμφανίζεται συχνά και είναι έντονο, η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι επιβεβλημένη.

Και αυτό επειδή η γάτα μπορεί να τρέμει για σοβαρούς λόγους υγείας, όπως:

  • Πονάει: Οι γάτες είναι εξαιρετικά καλές να κρύβουν τα προβλήματά τους, οπότε σπάνια θα παραπονεθούν φανερά. Αν, όμως, μια γάτα τρέμει, όταν είναι σε ήρεμη φάση, μπορεί να πονάει σε κάποιο σημείο του σώματός της λόγω τραυματισμού ή ασθένειας.
  • Κρυώνει: Το τρέμουλο, όπως και στους ανθρώπους, μπορεί να δείχνει ότι το ζώο κρυώνει. Αν η γάτα ήταν έξω στο κρύο για ώρα, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι φυσιολογικό. Αν, όμως, τρέμει, ενώ η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολύ χαμηλή, αυτή η αντίδραση μπορεί να σημαίνει ότι έχει πυρετό ή υποθερμία.
  • Έχει διαβήτη: Το τρέμουλο της γάτας μπορεί να συμβαίνει επειδή παθαίνει υπογλυκαιμία. Η υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανιστεί και σε υγιείς γάτες που δεν έχουν φάει για πολλές ώρες. Αν, όμως, η γατούλα σας έχει πρόσβαση σε τροφή και το τρέμουλο δεν περνάει, τότε η υπογλυκαιμία της πιθανώς οφείλεται σε διαβήτη.
  • Εμφανίζει επιληπτικές κρίσεις: Το τρέμουλο λόγω επιληψίας είναι πολύ έντονο και περιλαμβάνει ακούσιες κινήσεις στο κεφάλι, τα πόδια ή και ολόκληρο το σώμα.
  • Φοβάται: Αν το τρέμουλο της γάτας συμβαίνει για ψυχολογικούς λόγους, τότε το ζωάκι σας δυστυχώς υποφέρει πολύ. Μπορεί να αγχώνεται με άλλα ζώα μέσα στο σπίτι ή να έχει φοβίες με άλλα ερεθίσματα, όπως π.χ. με τους έντονους θορύβους.

Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε ότι το τρέμουλο επιμένει, τότε είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο, ώστε να γίνουν στο ζώο όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα υγείας ή οι λόγοι είναι ψυχολογικοί.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3