σκύλος τρίβεται στο χαλί

Γιατί ο σκύλος μου τρίβεται στο χαλί;

Το βλέπουμε αρκετά συχνά και μπορεί να μας προκαλεί γέλιο ή ακόμα και ανησυχία, αν γίνεται συχνά. Το να τρίβεται ένας σκύλος στο χαλί μπορεί να είναι απλά ένα παιχνίδι, αλλά μπορεί να σημαίνει και κάτι πιο σημαντικό, όπως κάποιο πρόβλημα υγείας ή συμπεριφοράς. Οπωσδήποτε, αυτό που έχει σημασία είναι η συχνότητα και η ένταση του φαινομένου. 

Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Γιατί ο σκύλος μου τρίβεται στο χαλί; Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους, όπως:

  • Είναι βρεγμένος: Έχει μόλις βγει από το μπάνιο και θέλει έτσι να απομακρύνει και την ελάχιστη ποσότητα υγρασίας από τη γούνα του. Ή έχει επιστρέψει μόλις από μια βροχερή βόλτα.
  • Παίζει: Είναι χαρούμενος, κάνει τούμπες και γενικά παίζει πάνω στο χαλί που είναι ζεστό και μαλακό.
  • Αφήνει τη μυρωδιά του: Τα σκυλιά θέλουν να αφήνουν τη μυρωδιά τους στο χώρο, ώστε να ειδοποιούν τα άλλα ζώα για την παρουσία τους. Αν, βέβαια, γίνεται συνεχώς πιθανώς υποδηλώνει ότι ο σκύλος έχει στρες και προσπαθεί να επιβάλει την κυριαρχία του.
  • Έχει φαγούρα: Η έντονη φαγούρα σε κάποιο σημείο του σώματός του τον οδηγεί να τρίβεται στο χαλί. Η φαγούρα αυτή μπορεί να προέρχεται από αλλεργίες ή εξωτερικά παράσιτα, όπως ψύλλους και τσιμπούρια.

ΒΡΕΣ προϊόντα που αντιμετωπίζουν τη φαγούρα σκύλου μία και καλή!

  • Έχει παράσιτα στο έντερο: Ενδοπαράσιτα, όπως η ταινία, προκαλούν ερεθισμό στο παχύ έντερο, οπότε ο σκύλος προσπαθεί να ανακουφιστεί τρίβοντας τον πρωκτό του στο χαλί.
  • Είναι ερεθισμένοι οι πρωκτικοί αδένες: Και σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος τρίβει τον πρωκτό του στο χαλί, για να διώξει την ενόχληση. Ο ερεθισμός στους πρωκτικούς αδένες μπορεί να συμβεί λόγω προβλήματος υγείας, κακής διατροφής που προκαλεί δυσκοιλιότητα ή κάποιας μόλυνσης.

Το βασικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το να τρίβεται ο σκύλος στο χαλί είναι κάτι συνηθισμένο, όμως θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κτηνίατρο, αν δούμε ότι γίνεται πολύ συχνά, έντονα και για πολλή ώρα ή συνοδεύεται από δυσφορία του σκύλου.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3