Μπορεί φέτος το καλοκαίρι να είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα, όμως οι διακοπές είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού καλοκαιριού. Αν, λοιπόν, προετοιμάζεσαι για τις διακοπές σου, το σίγουρο είναι ότι ο λατρεμένος σου σκύλος είναι στο μυαλό σου. Τα σκυλάκια αγαπούν τις μετακινήσεις και τα νέα μέρη, οπότε δεν υπάρχει λόγος να μην έχεις τον πιστό σου φίλο μαζί στο ταξίδι.

Ωστόσο, το ταξίδι με ένα σκύλο χρειάζεται προσοχή σε ορισμένα σημεία. Δεν είναι κάτι δύσκολο ούτε θα σε ταλαιπωρήσει, αρκεί να κάνεις τη σωστή προετοιμασία. Διάβασε παρακάτω όλα όσα πρέπει να προσέξεις.

Συμβουλές για κάθε ταξίδι

Ανεξάρτητα του πού και πώς ταξιδεύεις με τον σκύλο σου, οι συμβουλές μας, για να κυλήσει όμορφα η διαδρομή, είναι οι εξής:

  • Στοιχεία του σκύλου: Βεβαιώσου ότι πάνω στο κολάρο του σκύλου αναγράφονται με σαφήνεια και ακρίβεια όλα τα στοιχεία του και κυρίως το νούμερο του τηλεφώνου σου. Οι ταυτότητες σκύλου είναι, άλλωστε, ένα υπέροχο αξεσουάρ-κόσμημα, απαραίτητο αν κάτι πάει στραβά στη μετακίνηση και ο σκυλάκος σου αποφασίσει να… κάνει τη βόλτα του μόνος.
  • Βόλτα: Πριν επιβιβαστεί ο σκύλος σε οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς, θα πρέπει να τον έχεις πάει τη βόλτα του, ώστε να μη λερώσει σε κάποιο άβολο σημείο.
  • Νερό και πιατάκι: Σε μια τσάντα, βάλε ένα μπουκάλι νερό και ένα μικρό ελαφρύ πιατάκι. Μέσα στο καλοκαίρι, τα σκυλάκια πρέπει να πίνουν συνέχεια νερό.
  • Σακούλες ακαθαρσιών: Επειδή ποτέ δεν ξέρεις πού και πότε ο σκύλος σου θα αποφασίσει να κάνει την ανάγκη του, μέσα στην τσάντα με τα απαραίτητα μην ξεχάσεις και τις σακούλες για ακαθαρσίες.

Ταξίδι με το αεροπλάνο

Το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι εύκολο, αν το σκυλάκι σου είναι έως 8 κιλά, καθώς μπορείς να το πάρεις μαζί σου στην καμπίνα. Θα χρειαστείς ένα κλουβάκι μεταφοράς και φυσικά τα έγγραφα του σκύλου, δηλαδή το διαβατήριό του, όπου διαπιστώνεται ότι έχει κάνει όλα του τα εμβόλια. Για μεγαλύτερα σκυλάκια, τα οποία ταξιδεύουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροσκάφους, καλό είναι να μιλήσεις προηγουμένως με τον κτηνίατρο. Αν το σκυλάκι είναι φοβικό και αγχώδες, ίσως πρέπει να του δώσεις κάποιο ελαφρύ υπνωτικό αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ειδικά φυτικά χάπια ηρεμίας ή spray ηρεμίας. Αν η πτήση πρόκειται να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα και ο σκύλος δεν είναι εκπαιδευμένος να αντέχει πολλή ώρα, τότε απαραίτητες είναι οι πάνες σκύλου.

Ταξίδι με το αυτοκίνητο

Πριν πας ταξίδι με το αυτοκίνητο και το σκύλο σου, καλό είναι να γνωρίζεις τη συμπεριφορά του μέσα σε αυτό, έχοντας πάει μια μικρή διαδρομή. Πολλά σκυλιά είναι ήσυχα στο αυτοκίνητο, όμως ορισμένα αγχώνονται πολύ. Σε κάθε περίπτωση, η ασφάλεια του αγαπημένου σου φίλου πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο. Σε καμία περίπτωση, μην τον αφήνεις να βρίσκεται ο μισός έξω από το ανοιχτό παράθυρο! Αν είναι μικρόσωμος, η καλύτερη λύση είναι να τον έχεις μέσα στο κλουβάκι μεταφοράς ή σε ειδικό κάθισμα! Πάντως, μπορείς να του εξασφαλίσεις την εμπειρία του να είναι ισότιμος επιβάτης μέσα στο αμάξι με τα ειδικά καθισμάτακια και τις ζώνες ασφαλείας αυτοκινήτου για σκύλους, ώστε να νιώθει άνετα αλλά πάντα με ασφάλεια.

Ταξίδι με το πλοίο

Στα πλοία, τα ζωάκια μας μπορούν να μας ακολουθήσουν δωρεάν και μάλιστα χωρίς κλουβί. Παρόλο που οι κανονισμοί στις περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες επιβάλλουν ο σκύλος να βρίσκεται είτε σε δικό του κλουβί μεταφοράς είτε στα ειδικά κλουβιά στο κατάστρωμα των πλοίων, στην πράξη τα σκυλάκια είναι μαζί με τους ιδιοκτήτες τους στα ανοιχτά μέρη του πλοίου. Συνεπώς, θα χρειαστείς ένα καλό και γερό λουρί, ενώ σου προτείνουμε και τα σαμαράκια σκύλου, που του επιτρέπουν να αισθάνεται άνετα, χωρίς να πιέζεται στο λαιμό. Σημαντικό για πολύωρα ταξίδια με τον σκυλάκο σου! Ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες ζητούν ο σκύλος να έχει φίμωτρο. Καλό είναι να του το έχεις φορέσει μερικές φορές πριν το ταξίδι, ώστε να το συνηθίσει και να μην πανικοβληθεί την ώρα του ταξιδιού.

Ανακάλυψε εδώ όλα όσα θα χρειαστείς για το σκύλο σου για ένα υπέροχο καλοκαίρι!