Όταν κάτι ενοχλεί το σκύλο σας, ένα είναι το σίγουρο: είναι εύκολο να το αντιληφθείτε. Αν μη τι άλλο, ξέρετε τον καλύτερο σας φίλο περισσότερο από τον καθένα!  Όπως ακριβώς κάθε σκύλος έχει το δικό του τρόπο για να εκδηλώνει το άγχος του, αντίστοιχα μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στις διάφορες μεθόδους χαλάρωσης. Αν λοιπόν αναρωτιέστε πώς να ηρεμήσετε ένα σκύλο, δοκιμάστε μερικές από τις παρακάτω απλές και αποτελεσματικές τεχνικές την επόμενη φορά που το κατοικίδιο σας χρειάζεται λίγη φροντίδα. 

Βάλτε λίγη μουσική 

Σίγουρα έχετε ένα αγαπημένο τραγούδι για τις στιγμές που χρειάζεστε χαλάρωση. Ξέρετε όμως πως η μουσική μπορεί να ηρεμήσει και το σκύλο σας; Μελέτες έχουν δείξει πως η μουσική -και συγκεκριμένα το απαλό ροκ και η reggae- μπορεί να μειώσει τους καρδιακούς παλμούς του σκύλου, τα επίπεδα κορτιζόλης και άλλα συμπτώματα του στρες. Μάλιστα,  υπάρχει ειδική, χαλαρωτική μουσική μόνο για… σκύλους! Τους βοηθάει να ηρεμούν όταν το αφεντικό τους φεύγει μακριά από το σπίτι αλλά και όταν ξεσπούν καταιγίδες και τρομοκρατούνται.

 Δοκιμάστε λοιπόν να βάλετε μερικές μελωδίες ή να αφήσετε το ραδιόφωνο να παίζει την επόμενη φορά που ο σκυλάκος σας είναι ανήσυχος. 

Δοκιμάστε αρωματοθεραπεία

Κι όμως, υπάρχει αρωματοθεραπεία για σκυλιά! Ναι καλά ακούσατε. Τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση του κατοικιδίου σας. Ωστόσο πρέπει να είστε προσεκτικοί και να αγοράζετε εγκεκριμένα μίγματα που προορίζονται για ζώα, καθώς περιλαμβάνουν τη σωστή ισορροπία και περιεκτικότητα ελαίων. 

Χρησιμοποιήστε το αιθέριο έλαιο μέσα σε ειδικές συσκευές διάχυσης. Κάντε μια έρευνα για τα έλαια που απολαμβάνουν οι σκύλοι αλλά και από ποια να  μείνετε μακριά. Το χαμομήλι, η λεβάντα, ο κέδρος και το περγαμόντο χαρίζουν ηρεμία, ενώ αποφύγετε τα εσπεριδοειδή, το γλυκάνισο, το γαρύφαλλο κ.α που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα σκυλιά.

 Κάντε λίγη γυμναστική

Όταν ο σκύλος σας είναι υπερκινητικός ή αγχωμένος, πηγαίνετε για τρέξιμο ή για κάποιο παιχνίδι. Αυτό θα τον βοηθήσει να εκτονώσει την ενέργεια του και να ισορροπήσει τα νεύρα και το στρες του. Παιχνίδια όπως το frisbee σε ένα πάρκο μπορούν να κάνουν θαύματα! Αν ωστόσο ο σκύλος παραμένει υπερκινητικός, κάθε φορά που σας γυρνάει το δίσκο -ή τη μπάλα- πείτε του να κάτσει κάτω και κοιτάξτε τον στα μάτια πριν ξαναπετάξετε μακριά το παιχνίδι. Αυτό συνήθως τον βοηθάει να ηρεμήσει. 

Χαλαρώστε το κατοικίδιο σας

Αν όλα τα παραπάνω δεν πιάσουν, τότε βάλτε το σκυλί σας σε ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα. Τοποθετήστε μερικά ρούχα σας στον χώρο και δώστε του μεγάλα χάδια και τριψίματα στην κοιλίτσα. Όλα αυτά βοηθούν για ένα αναζωογονητικό reset & refresh! Κάτι ωστόσο που πρέπει να  προσέξετε είναι τα δικά σας επίπεδα άγχους, καθώς τα σκυλιά ανιχνεύουν το άγχος και τους το μεταδίδετε 

Επιβραβεύστε το

Ενισχύστε κάθε θετική συμπεριφορά και αποτρέψτε κάθε τι αρνητικό. Όταν ο σκύλος σας χοροπηδάει, γαβγίζει και γενικά φέρεται υπερβολικά, μην σπεύδετε αμέσως να τον κακομάθετε, γιατί αυτό θα του διδάξει πως τέτοιες συμπεριφορές τραβάνε την προσοχή σας. Αντιθέτως, το να τον αγνοείτε μπορεί να τον ηρεμήσει. Και φυσικά, όταν βλέπετε πως αντιμετωπίζει το άγχος του θετικά, μην ξεχνάτε να τον ανταμείβετε με μια λιχουδιά!

Την επόμενη φορά που θα αναρωτιέστε πώς να ηρεμήσετε ένα σκύλο ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες και..

Καλή επιτυχία!

Δείτε επίσης σχετικές πληροφορίες για σκευάσματα υγείας για τον σκύλο σας.