κουνημα ουρας γατας - περιεργη συμπεριφορα γατας

Περιεργη συμπεριφορά γάτας - κούνημα ουράς γάτας: Τι σημαίνει

Μυστηριώδεις και γοητευτικές, οι γάτες είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ζώα σε όλο το ζωικό βασίλειο.

Μπορούν να αγαπήσουν βαθιά τον άνθρωπό τους και αυτό το ξέρει ο καθένας, ο οποίος έχει ζήσει με κάποια γάτα μέσα στο σπίτι ή έχει βοηθήσει κάποια αδέσποτη γατούλα που του έδειξε την ευγνωμοσύνη της.

Ωστόσο, ο χαρακτήρας τους έχει πολλές αποχρώσεις.

Υπάρχουν γάτες πολύ εκδηλωτικές και χαδιάρες και άλλες περισσότερο ανεξάρτητες, ευέξαπτες ή απόμακρες.

Ακόμα και η ίδια γάτα μέσα σε διάστημα λίγης ώρας μπορεί να αλλάξει πολλές συμπεριφορές και να βιώσει διαφόρων ειδών συναισθήματα μπερδεύοντας τους ανθρώπους της.

Παρόλο που ποτέ δεν θα μπορέσουμε να τις καταλάβουμε απόλυτα και πάντα θα μας αφήνουν πολλά ερωτηματικά για το τι σκέφτονται κάθε φορά, οι γάτες έχουν ορισμένα σημάδια που φανερώνουν τα συναισθήματά τους.

Η ούρα τους παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και αν την παρατηρήσουμε προσεκτικά, θα ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πώς νιώθει η γατούλα μας.

  • Όρθια ουρά που τρέμει: Η γάτα είναι το μόνο αιλουροειδές που μπορεί να σηκώνει την ουρά της τελείως κάθετα σε σχέση με το έδαφος. Όταν το κάνει αυτό, φανερώνει χαρά, αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Αν, μάλιστα, η ουρά τρέμει ελαφρώς, τότε η γατούλα μας είναι πανευτυχής που μας βλέπει.
  • Ουρά σαν ερωτηματικό: Όταν η ουρά της γάτας είναι όρθια, αλλά γέρνει ελαφρά σχηματίζοντας ένα αγγλικό ερωτηματικό, είναι επίσης πολύ καλό σημάδι, αφού φανερώνει διάθεση για παιχνίδια και χάδια.
  • Νευρικό κούνημα ουράς: Εάν η γάτα κουνάει την ουρά της σε οριζόντια θέση γρήγορα και απότομα, καλύτερα να απομακρυνθείτε, γιατί είναι πολύ εκνευρισμένη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να προβεί σε επίθεση.
  • Κούνημα ουράς πάνω-κάτω: Η κάθετη κίνηση της ουράς πάνω-κάτω φανερώνει την ενόχληση ή το φόβο της γάτας απέναντι σε κάποιον πιθανό κίνδυνο.
  • Ουρά κάτω από τα σκέλια: Ακριβώς όπως λέει και η έκφραση, το να βάζει η γάτα την ουρά της χαμηλά ανάμεσα στα πίσω πόδια δείχνει φόβο και υποταγή. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο συναίσθημα για εκείνη, αφού η γάτα ως αρπακτικό ζώο, το οποίο είναι ταυτόχρονα μικρόσωμο και εκτεθειμένο σε διάφορους κινδύνους, αισθάνεται συχνά ανασφάλεια και ο ιδιοκτήτης πρέπει να της παρέχει την αναγκαία ασφάλεια, για να νιώσει εμπιστοσύνη.
  • Φουντωμένη σηκωμένη ουρά: Μια γάτα που έχει την ουρά της όρθια ψηλά με σηκωμένες τις τρίχες της δείχνει ακραίο φόβο και επιθετικότητα. Ο λόγος που φουντώνει την ουρά της είναι η προσπάθειά της να δείξει μεγαλύτερη σε μέγεθος και πιο τρομακτική.
  • Νωχελικό κούνημα ουράς: Αν η γάτα σας κάθεται στον καναπέ ή κάπου άλλου ήρεμη και κουνάει νωχελικά την ουρά της δεξιά-αριστερά ή πάνω-κάτω, τότε κάτι της έχει κινήσει το ενδιαφέρον. Αν ταυτόχρονα είναι χαμηλωμένη και κοιτάζει κάπου συγκεκριμένα, τότε μάλλον κάτι της έχει τραβήξει την προσοχή και ετοιμάζεται να εφορμήσει.

Δείτε τα παρακάτω σχετικά προΐόντα:

Πάστα για τριχόμπαλες γάτας

Σαμαράκι γάτας

Υγιεινές λιχουδιές γάτας

Κρεβατάκια γάτας 


Ευχαριστούμε για τον χρόνο ανάγνωσης σας του άρθρου μας σχετικά με το κούνημα ουράς γάτας και τι σημαίνει, αποκωδικοποιώντας αυτήν την περίεργη συμπεριφορά γάτας.