Όσο σιγά σιγά χειμωνιάζει, θα αρχίσουμε να βλέπουμε ολοένα και περισσότερα σκυλάκια να κάνουν τη βόλτα τους φορώντας κάποιο κομψό παλτουδάκι που τα κάνει να φαίνονται ακόμα πιο χαριτωμένα. Ίσως την πρώτη φορά που είδες κάτι τέτοιο να γέλασες, όμως έχεις σκεφτεί ότι τα ρούχα για σκύλους είναι σε πολλές περιπτώσεις άκρως απαραίτητα;

Δεν είναι απλά θέμα εμφάνισης και μόδας. Είναι θέμα υγείας, καθώς πολλές ράτσες σκύλων και υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να έχουν σοβαρό πρόβλημα, αν δεν φορούν ρούχα, για να διατηρούν τη ζέστη του σώματός τους. Ας δούμε παρακάτω πότε πρέπει να φορέσεις στο σκύλο σου ένα μοδάτο φορμάκι, ένα αδιάβροχο παλτό ή ένα στιλάτο φούτερ που θα λατρέψει.

Μικρόσωμα σκυλιά

Τα μικρόσωμα σκυλιά είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο στο κρύο, αν δεν φορούν κάποιο ρουχαλάκι. Τα μικρά σκυλιά από τη φύση τους δεν αντέχουν τα πολλά κρύα και την υγρασία, οπότε τις κρύες μέρες του χειμώνα και όταν βρέχει, πρέπει να φορούν μπουφανάκι, για να προστατευθούν. Διαφορετικά, μπορεί να πάθουν υποθερμία σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Κοντότριχα σκυλιά

Τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, ακόμα και αν είναι μεγαλόσωμα. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο συχνά βλέπεις λαμπραντόρ να φορούν ένα πουλόβερ που αναδεικνύει υπέροχα το χρυσαφί τρίχωμά τους.

Προβλήματα υγείας

Πολλοί σκύλοι έχουν για διάφορους λόγους υγείας ασθενές ανοσοποιητικό ή μπορεί να πάσχουν από υποθυρεοειδισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διατήρηση της θερμοκρασίας σταθερής είναι απαραίτητη για λόγους υγείας ακόμα και αν το κρύο είναι ήπιο. Το ίδιο ισχύει και για ηλικιωμένα σκυλάκια, καθώς και για σκυλάκια που πάσχουν από αρθριτικά.

Μετά το κούρεμα

Πολλά σκυλάκια κουρεύονται, ειδικά το καλοκαίρι, όμως αυτό είναι κάτι που τους προκαλεί έντονο στρες. Ακόμα και αν έξω κάνει αρκετή ζέστη, ο σκύλος σου είναι πιθανό να νιώθει πολύ άσχημα με την απώλεια του τριχώματός του. Σε αυτή την περίπτωση, και ειδικά αν είναι χειμώνας, πρέπει να του μειώσεις κάπως αυτή την αίσθηση. Αυτό μπορείς να το πετύχεις με ένα μαλακό φουτεράκι που θα του προσφέρει τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που αναζητάει. Μην του το βγάλεις, ακόμα και όταν γυρίσετε σπίτι, αφού πιθανώς θα χρειάζεται μερικές μέρες, μέχρι να συνηθίσει τη νέα κατάσταση.

Αλλαγή περιβάλλοντος

Ακόμα και αν ο σκύλος σου είναι μεγαλόσωμος, με πλούσιο τρίχωμα και απόλυτα υγιής, καλό είναι να του βάλεις ένα ρούχο, αν τον πας σε μέρος με εντελώς διαφορετική θερμοκρασία από αυτή, στην οποία έχει συνηθίσει. Μη ρισκάρεις να πάθει κάποιο σοκ ο οργανισμός του και σίγουρα μην περιμένεις, μέχρι να τον δεις να τρέμει!

Tips για τα ρούχα του σκύλου σου

  • Διάλεξε το κατάλληλο μέγεθος, ώστε το ρούχο να μην περιορίζει το σκύλο στις κινήσεις του, αλλά να μην είναι και πολύ μεγάλο. Στη δεύτερη περίπτωση είτε θα το βγάλει με δύο κινήσεις είτε θα αρχίσει να το δαγκώνει και θα το καταστρέψει.
  • Όσον αφορά στο ύφασμα του ρούχου, για το έντονο κρύο το πιο ανθεκτικό ύφασμα είναι το μάλλινο, όμως μερικά σκυλιά ενοχλούνται από αυτό. Το πιο ελαφρύ ύφασμα είναι το βαμβάκι, το οποίο όμως δεν προσφέρει πολλή ζέστη και προστασία από την υγρασία. Ιδανικός είναι ένας συνδυασμός από μαλλί, βαμβάκι και ακρυλικό, ο οποίος είναι και πολύ ανθεκτικός στα συχνά πλυσίματα και αδιάβροχος.
  • Αν δεις ότι το σκυλάκι σου δεν ανέχεται το ρούχο και νιώθει δυσφορία, καλό είναι να του το βγάλεις και να κάνεις ξανά μια προσπάθεια την επόμενη μέρα. Μερικά σκυλάκια δεν ανέχονται τα ρούχα, οπότε πρέπει να λάβεις άλλα μέτρα, για να τα κρατήσεις ζεστά.

Δες μια μεγάλη συλλογή από ρούχα για σκύλους σε υπέροχα σχέδια και πολύ χαμηλές τιμές.