παπιγιόν για γάτες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα της γάτας

Οι γάτες είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα σε όλο τον κόσμο, ενώ δυστυχώς υπάρχουν εκατομμύρια αδέσποτες γάτες σε όλο τον κόσμο. Συνεπώς, η υιοθεσία μιας γατούλας είναι μια τρυφερή πράξη αγάπης που θα δώσει το παντοτινό σπίτι σε ένα ζωάκι που το έχει ανάγκη.

Πριν το αποφασίσετε πάντως, καλό είναι να γνωρίζετε τα βασικά για τη φροντίδα της τετράποδης φίλης σας, ώστε να της προσφέρετε το καλύτερο.

Τυπική εμφάνιση και συμπεριφορά

Παρόλο που συνήθως θεωρούνται μοναχικά πλάσματα, οι γάτες είναι πολύ κοινωνικές και χρειάζονται τακτική αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους. Αν και δεν ισχύει για όλες τις γάτες, πολλές γατούλες είναι εύκολες στη συμβίωση και την κοινωνική συναναστροφή με άλλες γάτες ή σκύλους στο ίδιο νοικοκυριό.

Παρόλο που κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, οι γάτες, ιδίως τα γατάκια, είναι παιχνιδιάρες και χρειάζονται τακτικό παιχνίδι για άσκηση και διασκέδαση. Χωρίς τακτικό διαδραστικό παιχνίδι, οι γάτες μπορεί να γίνουν προβληματικές στη συμβίωση, καθώς θα βρουν διέξοδο στην ενστικτώδη ανάγκη τους να καταδιώκουν, να κυνηγούν, να μασάνε και να γρατζουνάνε. Καθώς οι γάτες μεγαλώνουν, οι ανάγκες τους για άσκηση μπορεί να μειώνονται, αλλά ακόμη και σε μεγάλη ηλικία οι περισσότερες γάτες εξακολουθούν να θέλουν καθημερινή αλληλεπίδραση μέσω του παιχνιδιού.

φθηνά παιχνίδια για γάτες

Το νιαούρισμα, το γουργουρητό και το γρύλισμα είναι ήχοι που κάνουν συχνά οι γάτες. Το νιαούρισμα μπορεί να σημαίνει μια ποικιλία πραγμάτων και μπορεί να κυμαίνεται από μια χαμηλής έντασης «ομιλία» έως ένα δυνατό ουρλιαχτό. Ορισμένες γάτες μπορεί να νιαουρίζουν ως χαιρετισμό ή για να τραβήξουν την προσοχή των ανθρώπων γύρω τους. Άλλα νιαουρίσματα μπορεί να υποδηλώνουν άγχος ή νευρικότητα. Το γουργουρητό, από την άλλη, μπορεί να έχει ποικίλες σημασίες, αλλά συνηθέστερα συνδέεται με τη χαλάρωση και την άνεση. Ορισμένες γάτες, ωστόσο, μπορεί να γουργουρίζουν, για να ανακουφιστούν όταν είναι αγχωμένες, φοβισμένες ή πονάνε.

Ο χώρος της γάτας

Όλες οι γάτες χρειάζονται ένα ήσυχο, ζεστό και στεγνό μέρος για να κοιμούνται. Αυτό μπορεί να είναι ένα μαξιλάρι, μια κουβέρτα ή απλά το αγαπημένο της σημείο στον καναπέ. Καλό είναι, παράλληλα, η γατούλα να έχει διάφορα μέρη στο σπίτι, όπου μπορεί να κρύβεται και να ηρεμεί. Επιπλέον, επειδή οι γάτες απολαμβάνουν την αναρρίχηση και αισθάνονται άνετα ψηλά, είναι σημαντικό να διαμορφώσετε το περιβάλλον της γάτας με πολλαπλά επίπεδα όπου μπορεί να πηδάει, να σκαρφαλώνει και να ξεκουράζεται

Όταν φέρετε μια γάτα στο νέο της σπίτι, ξεκινήστε με έναν μικρό χώρο που έχει διαμορφωθεί με όλα όσα χρειάζεται. Όταν νιώσει έτοιμη, εισαγάγετε την σιγά-σιγά σε επιπλέον δωμάτια, ένα-ένα. Έτσι, θα ανακαλύψει το σπίτι σιγά σιγά και δεν θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί.

Αυτά που θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε στο σπίτι, εύκολα προσβάσιμα για τη γατούλα, είναι:

Διατροφή γάτας

Οι γάτες πρέπει να τρέφονται με μια ισορροπημένη και πλήρη γατοτροφή που είναι κατάλληλη για το στάδιο της ζωής τους και για τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας. 

Ενώ μπορείτε να δίνετε περιστασιακά στη γατούλα μια υγιεινή λιχουδιά, γενικά δεν συνιστώνται τα αποφάγια, καθώς μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών στη συνολική διατροφή της γάτας και να συμβάλουν στην παχυσαρκία.

Τι πρέπει να προσέξετε στη σίτιση της γάτας:

  • Τα γατάκια πρέπει να τρώνε τρεις έως έξι φορές την ημέρα και οι ενήλικες γάτες δύο έως τρεις φορές την ημέρα. Σε γενικές γραμμές, όσο μικρότερο είναι το γατάκι, τόσο πιο συχνό είναι το τάισμα.
  • Χρησιμοποιήστε τις συστάσεις στην ετικέτα της γατοτροφής ως οδηγό για τη συχνότητα και την ποσότητα.
  • Οι γάτες μπορούν εύκολα να γίνουν υπέρβαρες αν δεν ασκούνται αρκετά. Η κονσέρβα είναι μια καλή εναλλακτική, καθώς περιέχει αρκετό νερό, οπότε η γάτα τρώει τελικά λιγότερη ποσότητα. Όμως, δεν μπορεί να μείνει στο μπολάκι της για περισσότερο από 2-3 ώρες.
  • Το νερό πρέπει να το αλλάζετε οπωσδήποτε κάθε μέρα, ενώ πολλές γάτες προτιμούν να πίνουν τρεχούμενο νερό από τη βρύση και πολύ περισσότερο από ειδικά συντριβάνια γάτας.

βούρτσες για τρίχωμα γάτας

Καλλωπισμός και φροντίδα της γάτας

Παρόλο που οι γάτες περιποιούνται τακτικά το τρίχωμά τους μόνες τους και παραμένουν φυσικά καθαρές, σίγουρα η επιπλέον περιποίηση μόνο καλό μπορεί να τους κάνει. Το τρίχωμα κάθε γάτας έχει διάφορες υφές και μήκη, οπότε οι ανάγκες περιποίησης διαφέρουν από γάτα σε γάτα. Οι γάτες με κοντό τρίχωμα πρέπει να χτενίζονται 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ αυτές με μακρύ τρίχωμα καθημερινά.

Από εκεί και πέρα, καλό είναι να κόβετε τα νύχια της γατούλας, ώστε να μη χρειάζεται να τα ξύνει συνεχώς και να μη γίνονται υπερβολικά αιχμηρά. Επίσης, το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών της θα βοηθήσει στην αποφυγή οδοντικών νόσων, ουλίτιδας και στοματίτιδας.

Αναφορικά με τη στείρωση, είναι μύθος ότι μια θηλυκή γάτα πρέπει να στειρώνεται μόνο μετά τον πρώτο της οίστρο ή την πρώτη της γέννα. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για να επιλέξετε τον καλύτερο χρόνο στειρώσεως της γάτας σας. Το να επιτρέπετε σε μια γάτα να κάνει μία γέννα πριν από τη στείρωση δεν προσφέρει κανένα όφελος για την υγεία ή τη συμπεριφορά της. 

Ένας ακόμα μύθος είναι ότι οι γάτες είναι απόμακρες, ανεξάρτητες και δεν χρειάζονται πολλή αλληλεπίδραση. Αν και οι γάτες μπορεί να είναι πιο ανεξάρτητες από τον σκύλο, οι περισσότερες γάτες είναι εξαιρετικά κοινωνικά πλάσματα. Οι γάτες που δεν έχουν τακτική αλληλεπίδραση με τους αγαπημένους τους ανθρώπους μπορεί να γίνουν αυτοκαταστροφικές, υπέρβαρες ή ανασφαλείς.

Υγεία της γάτας

Σημάδια που φανερώνουν μια υγιή γάτα:

  • Είναι δραστήρια και σε εγρήγορση
  • Έχει λείο δέρμα χωρίς κοκκινίλες ή φαγούρα
  • Περπατάει κανονικά με ομοιόμορφο βάδισμα, χωρίς εμφανή χωλότητα ή δυσφορία
  • Έχει καθαρό τρίχωμα χωρίς σημάδια απώλειας τριχών
  • Έχει καθαρά μάτια και μύτη χωρίς εκκρίσεις ή φλεγμονές
  • Τρώει και πίνει τακτικά
  • Ουρεί και αφοδεύει κανονικά
  • Δεν έχει ψύλλους, σκουλήκια και άλλα παράσιτα.

Η πρόληψη των εσωτερικών και εξωτερικών παράσιτων απαιτεί την τακτική (ειδικά το καλοκαίρι) εφαρμογή αμπούλας και αντιπαρασιτικών χαπιών, καθώς τα παράσιτα συνδέονται με σοβαρές ασθένειες στις γάτες.

ρούχα για γάτες

Ανησυχητικά σημάδια (Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας):

  • Απώλεια τριχώματος
  • Κνησμός ή σημάδια στο δέρμα
  • Διάρροια ή εμετός
  • Κόπρανα με αίμα
  • Ανομοιόμορφο βάδισμα/προφανής χωλότητα ή δυσφορία στο περπάτημα
  • Δυσχερής αναπνοή
  • Εκκρίσεις ή φλεγμονές από τα μάτια ή τη μύτη
  • Απώλεια βάρους
  • Λήθαργος
  • Υπερβολική δίψα
  • Υπερβολική ούρηση ή δυσκολία στην ούρηση
  • Επαναλαμβανόμενος βήχας ή φτέρνισμα
  • Μειωμένη όρεξη
  • Παρουσία ψύλλων, σκουληκιών ή άλλων παρασίτων
  • Απροσδόκητες αλλαγές στη συμπεριφορά ή την κανονική ρουτίνα.

Συχνές ερωτήσεις

  • Γιατί η γάτα μου με γλείφει; Ενώ ένα μικρό γλείψιμο μπορεί να είναι ένδειξη στοργής, το υπερβολικό γλείψιμο μπορεί να υποδηλώνει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα, όπως άγχος, φόβο ή πλήξη. Εάν η γάτα σας αρχίσει να σας γλείφει εμμονικά, θα πρέπει να ελεγχθεί από κτηνίατρο.
  • Τι σημαίνει όταν μια γάτα γουργουρίζει; Το γουργουρητό στις γάτες μπορεί να έχει ποικίλες σημασίες, αλλά συνήθως αποτελεί ένδειξη ότι η γάτα σας είναι χαλαρή και ικανοποιημένη. Το γουργουρητό θεωρείται επίσης ότι είναι ένας τρόπος με τον οποίο μια γάτα παρηγορείται, οπότε το γουργουρητό μπορεί να συμβεί όταν μια γάτα είναι αγχωμένη, ανήσυχη, φοβισμένη ή πονάει.
  • Γιατί με δαγκώνει η γάτα μου; Τα απαλά δαγκώματα μπορεί να είναι ένας τρόπος με τον οποίο η γάτα σας δείχνει τη στοργή της. Το δάγκωμα μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ως φυσική συμπεριφορά για τις γάτες. Το δάγκωμα, ενώ τη χαϊδεύετε, δείχνει ότι η γάτα σας προσπαθεί να σας κάνει να σταματήσετε.
  • Γιατί φτερνίζεται η γάτα μου; Το περιστασιακό φτέρνισμα δεν είναι συνήθως κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί. Εάν η γάτα σας φτερνίζεται επανειλημμένα, υπερβολικά, σε συνδυασμό με οφθαλμικές ή ρινικές εκκρίσεις, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.
  • Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνω μια γάτα στον κτηνίατρο; Οι υγιείς γάτες θα πρέπει να κάνουν έναν αρχικό έλεγχο στον κτηνίατρο όταν υιοθετούνται για πρώτη φορά και στη συνέχεια κάθε χρόνο για έλεγχο ρουτίνας και ετήσιους εμβολιασμούς. Τα νεαρά γατάκια θα χρειαστούν επιπλέον επισκέψεις στον κτηνίατρο για τους πρώτους γύρους εμβολιασμών τους. Εάν οι γάτες αναπτύσσουν χρόνιες ασθένειες ή είναι ηλικιωμένες, θα πρέπει να εξετάζονται συχνότερα.
  • Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα; Οι γάτες γενικά κοιτάζουν κατάματα τους ανθρώπους τους για να εκφράσουν τη στοργή τους. Το κοίταγμα απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται ωκυτοκίνη και εμπλέκεται στα συναισθήματα αγάπης και εμπιστοσύνης. Μερικές φορές το κοίταγμα, ειδικά σε συνδυασμό με "πάγωμα" ή άκαμπτο σώμα, σφύριγμα ή γρύλισμα, μπορεί να είναι σημάδι ότι η γάτα νιώθει άβολα ζητώντας επιπλέον προσωπικό χώρο.
  • Γιατί η γάτα μου κάνει εμετό; Οι γάτες κάνουν συχνά εμετό, για να αποβάλλουν τις τριχόμπαλες που σχηματίζονται στο στομάχι τους. Ωστόσο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας εάν η γάτα σας βγάζει πολλές τριχόμπαλες σε σύντομο χρονικό διάστημα ή οι τριχόμπαλες είναι αναμεμειγμένες με χολή ή αίμα.
  • Τι σημαίνει όταν μια γάτα κουνάει την ουρά της; Οι γάτες συχνά κουνάνε την ουρά τους όταν είναι συγκεντρωμένες, παιχνιδιάρες, απογοητευμένες, αναστατωμένες ή πονάνε. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και την υπόλοιπη γλώσσα του σώματος της γάτας για να προσπαθήσετε να αποκρυπτογραφήσετε τι μπορεί να προσπαθεί να σας πει, καθώς πολλά κουνήματα ουράς μοιάζουν. Το γρήγορο κούνημα της ουράς μπορεί να σημαίνει ότι η γάτα σας αισθάνεται άβολα και θέλει περισσότερο χώρο ή μπορεί να σημαίνει ότι η γάτα σας θέλει να παίξει. Το αργό κούνημα της ουράς μπορεί να υποδηλώνει ότι η γάτα ζητάει επιπλέον προσωπικό χώρο ή μπορεί να είναι σημάδι ότι πονάει.
Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3