https://www.pexels.com/photo/white-and-brown-siamese-cat-inside-chest-box-209042/

Όσοι έχουν γατούλα, γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα ζώο που δεν αρέσκεται στις μετακινήσεις και τις αλλαγές τόπων. Το κίνητρό της για εξερεύνηση είναι μικρότερο από την ανάγκη της για ασφάλεια στο καταφύγιό της, ως κλασικό αρπακτικό ζώο. Αν, λοιπόν, πρόκειται να λείψεις για λίγες μέρες, ίσως είναι καλύτερο να ζητήσεις από κάποιο φίλο να επισκέπτεται τη γατούλα σου κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, ώστε να μην την ταράξεις με το ταξίδι. Για περισσότερες ημέρες, βέβαια, είναι λογικό να τη θέλεις μαζί σου.

Η διαδρομή με τη γατούλα σου, είτε είναι με αυτοκίνητο είτε με πλοίο ή αεροπλάνο, δεν θα είναι κάτι διασκεδαστικό, όπως με ένα σκύλο. Μπορεί να γίνει δυσάρεστη, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Αν, όμως, προσέξεις όλα τα παρακάτω, τότε θα εξασφαλίσεις στη γατούλα σου ηρεμία και όλα θα κυλήσουν όμορφα και ομαλά.

Κλουβί μεταφοράς

Αν ένα πράγμα πρέπει να θυμάσαι για το ταξίδι με τη γάτα σου, είναι ότι το κλουβί μεταφοράς είναι ό,τι πιο απαραίτητο θα σου χρειαστεί. Μην μπεις ποτέ στον πειρασμό να μεταφέρεις τη γατούλα σου στην αγκαλιά σου ή ελεύθερη στο κάθισμα του αυτοκινήτου, όσο γλυκιά και ήρεμη και αν είναι στο σπίτι. Οι γάτες πανικοβάλλονται σε χρόνο dt και η πιθανότητα να τη χάσεις ή να γίνει κάποιο ατύχημα είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Σχετικά με το κλουβί μεταφοράς, έχουμε να σε συμβουλεύσουμε τα ακόλουθα:

  • Το κλουβί πρέπει να είναι ανθεκτικό και να κλείνει καλά. Αν υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει η πόρτα ή να σκιστεί ο πάτος, τότε δεν είναι διόλου απίθανο η γατούλα σου να αποφασίσει να φύγει από τη… φυλακή της.
  • Αν το ταξίδι πρόκειται να κρατήσει πολλές ώρες, τότε μπορείς να βάλεις τη γατούλα σου σε μια μαλακή τσάντα μεταφοράς, ώστε να είναι άνετα. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιώσου ότι είναι γερή και μπορεί να αντέξει το βάρος της.
  • Το κλουβί πρέπει να αερίζεται καλά και να τοποθετηθεί σε σημείο χωρίς ήλιο και ζέστη. Η θερμοπληξία είναι δυστυχώς συχνή στις γατούλες και μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα σε λίγα λεπτά.
  • Αν η διαδρομή πρόκειται να διαρκέσει πολλές ώρες, τότε μια πάνα στον πάτο της τσάντας ή του κλουβιού μεταφοράς είναι απαραίτητη.

Προετοιμασία πριν το ταξίδι

Καλό είναι η γατούλα σου να έχει εξοικειωθεί με το κλουβί μεταφοράς. Μπορείς μερικές ημέρες πριν το ταξίδι να της το βάλεις σε ένα μέρος του σπιτιού που αγαπάει πολύ, μαζί με το αγαπημένο της κουβερτάκι και λιχουδιές. Έτσι, θα είναι αρκετά πιο ήρεμη, όταν θα έρθει η ώρα της μετακίνησης. Η προετοιμασία πριν το ταξίδι περιλαμβάνει και τη στέρηση της τροφής για μερικές ώρες. Δε λέμε να την αφήσεις να πεινάει από το προηγούμενο βράδυ, αλλά καλό είναι να μη φάει 2-3 ώρες πριν τη διαδρομή. Ο εμετός είναι γενικά κάτι πολύ συνηθισμένο στις γατούλες, πόσο μάλλον όταν ταξιδεύουν και έχουν στρες. Πάντως, αυτό που δεν πρέπει να της στερήσεις είναι το νερό, ειδικά αν εκείνη τη μέρα έχει ζέστη, μιας και υπάρχει περίπτωση να αφυδατωθεί.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Η γατούλα σου κατά πάσα πιθανότητα θα νιαουρίζει δυνατά όσο διαρκεί το ταξίδι. Μη φοβηθείς, δεν πονάει ούτε έχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Απλώς εκφράζει με σαφήνεια τη δυσαρέσκειά της που την έβγαλες από τη βολή της. Μην της φωνάξεις, γιατί θα την αγχώσεις ακόμα περισσότερο. Αν είναι άνετα, δηλαδή αν δεν κρυώνει ούτε ζεσταίνεται, σε λίγη ώρα θα αποκοιμηθεί, ειδικά αν έχεις εξοπλίσει το κλουβί με ένα μαλακό μαξιλάρι γάτας γεμάτο θαλπωρή.

Bonustip: Το αεροπλάνο χρειάζεται κάποιες επιπλέον διατυπώσεις, για να ταξιδέψεις με τη γάτα σου, όπως το διαβατήριο όπου φαίνονται τα εμβόλια που έχει κάνει. Καλό είναι να προνοήσεις και να επικοινωνήσεις με την αεροπορική εταιρεία σχετικά με τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορείς να πάρεις τη γατούλα σου μαζί στην καμπίνα του αεροπλάνου.