Τη "μόδα" ξεκίνησε ο γλυκύτατος-πολυτάλαντος γατούλης Μr. Jinx  στην ταινία "Ο γαμπρός της συμφοράς" (Meet the parents). Εκεί ήταν που είδαμε για πρώτη φορά τη σκηνή μίας γάτας να χρησιμοποιεί κανονικά τη λεκάνη του μπάνιου αντί για τη συμβατική αμμοδόχο.

Πολλοί γατογονείς μπορεί να αναρωτήθηκαν ή να αναρωτιούνται ακόμη αν αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να γλιτώσουν από τη χρήση και το καθάρισμα της αμμου κάθε τόσο. Εμείς ψάξαμε λοιπόν και σας έχουμε ευχάριστα νέα: Με λίγη υπομονή και ορισμένα-οργανωμένα βήματα είναι απολύτως εφικτό.

 Βήμα βήμα λοιπόν:

1)Τοποθετήστε μια ανοιχτή λεκάνη / τουαλέτα γάτας / αμμοδόχο ακριβώς δίπλα στη λεκάνη της τουαλέτας και μέρα με τη μέρα φροντίστε να της δίνετε ύψος με κάποια βιβλία ή  άλλα σταθερά αντικείμενα, προκειμένου να φτάσει στο ίδιο ύψος με το άνοιγμα της λεκάνης σας.Δηλαδή εως ότου αμμοδόχος και λεκάνη να βρίσκονται στο ίδιο ύψος.

2)Βάλτε τηνν αμμοδόχο ακριβώς επάνω ή ακόμα και μέσα -αν χωράει- στη λεκάνη του μπάνιου.Αρχίστε να μειώνετε την ποσότητα της άμμου που τοποθετείτε μέσα στην αμμοδόχο.

 

 

3) Σταδιακά αφαιρείτε τελείως την αμμοδόχο και βάζετε λίγο αλουμινόχαρτο που το προσαρμόζεται απάνω στο πορσελάνινο στόμιο της λεκάνης και βάζετε ελάχιστη άμμο.

4)Με το που θα συνηθίσει η γάτα σας να ανεβαίνει στο στόμιο και να κάνει την ανάγκη της μέσα στο αλουμινόχαρτο τότε ανοίξτε μια μικρή τρύπα στη μέση του αλουμινόχαρτου προκειμένου οι ακαθαρσίες να πέφτουν στο νερό.

5)Μέρα με τη μέρα μεγαλώνετε την τρύπα του αλουμινόχαρτου και προσπαθήστε να επιβραβεύετε τη γάτα σας κάθε φορά που χρησιμοποιεί την τουαλέτα σας.

Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες η γάτα σας θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιεί τη λεκάνη του μπάνιου!

Βρείτε εδώ το κιτ εκμάθησης της γάτας σας!!!

Καλή επιτυχία!

Αντωνία Γαρυφάλου

Pet Care and Nutrition Consultant