• Πώς μπορούμε να μειώσουμε το άγχος του σκύλου μας κατά τη διάρκεια του καλλωπισμού (grooming). Υπάρχει κάποιο «κολπάκι»?

 Το βασικότερο είναι ο σκύλος μας να ξεκινήσει να συνηθίζει την διαδικασία του grooming απο μικρή ηλικία . Όσο πιό νωρίς ξεκινήσουμε τόσο πιο άνετος θα είναι ο σκύλος μας για όλη την ζωή του . Άν γκρουμάρουμε τον σκύλο μας μόνοι μας πρεπει πάντα να φροντίζουμε να στέκεται σε μιά επιφάνεια που δέν γλιστράει και δεν κουνιέται . Για ενα νεαρό σκύλο ξεκινάμε με 4-5 λεπτά μονο προκειμένου να νοιώσει άνετα και δεν παραλείπουμε να τον διδάξουμε οτι ειναι εντάξη να  του σηκώνουμε τα πόδια, να του πιάνουμε την ουρά κλπ . Μιά λιχουδιά πάντα βοηθά στο να μετατρέψουμε την διασικασία του grooming σε θετική εμπειρία ! Σιγά σιγά και μόλις το κουτάβι νοιώσει άνετα ο χρόνος αυξάνεται .

Αν ο σκύλος μας πηγαίνει σε επαγγελματία groomer πάλι πρεπει να ξεκινήσει τις επισκέψεις απο μικρή ηλικία , αφήνουμε τον groomer να κάνει την δουλειά του και να χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τον σκύλο μας . Φυσικά ο groomer που θα επιλέξουμε πρεπει να είναι επαγγελματίας , να μας εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά και ο χώρος του να ειναι καθαρός . Άν νιώθουμε άγχος την ωρα που δίνουμε τον σκύλο μας στον groomer ο σκύλος φυσικά το καταλαβαίνει και νομίζει οτι κατι άσχημο συμβαίνει . Χαλαρά λοιπόν !

  • Πρέπει να χτενίζουμε κάθε μέρα το σκύλο μας?

  Ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος , κάποια τριχωματα χρειάζονται περισσότερη φροντίδα απο άλλα , το σίγουρο είναι οτι δεν πρεπει να θυμόμαστε να χτενίσουμε τον σκύλο μας μονο όταν μαδάει η αφού εχει κάνει κόμπους . Άν αφιερώνουμε λίγο χρόνο μερικές φορές την εβδομάδα θα τον διατηρούμε πάντα σε καλή κατάσταση και δεν θα χρειάζεται να περνάμε ατελείωτες ώρες ξεμπερδεύουντας . Το σίγουρο είναι πως πρέπει να χτενίζουμε σε βάθος ( τα μακρύτριχα και τους σκύλους με διπλό τριχωμα ) και οχι μόνο επιφανειακά .

  • Αν ο σκύλος μας φοβάται το νερό , πώς μπορούμε να τον κάνουμε να απολαμβάνει το μπάνιο του?

Και πάλι το κλειδί είναι να του το διδάξουμε απο μικρή ηλικία , το νερό πρεπει πάντα να ειναι χλιαρό , ουτε πολύ ζεστό ούτε παγωμένο και η ροή να εχει χαμηλή έως μέτρια ένταση για τους σκύλους που φοβούνται. Μπορουμε να ξεκινήσουμε να τον βρέχουμε απο πίσω προς  τα μπρος γιατι πολλοί σκύλοι νιώθουν δυσάρεστα οταν βρέχονται στο κεφάλι αν δεν το εχουν συνήθησει . Το μασάζ όταν εφαρμόσουμε το σαμπουάν κάνει την εμπειρία πιο ευχάριστη και μιά λιχουδιά στο τέλος κάνει θαύματα ! Πρεπει πάλι να προσέξουμε το πάτωμα της μπανιέρας να μην γλιστράει τοποθετώντας ένα πλαστικό χαλάκι η ακόμα και μια παλιά πετσέτα .

  • Κάθε πότε έχουμε εποχική τριχόπτωση και πώς μπορούμε να …περιορίσουμε το φαινόμενο?!

Με επισκέψεις  στον groomer μας !Φυσικά η ένταση της τριχόπτωσης εξαρτάται απο τον τύπο του τριχώματος , συνήθως το έντονο μάδημα έρχεται δυό φορές τον χρόνο ( άνοιξη και φθινόπωρο) αλλα υπαρχουν και σκύλοι που μαδάνε  όλο τον χρόνο . Με πολύ συχνό βούρτσισμα μπορεί να καλυτερεύσει πολυ η κατάσταση , επίσης η επίσκεψη σε έναν επαγγελματία groomer για την αφαίρεση της νεκρής τρίχας θα εχει θεαματικά αποτελέσματα ! Ποτέ δεν πρεπει να καταφεύγουμε στο ξύρισμα , ιδιαίτερα στις φυλές με διπλό τριχωμα , αυτο θα οδηγήσει πιθανά στην  αλωπεκίαση  σε ορισμένα σημεία αλλα και το νέο τρίχωμα θα βγει με περισσότερο και πυκνότερο υπόστρωμα το οποιο θα μαδάει περισσότερο και θα επηρεάσει την ικανότητα του σκύλου να μπορει να μένει δροσερός η ζεστός ανάλογα με την εποχή . Άν ο σκύλος μας μαδάει υπερβολικά και αφύσικα επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο για να βεβαιωθούμε οτι δεν υπαρχει κάποιο πρόβλημα υγείας η κάποια αλλεργία . Η σωστή διατροφή και το συχνό grooming βοηθούν στο να είναι ο μανδύας του πάντα υγειής και λαμπερός !

  • Είναι σωστό να κόβουμε μόνοι μας τα νύχια του σκύλου μας?

  Άν είναι άσπρα και φαίνεται που σταματάει το νεύρο και ο σκύλος μας εχει μάθει να κάθεται ήσυχος τότε μπορουμε αφού μας δείξει κάποιος ειδικός ( κτηνιατρος η groomer ) να προμηθευτούμε τον κατάλληλο νυχοκόπτη για σκύλους και να δοκιμάσουμε . Άν δεν υπαρχουν οι  παραπάνω προϋποθέσεις τότε καλύτερα να το αφήσουμε στους επαγγελματίες groomers για να εχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και τα νύχια του σκύλου μας στο σωστό μήκος !

Τη Λίνα Κωστάκη θα τη βρείτε στο κέντρο grooming "Dog Spa" τόσο στην Κηφισιά όσο και στη Νέα Φιλαδέλφεια!