antimetopisi stress skylou

Άγχος αποχωρισμού σε σκυλιά και κουτάβια: Τι είναι & πώς θα το αντιμετωπίσετε

Πολλά σκυλάκια, όταν βλέπουν τους ανθρώπους τους να ετοιμάζονται να φύγουν από το σπίτι ή όταν συμβαίνει μια σημαντική αλλαγή στην καθημερινή τους ρουτίνα, αισθάνονται έντονο άγχος. Όλοι έχουμε δει, για παράδειγμα, ένα κουτάβι που γαυγίζει ή κλαίει έντονα όταν βλέπει το αφεντικό του να ανοίγει την πόρτα, για να φύγει έξω.

Σίγουρα, είναι αξιαγάπητο να γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας σας αγαπάει τόσο πολύ και θέλει να είναι κοντά σας, όμως αν κάτι τέτοιο υποκρύπτει άγχος αποχωρισμού, καλό είναι να το αντιμετωπίσετε. Διαφορετικά, θα έχετε ένα σκυλάκι με προβλήματα συμπεριφοράς και έντονη ψυχική δυσφορία.

ΔΕΣ ΕΙΔΗ ΗΡΕΜΙΑΣ

Τα καλά νέα είναι ότι με τις κατάλληλες κινήσεις, μπορείτε να βοηθήσετε το σκύλο σας να νιώθει άνετα και ασφαλής, ακόμη και όταν είστε μακριά του. 

Τι είναι το άγχος αποχωρισμού στους σκύλους;

Το άγχος αποχωρισμού μοιάζει αρκετά με την κρίση πανικού στους ανθρώπους. Αν και είναι σύνηθες για τα νεαρά σκυλιά να βιώνουν αρκετό στρες, όταν προσαρμόζονται σε ένα νέο περιβάλλον, συμπεριφορές όπως η ούρηση ή η αφόδευση στο πάτωμα και η γκρίνια ή το κλάμα όταν μένουν μόνα τους, μπορεί να φανερώνουν ότι δημιουργείται σταδιακά το λεγόμενο άγχος αποχωρισμού.

Αυτό ισχύει κυρίως αν έχει περάσει η περίοδος προσαρμογής και παρόλο που έχετε επενδύσει σε θετικές τεχνικές εκπαίδευσης.

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια άγχους αποχωρισμού στα σκυλιά είναι:

  • Λαχάνιασμα
  • Ξύσιμο σε πόρτες και παράθυρα
  • Συνεχές γάβγισμα ή ουρλιαχτό
  • Ούρηση και αφόδευση μέσα στο σπίτι
  • Υπερβολικό γλείψιμο ή και δάγκωμα στο σώμα
  • Εμετός και διάρροια
  • Προσπάθεια απόδρασης από το σπίτι σε σημείο τραυματισμού.

Αιτίες του άγχους αποχωρισμού σε σκύλους και κουτάβια

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στο γιατί ορισμένα σκυλιά αναπτύσσουν άγχος αποχωρισμού και άλλα όχι, διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στη συμπεριφορά αυτή.

Για πολλούς σκύλους, η έλλειψη έγκαιρης κοινωνικοποίησης είναι μια αιτία του άγχους αποχωρισμού, καθώς είναι υπερβολικά προσκολλημένοι στον άνθρωπό τους. 

Μια σοβαρή αλλαγή, όπως ο θάνατος κάποιου μέλους της οικογένειας ή η μετακόμιση σε άλλο σπίτι, μπορεί επίσης να δημιουργήσει έντονο στρες στο σκυλάκι με αποτέλεσμα ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Ακόμα και μια αρρώστια που μπορεί να κάνει τον σκύλο να νιώθει αδύναμος ή να πονάει συμβάλλει σε αυτή την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο, αν δεν συντρέχει κάποιος άλλος εμφανής λόγος.

στρες σκύλου αντιμετώπιση

Πώς να βοηθήσετε το σκύλο σας να αντιμετωπίσει το άγχος αποχωρισμού

  • Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο: Στο crate ο σκύλος μπορεί να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά, αρκεί να δημιουργήσετε θετικούς συνειρμούς. Μην πιέζετε το σκυλάκι σας να μπει μέσα. Γεμίστε το crate με λιχουδιές και παιχνίδια σκύλου και αφήστε την πόρτα ανοιχτή, ώστε να μπει μέσα με τη θέλησή του. Σταδιακά, ο σκύλος θα αρχίσει να συνδέει το crate με ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον, όπου θα μπορεί να χαλαρώνει, όταν είναι μόνος του.
  • Εξασκήστε τον σκύλο στους αποχωρισμούς: Ξεκινήστε λείποντας για μικρό χρονικό διάστημα, όπως να βγείτε από το σπίτι και να πετάξετε τα σκουπίδια. Γενικά, καλό είναι να μην κάνετε δραματικούς τους αποχαιρετισμούς με πολλές αγκαλιές. Όταν γυρίζετε στο σπίτι, εφόσον το σκυλάκι δείχνει μια ήρεμη συμπεριφορά, θα πρέπει να το επιβραβεύετε με λιχουδιά και έπαινο.
  • Απευθυνθείτε σε επαγγελματία εκπαιδευτή: Αν η κατάσταση είναι σοβαρή, τότε ο εκπαιδευτής θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ρουτίνα που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του άγχους του σκύλου σας. Είναι σημαντικό να μάθετε πώς μπορείτε να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας, για να αποφύγετε την επιδείνωση της δυσφορίας του πιστού σας φίλου. 
  • Χρησιμοποιήστε κάμερα για κατοικίδια: Η χρήση κάμερας στο σπίτι για τις ώρες που λείπετε θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε καλύτερα ποιες είναι οι συγκεκριμένες αφορμές άγχους του σκύλου σας, πώς αυτός αντιδρά όταν λείπετε και τι τον ηρεμεί. Με αυτές τις πληροφορίες, θα προετοιμαστείτε καλύτερα, για να δημιουργήσετε ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον κατά την απουσία σας.
  • Οι συσκευές για ηρεμία μπορούν να βοηθήσουν: Πρόκειται για συσκευές που διαχέουν φερομόνες, που κάνουν τα ζώα να νιώθουν ήρεμα, βοηθώντας έτσι στην εξοικείωση με ένα περιβάλλοντα, αλλαγές και απουσίες. Επιβοηθητικές μπορούν να είναι και οι μασητικές λιχουδιές που απασχολούν για ώρα τον τετράποδο φίλο σας.

Πάντως, ο συνδυασμός όλων των παραπάνω μεθόδων και φυσικά η συμβουλή του κτηνιάτρου μπορούν να κάνουν θαύματα και σύντομα να έχετε ένα σκυλάκι γεμάτο χαρά και αυτοπεποίθηση!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3