θερμοπληξια σε σκύλο - θερμοπληξια γατας συμβουλες αποφυγής

Τόσο ο σκύλος όσο και η γάτα έχουν μεγαλύτερη βασική θερμοκρασία σώματος από τον άνθρωπο- αρκεί να φανταστείς ότι ο σκύλος σου έχει κανονική θερμοκρασία γύρω στους 38 βαθμούς C.

Είναι λοιπόν φυσικό και επόμενο να μην είναι ιδιαιτέρως ανεκτικά και ανθεκτικά στην πολλή ζέστη πόσο μάλλον σε ένα κύμα...καύσωνα.

Για να μη βρεθείς αντιμέτωπη με φαινόμενα όπως η θερμοπληξία και τα επώδυνα συμπτώματά της φρόντισε να ακολουθείς τα 3 παρακάτω βήματα.

  1. Μην αφήνεις ποτέ το σκύλο ή τη γάτα σου μόνα στο αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό. Ένα ή και δύο ανοιχτά παράθυρα δεν κάνουν κάποια μεγάλη διαφορά όταν έξω ο τόπος... «βράζει». Αν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο να λείψεις από το αυτοκίνητο ιδίως τις πρωινές ή μεσημεριανές ώρες και να μείνει μόνο του , τότε άφησε ανοιχτό το air-condition του αυτοκινήτου.
  2. Ναι είναι γεγονός ότι θέλουμε να έχουμε το τέλειο σώμα για το καλοκαιράκι και μάλιστα πολλές από μας βγαίνουμε για τακτικό περπάτημα και πολλές φορές με το σκύλο μας. Όμως η αλήθεια είναι ότι τα σκυλάκια μας ,μιας και δεν επιδιώκουν παρόμοιο αποτέλεσμα, προτιμούν τις θερμές ώρες της ημέρας απλώς να μείνουν μέσα και να απολαύσουν τη δροσιά του σπιτιού. Αποδέξου το αυτό και πραγματοποίησε τον κοινό σας περίπατό είτε νωρίς το πρωί (εως τις 9π.μ.) είτε αργότερα το βράδυ (από τις 9μ.μ και έπειτα).
  3. Προμηθεύσου καλοκαιρινά είδη δροσιάς για την γάτα ή το σκύλο σου! Ειδικά στρωματάκια, παιχνίδια, μπαντάνες αλλά και περιλαίμια δροσιάς μπορούν να το ανακουφίσουν από τη ζέστη.

Θερμοπληξία σε σκύλο - θερμοπληξία γάτας συμπτώματα

Σε περίπτωση θερμοπληξίας το κατοικίδιό σου θα στο δείξει αμέσως.

Εσύ αρκεί να διαγνώσεις τα σημάδια.

Ψάξε λοιπόν για τα συμπτώματα θερμοπληξίας σκύλου / γάτας:

  • Βαριά ανάσα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Υπερέκκριση σιέλου
  • Αυξημένους παλμοί-καρδιά που χτυπά με μεγάλη ταχύτητα
  • Εμετό
  • Μυικό τρέμουλο
  • Αστάθεια στο περπάτημα και εξάντληση

Αν τελικά δεν αποφύγεις τη θερμοπληξία τότε πέρνα απευθείας στον τρόπο αντιμετώπισης.

Οδηγησέ το άμεσα σε δροσερό μέρος, βρέξτο με λίγο χλιαρό νερό-ποτέ παγωμένο γιατί μπορεί να προξενήσεις μεγαλύτερο σοκ στον οργανισμό- και δώσε του νερό σε -θερμοκρασία δωματίου- σιγά σιγά και σε μικρές ποσότητες

Αν τα πράγματα είναι σοβαρά και δεν επανέρχεται τότε εννοείται ότι η κτηνιατρική περίθαλψη είναι μονόδρομος.

Γαρυφάλου Αντωνία

Pet Care & Nutrition Consultant

Τώρα γνωρίζεις πως να αποφύγεις την θερμοπληξία σε σκύλο - γάτα!