Μετακομίζοντας σε καινούριο σπίτι με τον σκύλο: Όσα πρέπει να προσέξετε

Μετακομίζοντας σε καινούριο σπίτι με τον σκύλο: Όσα πρέπει να προσέξετε

Η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι είναι μια αγχωτική διαδικασία για τον σκύλο σας. Ο έγκαιρος προγραμματισμός, η υπομονή και η στοργή θα βοηθήσουν τον αγαπημένο σας φίλο να προσαρμοστεί γρήγορα στο νέο του σπίτι. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, για να γίνει η μετακόμιση όσο πιο εύκολη και ήρεμη γίνεται.

Πριν από τη μετακόμιση

Προετοιμάστε το σκυλάκι σας για τη μετακόμιση μερικές εβδομάδες πριν αυτή γίνει. Προσπαθήστε να κρατήσετε τη ρουτίνα του σκύλου όσο καιρό θα μαζεύετε τα πράγματά σας, ώστε να μη νιώσει ότι τον παραμελείτε.

Εάν ο σκύλος σας δεν είναι συνηθισμένος να μπαίνει μέσα σε τσάντα ή κουτί μεταφοράς, αφιερώστε χρόνο για να συνηθίσει. Αφήστε το κλουβί σε συγκεκριμένο σημείο μέσα στο σπίτι, ώστε να το περιεργαστεί και να μπει μέσα, οπότε νιώθει εκείνος έτοιμος.

Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι το μέσο μεταφοράς του ζώου είναι αρκετά άνετο, έτσι ώστε να μπορεί αυτό να κοιμηθεί μέσα, να τεντωθεί και γενικά να μην είναι υπερβολικά περιορισμένο.

Κατά τη διάρκεια της μετακόμισης

Τοποθετήστε το σκύλο σας σε ένα ασφαλές, ήσυχο μέρος, όπως το μπάνιο, ώστε να μην μπορεί να ξεφύγει. Είναι πολύ πιθανό πάνω στον πανικό του ο σκύλος να θελήσει να φύγει, οπότε θα πρέπει όλοι όσοι μπαίνουν στο σπίτι να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να ανοίξουν την πόρτα αυτού του χώρου. Καλό είναι στον χώρο αυτό να έχετε όλα όσα χρειάζεται ο σκύλος, από νερό και φαγητό μέχρι το κρεβατάκι του και τα παιχνίδια του.

Πάντως, ο σκυλάκος θα πρέπει να φοράει οπωσδήποτε το περιλαίμιο με την ταυτότητά του, έτσι ώστε να μπορεί να βρεθεί, αν τυχόν χαθεί.

Ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ταξιδέψει ένας σκύλος είναι να έχετε ένα κλουβί κατάλληλου μεγέθους για αυτόν μέσα στο αυτοκίνητο. Αφιερώστε χρόνο για να συνηθίσει ο τετράποδος φίλος σας να ταξιδεύει μέσα στο κλουβί. Αν έχετε κουτάβι, όσο νωρίτερα αρχίσετε να το συνηθίζετε να ταξιδεύει σε κλουβί μέσα στο αυτοκίνητο, τόσο καλύτερα και ασφαλέστερα θα είναι τα ταξίδια μαζί του.

Μια άλλη λύση, κυρίως σε μεγαλόσωμα σκυλιά, είναι να κάθονται στο κάθισμα του αυτοκινήτου, όπου θα συγκρατούνται με την ειδική ζώνη αυτοκινήτου. Ωστόσο, μην αφήνετε το σκύλο να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο, καθώς μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά.

Αν, όμως, το σκυλάκι σας στρεσάρεται πολύ στο αυτοκίνητο, τότε το κλουβί, σε συνδυασμό ενδεχομένως με κάποια ηρεμιστική αγωγή που θα συστήσει ο κτηνίατρος, είναι προτιμότερη λύση.

Σίγουρα, πάντως, δεν θα πρέπει πότε να αφήνετε τον σκύλο σας μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο, ειδικά το καλοκαίρι, καθώς μπορεί να πάθει θερμοπληξία μέσα σε λίγα λεπτά.

Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο

Τα αεροπορικά ταξίδια με τον σκύλο απαιτούν εκ των προτέρων προγραμματισμό και καλή οργάνωση, καθώς υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις υγείας και εμβολιασμού για τα κατοικίδια ζώα.

Εάν έχετε μικρό σκύλο, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα σας επιτρέψουν να τον πάρετε μαζί σας στην καμπίνα του αεροπλάνου. Αν, όμως, ο σκύλος είναι άνω ορισμένων κιλών, τότε θα πρέπει να ταξιδέψει cargo, οπότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε αρκετά νωρίτερα με την αεροπορική εταιρεία.

Αν ο σκυλάκος σας πρέπει να ταξιδέψει στον ειδικό χώρο των αποσκευών, τότε καλό είναι να πάρετε κι εσείς την ίδια πτήση, η οποία ιδανικά θα πρέπει να είναι απευθείας, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις και λάθη στη μεταφορά. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας αν θα ήταν σκόπιμο να δώσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή στο ζωάκι, ώστε να είναι ήρεμο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Προετοιμάζοντας το νέο σας σπίτι

Καθώς μεταφέρετε τις κούτες και τα πράγματά σας στο νέο σπίτι, προσέξτε τα αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στο σκύλο σας. Βεβαιωθείτε ότι το νέο σας σπίτι είναι ασφαλές για το σκύλο, ελέγχοντας για πιθανούς κινδύνους, όπως:

  • Δηλητήρια, καθαριστικά, εντομοαπωθητικά και φυτοφάρμακα σε σημείο που έχει πρόσβαση ο σκύλος
  • Φθαρμένα καλώδια ηλεκτρικών συσκευών
  • Εκτεθειμένα μικρά αντικείμενα που μπορεί να καταπιεί ο σκύλος και να πνιγεί
  • Πτώση αντικειμένων από ψηλά
  • Ανεπαρκής περίφραξη στον κήπο.

Εγκατάσταση στο νέο σπίτι

Όταν φτάσετε στο καινούριο σπίτι, ανοίξτε το κλουβί και περάστε χρόνο με τον σκύλο σας, για να τον καθησυχάσετε και να τον ηρεμήσετε. Δώστε του μια λιχουδιά ή ένα νέο παιχνίδι, ώστε ο σκύλος σας να συνδέσει το νέο μέρος με κάτι όμορφο.

Τοποθετήστε τα πράγματα του σκύλου σας με τον ίδιο τρόπο όπως στο παλιό σπίτι, έτσι ώστε να αναγνωρίσει αμέσως τα οικεία αντικείμενα. Βλέποντας για παράδειγμα το κρεβάτι του, το κλουβί του, τα παιχνίδια και τα μπολ με φαγητό και νερό, ο σκύλος σας θα μπορέσει να εγκατασταθεί γρήγορα στο νέο του σπίτι.

Αφήστε το σκύλο να εξερευνήσει το νέο του σπίτι και να εξοικειωθεί με τις νέες εικόνες και μυρωδιές. Μπορείτε να τον κρατάτε με λουρί κατά την πρώτη περιήγηση, για να διασφαλίσετε ότι είναι ασφαλής και προστατευμένος. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά, για να μην φύγει κατά λάθος. 

Το να βγάλετε το σκύλο σας βόλτα στην καινούρια γειτονιά θα τον εξοικειώσει επίσης με το νέο του περιβάλλον. Κάντε υπομονή και αφήστε τον να εξερευνήσει τα πάντα τριγύρω. Γενικά, ο σκυλάκος σας θα χρειαστεί λίγο χρόνο για την προσαρμογή του, όμως αν διατηρήσετε την κανονική του ρουτίνα δεν θα δυσκολευτεί πολύ.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3