Οι γάτες κάθε ράτσας και ηλικίας μπορούν εύκολα να αναστατωθούν από εξωτερικά ερεθίσματα που προέρχονται από το περιβάλλον αλλά και από εσωτερικά ερεθίσματα όπως είναι οι θόρυβοι του σπιτιού αλλά και οι φωνές . Πώς μπορείτε λοιπόν να ηρεμήσετε μια γάτα όταν βλέπετε πως είναι θυμωμένη ή φοβισμένη; Ως κηδεμόνας γάτας θα πρέπει να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βοηθήσετε το γατάκι σας να ηρεμήσει.

Οι φοβισμένες και θυμωμένες γάτες, σαν γνήσια αιλουροειδή εν βρασμώ, συνήθως δυσκολεύονται να ηρεμήσουν από μόνες τους. Τρέξιμο σε φρενήρεις ρυθμούς,επιθετικότητα με τα νύχια, κρύψιμο και ακατάπαυστο νιαούρισμα ή απειλητικοί ήχοι είναι κάποιες από τις πιο κοινά συναντούμενες μορφές προβληματικής συμπεριφοράς που προειδοποιούν πως πρέπει να αναλάβετε τον έλεγχο της κατάστασης.

 

Η ηρεμία ενός αιλουροειδούς δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά αν είναι επιθετικό. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι πρακτικοί τρόποι προσέγγισης της γάτας, χωρίς την ανάγκη χρήσης χαλαρωτικών και ηρεμιστικών.


Εντοπίστε το πρόβλημα

Πριν λάβετε οποιαδήποτε δράση, πρέπει να βρείτε τι είναι αυτό που αναστατώνει τη γατα σας. Έχει απλά εκπλαγεί από κάτι; Είναι φοβισμένη ή εξαιρετικά ανήσυχη; Μήπως νιώθει πως απειλείται και λειτουργεί προστατευτικά; Οι γάτες μπορούν να αναστατωθούν για διάφορους λόγους, όπως από επίσκεψη στον κτηνίατρο, από αγνώστους στο περιβάλλον, από σκανδαλιάρικα παιδιά γύρω τους, από απρόσμενα έντονους θορύβους, από νέα κατοικίδια στο χώρο κτλ.

Βελτιώστε τον χώρο της

Παρόλο που οι γάτες δεν βλέπουν τον κόσμο όπως εμείς, δεν παύουν να τον αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο. Όταν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, οι γάτες αισθάνονται εξίσου χαλαρές, ανήσυχες, φοβισμένες και θυμωμένες όπως οι άνθρωποι.

Προσπαθήστε λοιπόν να βελτιώσετε το περιβάλλον της γατούλας σας. Τοποθετήστε ένα άνετο κρεβατάκι γάτας και βεβαιωθείτε πως ο χώρος της είναι ήσυχος, ασφαλής και διατηρεί μια ευχάριστη θερμοκρασία. Αφαιρέστε οτιδήποτε μπορεί να ενοχλεί το κατοικίδιο και μην κάνετε συχνές αλλαγές, καθώς οι γάτες μπορούν να αναστατωθούν αρκετά εύκολα από νέα έπιπλα, συσκευές με δυνατό ήχο κτλ. Εάν έχετε μετακομίσει πρόσφατα σε ένα νέο σπίτι, δώστε χώρο και χρόνο στη γάτα σας για να εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον. Προτιμήστε να δημιουργήσετε επίσης μέρη άνετα σε ψηλά μέρη του σπιτιού ώστε να μπορεί να επιβλέπει το χώρο και να έχει τον έλεγχο που θα της χαρίσει ασφάλεια.

Προσεγγίστε το κατοικίδιο σας

Θυμηθείτε να μην κάνετε απότομες και ξαφνικές κινήσεις και να μην εμποδίζετε τους δρόμους διαφυγής της. Να είστε προσεκτικοί και να έχετε στο μυαλό σας την ασφάλεια της -καθώς και τη δική σας- γιατί μπορεί να προκύψουν δαγκωνιές, γρατζουνιές και άλλες προσπάθειες επίθεσης.

Να μιλάτε στη γατούλα σας με ήπιο και ήρεμο τόνο για να την καθησυχάζετε πριν προσπαθήσετε οποιαδήποτε φυσική επαφή μαζί της. Επιλέξτε το αγαπημένο της παιχνίδι και αντί να το κουνάτε εσείς πειράζοντας την, απλά αφήστε το κοντά της. Μια άλλη ιδέα για να την πλησιάσετε είναι να φέρετε ένα μπολάκι γεμάτο από την αγαπημένη της τροφή. Όταν η γάτα  σας επιτρέψει να την αγγίξετε, χαϊδέψτε την αργά και ήρεμα, αποφεύγοντας απότομες χειρονομίες και δυνατούς θορύβους.

Επιτρέψτε στη γάτα σας να προσαρμοστεί

Αν όλα τα παραπάνω δεν πιάσουν, δώστε της λίγο χώρο. Μερικές φορές είναι προτιμότερο να την αφήνετε σε ένα ήσυχο δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσει από μόνη της. Μπορείτε να τυλίξετε το γατάκι σας σε μια πετσέτα  για να το μεταφέρετε σε άλλο δωμάτιο, ώστε να μην σας γρατσουνίσει, δαγκώσει ή προσπαθήσει να δραπετεύσει από τα χέρια σας.


Ζητήστε  τη βοήθεια του ειδικού

Πολλές φορές οι γάτες αγχώνονται εξαιτίας θεμάτων υγείας, σωματικών ή ψυχολογικών. Μια μη διαγνωσμένη διαταραχή μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από τη συμπεριφορά του κατοικιδίου σας. Αν οι παραπάνω τεχνικές για το πως να ηρεμήσετε μια γάτα  δεν πιάσουν, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να συνταγογραφήσει χαλαρωτικά φάρμακα και να σας συμβουλέψει για θεραπείες άγχους.

 

(πηγή: https://www.govastileto.gr/pet/pos-na-iremisete-mia-gata---i-pet-editor-tou-govastileto-exi-tin-apantisi/