Πρέπει να ταΐζω τη γάτα μου υγρή ή ξηρά τροφή; Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα κάθε λύσης

Πρέπει να ταΐζω τη γάτα μου υγρή ή ξηρά τροφή; Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα κάθε λύσης

Ένα από τα κυριότερα διλήμματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο γατογονιός είναι τι τροφή θα δώσει στη γατούλα του. Πέρα από τη μεγάλη ποικιλία που υπάρχει σε τροφές, συστατικά και μάρκες, οι δύο βασικές κατηγορίες είναι η ξηρά και η υγρή τροφή.

Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι κι εσύ τι πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα στην ξηρά τροφή και την κονσέρβα, διάβασε παρακάτω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε λύσης και διάλεξε αυτή που ταιριάζει καλύτερα σε σένα και το ζωάκι σου.

κονσέρβες για γάτες και γατάκια

Κονσέρβα

Η υγρή τροφή διατηρείται σε κονσέρβες και εφόσον είναι υψηλής ποιότητας, διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά για την υγεία και την ευζωία της γατούλας.

Πλεονεκτήματα

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, η γάτα λαμβάνει με την κονσέρβα την απαραίτητη υγρασία, κάτι που βοηθάει στο ουροποιητικό σύστημα και τα νεφρά. Ειδικά αν η γατούλα πάσχει από διαβήτη, η υγρή τροφή είναι συχνά η μόνη λύση.

Επιπλέον, η κονσέρβα είναι πιο νόστιμη από την ξηρά τροφή, κάτι που βοηθάει στη σίτιση γατών που αρνούνται να φάνε (π.χ. ηλικιωμένων ή άρρωστων).

Μειονεκτήματα

Από την άλλη, η υγρή τροφή είναι πιο ακριβή, επειδή η κονσέρβα δεν διατηρείται για ώρα και αναγκαστικά πετιέται κάποια ποσότητα αφού ανοιχτεί.

Για τον ίδιο λόγο, δεν είναι τόσο βολική, καθώς η γάτα θα πρέπει να ταΐζεται συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα. Έτσι, δεν είναι καλή λύση για όποιον λείπει πολλές ώρες από το σπίτι, με δεδομένο ότι η γάτα πρέπει να τρώει συχνά και μικρά γεύματα.

Αξίζει, πάντως, να επισημάνουμε ότι είναι μύθος η άποψη ότι η υγρή τροφή δεν είναι καλή για τα δόντια της γάτας. Η σωστή οδοντική υγιεινή του ζώου, όπως το τακτικό βούρτσισμα, είναι το μόνο πράγμα που αποδεδειγμένα βοηθάει στην υγεία των δοντιών.

η καλύτερη ξηρά τροφή για γάτες

Ξηρά τροφή

Η ξηρά τροφή περιλαμβάνει επίσης όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τη γατούλα, χωρίς όμως το νερό που έχει η κονσέρβα.

Πλεονεκτήματα

Από πολλούς θεωρείται ότι η ξηρά τροφή, λόγω της σκληρής σύνθεσής της, αποτρέπει τη συσσώρευση μικροβιακής πλάκας και πέτρας στα δόντια.

Το κυριότερο πλεονέκτημα της ξηράς τροφής είναι ότι διατηρείται για περισσότερο χρόνο τόσο στο μπολάκι της γάτας όσο και στη σακούλα αποθήκευσης. Πέρα από το ότι αυτό την καθιστά πιο οικονομική, καθώς δεν υπάρχει φύρα, επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στη γάτα να τρώει όποτε θέλει μικρά και συχνά γεύματα.

Επίσης είναι εμπλουτισμένη με βιταμίνες και μέταλλα κατά την επεξεργασία της κροκέτας.

Μειονεκτήματα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ξηρά τροφή είναι ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό. Έτσι, είναι σημαντικό να υπάρχει αυξημένη φροντίδα να πίνει η γατούλα συχνά νερό με πρόσβαση πάντα σε φρέσκο.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να σιγουρευτείς ότι δίνεις στη γατούλα σου ξηρά τροφή υψηλής ποιότητας. Πολλές ξηρές τροφές, για να γίνουν πιο γευστικές, προσθέτουν υδατάνθρακες και βελτιωτικά γεύσης που βλάπτουν την υγεία του ζώου.

Αν η γατούλα είναι ηλικιωμένη, άρρωστη ή έχει προβλήματα στα δόντια και δεν τρώει την ξηρά τροφή, είναι προτιμότερο να γυρίσεις στην κονσέρβα.


Βρες στο Petastero υψηλής ποιότητας κονσέρβες και ξηρά τροφή για γάτες σε μεγάλο εύρος τιμών!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3