γυναίκα χαϊδεύει ξαπλωμένη γάτα

Γιατί γουργουρίζει η γάτα & ποια είναι τα εκπληκτικά οφέλη του γουργουρητού;

Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτική στιγμή για έναν γατογονιό από όταν η γατούλα του γουργουρίζει στην αγκαλιά του ήρεμα και τρυφερά. Για τους περισσότερους, το γουργουρητό της γάτας είναι ο πιο άμεσος τρόπος να μας πει ότι μας αγαπάει και είναι ευτυχισμένη δίπλα μας.

γάτα κοιτάζει επίμονα

Αυτό ισχύει σε τεράστιο βαθμό, καθώς τις περισσότερες φορές η γάτα γουργουρίζει επειδή ευχαριστιέται τη στιγμή που τη χαϊδεύουμε και γενικά είναι δίπλα μας.

Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι λόγοι για τους οποίους μια γάτα γουργουρίζει. Και αυτοί οι λόγοι συνδέονται με τα απίστευτα οφέλη που έχει αυτός ο γλυκός ήχος τόσο για τις γάτες όσο και για τους ανθρώπους.

Γιατί γουργουρίζει η γάτα;

Οι κυριότερες περιπτώσεις, στις οποίες η γάτα γουργουρίζει, είναι οι εξής:

  • Όταν είναι ευτυχισμένη, νιώθει ασφαλής και γενικά ευχαριστιέται το χάδι και την επαφή με τους ανθρώπους και άλλα ζώα. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο συχνότερος λόγος. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η γατούλα σας γουργουρίζει, όταν τη χτενίζετε με ένα μαλακό γάντι, όταν της δίνετε την αγαπημένη της λιχουδιά ή όταν ξαπλώνει στη φωλιά ύπνου ή πάνω σε μια μαλακή κουβέρτα που λατρεύει. Πολλές γάτες γουργουρίζουν και όταν παίζουν με ένα λούτρινο παιχνίδι ή όταν καταφέρνουν να λύσουν τον γρίφο σε ένα διαδραστικό παιχνίδι και να πάρουν επιβράβευση.

  • Όταν είναι στρεσαρισμένη, οπότε προσπαθεί μόνη της να ηρεμήσει. Είναι κάτι που το παρατηρούμε, όταν η γάτα είναι στον κτηνίατρο ή βρίσκεται κρυμμένη κάπου επειδή φοβάται ή επειδή πονάει.

  • Το γουργουρητό είναι και ο πρώτος ήχος που ακούν τα γατάκια μόλις γεννηθούν. Εκπέμπεται από τη μαμά τους, ώστε να τα προσελκύσει κοντά της και να τα ηρεμήσει, καθώς αυτά είναι εντελώς τυφλά τις πρώτες μέρες της ζωής τους.

Τι προσφέρει το γουργουρητό;

Το γουργουρητό είναι ένας ήχος με συχνότητα 25-150 Hz. Πρόκειται για μια συχνότητα που συμβάλλει στη σωματική επούλωση και την καταπολέμηση του πόνου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γάτες γουργουρίζουν, όταν πονάνε ή όταν είναι τραυματισμένες.

Ωστόσο, αυτή η χαλαρωτική ιδιότητα του γουργουρητού δεν έχει αποτέλεσμα μόνο στις γάτες. Έχει αποδειχθεί με πολλές έρευνες ότι οι άνθρωποι που ζουν με γάτα -και άρα απολαμβάνουν αυτόν τον απολαυστικό υπόκωφο ήχο συχνά- έχουν μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη, υπέρταση και αγχώδεις διαταραχές. Επιπλέον, το γουργουρητό έχει και αναλγητικές ιδιότητες.

Ας μην ξεχνάμε κιόλας ότι σε πολλά νοσοκομεία του εξωτερικού ασθενείς με διάφορες παθήσεις απολαμβάνουν συχνά την αγκαλιά μιας γατούλας που σπεύδει να γουργουρίσει δίπλα τους και να τους ηρεμήσει!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3