Ασφάλεια στο σπίτι: Πώς να προστατέψτε τον σκύλο σας από τους κυριότερους κινδύνους

Ασφάλεια στο σπίτι: Πώς να προστατέψτε τον σκύλο σας από τους κυριότερους κινδύνους

Ως σκυλογονείς, όλοι θέλουμε το καλύτερο για τον τριχωτό μας φίλο και φυσικά έχουμε την ευθύνη, ώστε να είναι αυτός καλά και να μην κινδυνεύει. Είναι απίστευτο, όμως, πόσοι κίνδυνοι ελλοχεύουν ακόμα και μέσα στο σπίτι, χωρίς καν να το έχουμε προσέξει.

Για να μην έχετε, λοιπόν, κάποια δυσάρεστη έκπληξη με τον αγαπημένο σας σκυλάκο, διαβάστε παρακάτω ποιοι είναι οι βασικότεροι κίνδυνοι μέσα στο νοικοκυριό και πώς θα τον προστατέψετε αποτελεσματικά από τραυματισμό και δηλητηρίαση.

Πώς να αναγνωρίσετε τον κίνδυνο

Όταν κοιτάζετε το σπίτι σας, μπορεί να νομίζετε ότι όλα είναι απολύτως ασφαλή. Αλλά εσείς και ο σκύλος σας έχετε πολύ διαφορετική λογική για το τι θα μπορούσε να είναι ένα παιχνίδι ή ένα νόστιμο σνακ.

Αν, λοιπόν, θέλετε να κάνετε το σπίτι σας ασφαλές για τον σκύλο σας, προσπαθήστε να το δείτε από τη δική του οπτική γωνία. Σκύψτε στο ύψος του οπτικού πεδίου του σκύλου και ρίξτε μια ματιά σε αυτό που βλέπει. Κοιτάξτε γύρω σας για τυχόν κρυμμένους κινδύνους στους οποίους μπορεί να πέσει ο σκύλος σας. Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι θα πρέπει να λάβετε τις ίδιες προφυλάξεις που θα παίρνατε και με ένα παιδί.

Συνήθεις κίνδυνοι από χημικές ουσίες

Στα σπίτια όλων μας υπάρχουν πάρα πολλές επικίνδυνες χημικές ουσίες σε διάφορα είδη, όπως στα κοινά καθαριστικά. Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχετε σε σημεία μη προσβάσιμα για τον σκύλο χημικά, όπως:

  • Ουσίες που χρησιμοποιούνται σε γκαζόν και κήπους, όπως λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα
  • Εντομοκτόνα
  • Καθαριστικά, όπως χλωρίνη και υδροχλωρικό οξύ.

Συνήθεις κίνδυνοι από τρόφιμα

Ο οργανισμός του σκύλου είναι διαφορετικός από του ανθρώπου. Τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για τον άνθρωπο μπορεί να είναι τοξικά για τους σκύλους. Έτσι, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση ο σκύλος σας να καταναλώσει:

  • Σοκολάτα
  • Σταφύλια και σταφίδες
  • Αλκοόλ
  • Ανθρώπινα φάρμακα, όπως παυσίπονα, φάρμακα για το κρυολόγημα και βιταμίνες
  • Αποφάγια, όπως κόκαλα κοτόπουλου, γιατί θρυμματίζονται εύκολα και μπορεί να προκαλέσουν ρήξη στομάχου ή οισοφάγου.

Κίνδυνοι από κοινά οικιακά αντικείμενα

Αντικείμενα που φαίνονται αβλαβή μπορεί να είναι σημαντικός κίνδυνος για το σκύλο σας αν χρησιμοποιηθούν με ακατάλληλο τρόπο ή τα καταπιεί κατά λάθος. Ορισμένα κοινά αντικείμενα που μπορεί να αποβούν επικίνδυνα είναι:

  • Λαστιχάκια, κέρματα, ή ακόμη και το οδοντικό νήμα είναι εύκολο να καταποθούν και μπορεί να προκαλέσουν εντερική απόφραξη ή πνιγμό.
  • Οι μπάλες μπορεί να είναι θανατηφόρες αν είναι πολύ μικρές για τον σκύλο, όπως και οι μπάλες με ολισθηρές εξωτερικές επιστρώσεις (μπάλες ρακέτας, μπάλες του γκολφ)
  • Καλλωπιστικά φυτά που είναι δηλητηριώδη για τα ζώα.

Τι άλλο να προσέξετε στο σπίτι

Εκτός από την απομάκρυνση και ασφάλιση τέτοιων επικίνδυνων αντικειμένων, καλό είναι μέσα στο σπίτι να ισχύουν τα εξής:

  • Όλες οι πόρτες να είναι κλειστές.
  • Αν έχετε πόρτα κατοικιδίου, να έχει το σωστό μέγεθος και να κλείνει καλά.
  • Ο σκουπιδοτενεκές να μην είναι προσβάσιμος στον σκύλο.
  • Το καπάκι της λεκάνης της τουαλέτας να είναι κλειστό.
  • Όλα τα αιχμηρά αντικείμενα στο δάπεδο να απομακρυνθούν.
  • Τα μάτια της κουζίνας να είναι καλυμμένα.
  • Ο σκύλος να έχει παιχνίδια για να μασάει, ώστε να αποφεύγει το μάσημα ηλεκτρικών καλωδίων ή άλλων επικίνδυνων αντικειμένων.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο σκύλος σας καταπιεί κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο ή ουσία, θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στον κτηνίατρο σας. Ο προσδιορισμός της ουσίας που κατανάλωσε το ζώο και η γρήγορη αντιμετώπιση είναι οι βασικές προϋποθέσεις, για να βοηθήσετε ουσιαστικά στην αποκατάσταση της υγείας του αγαπημένου σας φίλου!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3